fbpx
Zdravlje deteta

Krvna slika deteta: Analiza krvne slike kod dece

Krvna slika deteta je najbolji i najčešći način pomoću kog se utvrđuje trenutno zdravstveno stanje deteta. Ona daje podatke o tome da li postoji neka infekcija, da li treba nešto korigovati u detetovoj ishrani i uopšte kakvo je stanje deteta.

Analiza krvne slike kod dece

Vrlo je bitno da referentne vrednosti za dete, kao ni bebu, nisu iste kao kod odraslog čoveka. S toga, nikada ne treba analizirati detetovu krvnu sliku bez pomoći lekara, jer se nama može učiniti da nešto što je sasvim u redu nije u referentnim vrednostima.

Pri analizi rezultata krvne slike neophodna je komunikacija sa pedijatrom. On će na osnovu nje, moći da proceni stanje deteta i eventualno odredi ispravnu terapiju.

krvna slika deteta

Prva krvna slika deteta

Lekar će vas verovatno poslati da dete izvadi krv kada bude imalo između četiri i šest meseci. To je vreme kada se nivo hemoglobina smanjuje zbog pražnjenja rezervi gvožđa kod bebe u jetri. S toga se očekuje nešto lošija krvna slika, ali je i pokazatelj da je bebi više nije dovoljno samo majčino mleko te je potrebno da počne da unosi i namirnice bogate gvožđem kako bi nivo hemoglobina ostao nadalje na zadovoljavajućem nivou. Iz ovog razloga je u uzrastu od 6 meseci neophodno početi sa uvođenjem mesa u bebinu ishranu.

Ukoliko je nivo hemoglobina nizak i posle ponovljene krvne slike i promene režima ishrane, privremeno se uvodi suplementacija preparatima gvožđa.

decija soba 1

Bolest deteta i krvna slika

Lekar procenjuje kada je potrebno da se detetu uzima krv kako bi se odredio dalji tok lečenja i prepisala adekatna terapija. Naravno, neće biti potrebno pri svakoj prehladi davati krv na analizu. Najčešće se njoj pribegava kada je dete duže ili ozbiljnije bolesno i kada je potrebno utvrditi da li je potrebna terapija uvođenja antibiotika. (Izvor: https://www.infokid.org.uk/blood-tests )

Krvna slika u kombinaciji sa pregledom je pravi put kojim pedijatar utvrđuje da li je reč o bakterijskoj ili virusnoj infekciji. Tipično kod virusnih infekcija je da ukupni leukociti nisu povećani ili im je broj čak i smanjen, dok u leukocitnoj formuli dominiraju limfociti.

krvna slika deteta
Bolest deteta i krvna slika

Kod bakterijskih infekcija, ukupni leukociti su povećani, a granulociti preovlađuju u leukocitnoj formuli.

I tu postoje izuzeci jer pojedine viruse prati poećan broj leukocita dok je kod sepse, najteže bakterijske infekcije smanjen često smanjen broj leukocita.

Kada dete ima virusnu infekciju praćenu visokom temperaturom, normalno je da hemoglobin padne privremeno čak i za 20% u odnosu na inače. Nemojte odmah sumnjati na anemiju jer je pad privremen.

Pročitajte još: Gvožđе i bеba – Da li vaša beba može imati anemiju?

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Objavljen: 14. jun 2015. godine, ažuriran: 27. decembar 2023. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button