fbpx
Kalendar razvoja deteta

Kalendar razvoja deteta 8 godina 1. mesec

Dete – 8 godina 1. Mesec

8 godina 1. mesec – Vreme je da prihvatite da vaše dete polako postaje samostalno. Ono je uveliko u srednjem detinjstvu i za koju godinu će postati adolescent. Spremite se za zabavne godine koje vas očekuju i nove avanture koje vam predstoje.

Dete u ovom uzrastu većinu stvari može da obavlja samostalno, ali ipak imajte u vidu da ste mu i dalje veoma potrebni.

Svakodnevni mali razgovori su ono što je detetu neophodno u ovom uzrastu. Nemojte zaboravljati na kvalitetno vreme sa detetom. Svakoga dana morate odvojiti makar 15 minuta na vreme “1 na 1” sa njim. 

Dete 8 godina

Rast deteta u 8. Godini

Dete će u osmoj godini nastaviti da raste približno isto kao i prethodne dve godine:

  • U proseku između 5 i 8 centimetara godišnje;
  • Dobijaće između 3 i 7 kilograma svake godine.

Sada uglavnom sva deca prosečne telesne težine izgledaju mršavije i izduženo jer veliki deo njihove visine odlazi na noge.

Osmogodišnjaci već neko vreme nemaju onu masnoću koju su imali kao bebe i ako nemaju prekomernu telesnu težinu, sada izgledaju dosta starije u odnosu na period pre 2-3 godine.

krv iz nosa kod deteta

Zubi kod osmogodišnjaka

Osmogodišnjaci su verovatno na putu da zamene sve dvojke ili su to već učinili. U svakom slučaju, kako se sitniji mlečni zubi sve više zamenjuju stalnim zubima, koji su širi i veći, menja se i izgled vilice, te i lik deteta malo postaje drugačiji.

Uticaj genetike na rast i razvoj deteta

U ovom uzrastu počinje da se primećuje sve više razlika među decom istog uzrasta. Ovaj trend će se nastaviti intenzivno, u etapama, sve do kraja osnovne škole. Važno je da znate da ne možete promeniti genetiku, ali možete imati veliki uticaj na način života vašeg deteta. Deca upijaju ono što vide u kući. Svojim primerom i porodičnim navikama u mnogome možete odrediti budući život svog deteta.

Najvažniji faktori koji utiču na zdravlje, rast i razvoj deteta, pored genetike su:

  • ishrana,
  • vreme i dužina spavanja,
  • fizička aktivnost.

Ova tri faktora će, pored učenja i truda imati uticaj čak i na akademska dostignuća vašeg deteta.

Život roditelja osmogodišnjaka – 8 godina 1. mesec

Vaš život polako postaje nalik onom pre dece. Iako još imate mnoštvo obaveza sa detetom, ono je sada dovoljno samostalno da može par sati ostati samo kod kuće. Možda već samo odlazi u školu, ali i ako ne, uskoro će početi. Sada već može da obavlja mnoge kućne poslove i brine samo o sebi. Vi sada opet imate vremena za neke stvari koje su vama važne.

Potrudite se da nađete pravi balans između obaveza za dece i slobodnog vremena. U ovom uzrastu još uvek nije potrebno da dete ima intenzivne treninge. Nađite balans da provodite i vreme zajedno. Svakodnevno uključite decu u kućne poslove koji sada mogu biti podeljeni tako da i razgovarate dok se njima bavite, dete je angažovano i fizički, a svima vam ostaje više vremena za druge aktivnosti nakon toga.

VAŽNO: Dete do ovog uzrasta već mora imati veoma veliki fond reči i trebalo bi da ste ispravili sve probleme sa govorom. Ukoliko postoji bilo kakav problem, nemojte odlagati odlazak kod stučnjaka. Uvek morate imati kakvu god komunikaciju sa nastavnicima i drugim zaposlenima u školi, jer je to još uvek neophodno za ovaj uzrast. (Izvor: MedlinePlus)

KALENDAR RAZVOJA DETETA
8 GODINA 1 MESEC

Kreiranje uspomena – 8 godina 1 mesec

Nemojte zaboraviti da čuvate neke uspomene svog deteta. Možda su to samo fotografije ili spomenar. Nema veze ako do sada niste bili ažurni. Dete će se jednog dana radovati da gleda svoje uspomene iz detinjstva. Imate još 10 godina do detetove odrasle dobi. Sačuvajte delić tog vremena za neke buduće dane. Možete odabrati i da vodite povremeni dnevnik i skupljati ulaznice iz bioskopa ili muzeja i nekih drugih destinacija.

Objavljen: 14. oktobar 2019. godine, ažuriran: 12. februar 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button