fbpx
Vantelesna oplodnja

Prekid VTO procesa: Razlozi za privremeno prekidanje postupka VTO (vantelesne oplodnje)

Postoje situacije za prekid VTO procesa u kojima je potrebno privremeno prekidanje postupka VTO (vantelesne oplodnje) da bi se on nastavio u nekom od narednih ciklusa.

Čak i kada konačno prođete sve procedure oko rađenja analiza, skupljanja dokumenata i priprema, započinjanje procesa vantelesne oplodnje nije garancija da će tog meseca postupak biti i uspešno okončan. Bez obzira na napredak tehnologije i razvoj medicine, ne postoji garancija za uspeh.

Prekid VTO procesa: Privremeno prekidanje postupka VTO

U bilo kojoj fazi postupka vantelesne oplodnje, može se dogoditi da vam bude savetovano da odustanete od daljeg postupka. Najčešći razlozi za prekidanje postupka u započetom ciklusu su:

  • Hiperstimulacija – previše folikula u jajnicima koji rastu ili previsok nivo estradiola. To je preterani odgovor na terapiju.
  • Nema vidljivih folikula ili je nivo estradiola prenizak – nedovoljan odgovor na terapiju.
  • Pojava ciste na jajniku ili nekog drugog ozbiljnog problema.
  • Prevremeno prskanje folikula (prevremena ovulacija) – lekari ne stignu da izvrše aspiraciju folikula ili folikuli pucaju pre nego što materica bude pripremljena da prihvati oplođenu jajnu ćeliju.
slika vitamina i minerala suplemenata u bojama portala demetra koralnoj i sivoj
Foto: Canva/Demetra

Oštećena jajna ćelija

Jajne ćelije nisu dobijene postupkom aspiracije jer su folikuli bili prazni. Ovde se radi o anembrionalnoj trudnoći koja nastaje kada se embrion ne razvije i ostavlja praznu gestacionu kesicu. Razlog ovoj pojavi nije poznat, a može biti posledica hormonskih abnormalnosti u oplođenoj jajnoj ćeliji. 

U ovom slučaju, test za trudnoću može biti pozitivan jer rani embrion luči hormon trudnoće HCG sve dok embrion ne prestane da se razvija i ne uspe da se implantira. Mogu se čak javiti i rani znaci trudnoće kao što su mučnina, osetljivost dojki i povraćanje. Kada embrion prestane da raste i nivo hormona se smanji, tada simptomi nestaju. Moguće je da ćete tada imati braon sekret ili čak krvarenje. Ultrazvuk će pokazati praznu gestacijsku vrećicu. 

Lekar će savetovati da li treba čekati da se trudnoća prekine prirodnim putem, izazvati medikamentozni abortus ili ići na klasičan. Većina žena koja ima iskustvo sa trudnoćom i oštećenom jajnom ćelijom kasnije ima uredne trudnoće. (1*)

  • Ukoliko nije došlo do oplodnje – spermatozoidi nisu uspeli da oplode jajnu ćeliju.
  • Ukoliko nema deobe – zastoj u razvoju embriona.

Prekid postupka ne znači da se u potpunosti mora odustati od vantelesne oplodnje. Samo se u međuvremenu mora otkriti uzrok problema, izlečiti ako je potrebno ili promeniti postupak planiranog vršenja VTO u zavisnosti od problema.

Prekid VTO procesa: Razlozi za privremeno prekidanje postupka VTO
Prekid VTO procesa:
Razlozi za privremeno prekidanje postupka VTO

Pročitajte još: Ovulacija u postupku potpomognute oplodnje

Objavljen: 15. septembar 2015. godine, ažuriran: 3. januar 2024.. godine

Literatura: 

  1. Mayo Clinic: Blighted Ovum – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pregnancy-loss-miscarriage/expert-answers/blighted-ovum/faq-20057783  Save

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button