fbpx
Neplodnost

Dijabetes i muška plodnost: Uticaj dijabetesa na sterilitet kod muškaraca

Dijabetes i muška plodnost su povezani jer je dijabetes stanje koje je uzročnik mnogih zdravstvenih problema. Studije pokazuju da povišen šećer u krvi može negativno da utiče na kvalitet sperme kod muškaraca dok na kraju ne dovede do steriliteta, ali i do komplikacija u trudnoći.

Sve više i više mladih ljudi širom sveta su sa dijagnozom dijabetesa i to je direktno povezano s pitanjem muške neplodnosti. Važno je razumeti da su i ishrana i gojaznost ogromni faktori rizika kad je u pitanju dijabetes tipa II.

Nažalost, tip II dijabetesa utiče na mnoge ljude tokom reproduktivnih godina, a da čak i ne znaju to. To znači da će jedan od šest parova koji pokušavaju da začnu bebu imati probleme sa plodnošću, a koji su povezani sa dijabetesom. Mnogi od tih parova pokušaće nekoliko meseci da zatrudne bez uspeha pre nego što će konačno da potraže odgovore za njihove probleme.

Dijabetes i muška plodnost: Kako je plodnost pogođena dijabetesom?

Dijabetes nastaje kada postoji nedostatak insulina u telu ili kada telo ne reaguje na insulin. Kada telo nema dovoljno insulina ono prestane da reaguje, a to onda dovodi do nesputane količine šećera koja se kreće u krvotoku. Komplikacije ovog viška šećera mogu da dovedu do oštećenja tkiva i organa, uključujući i muške i ženske reproduktivne organe.

Na dijabetes se često misli kao na “tihog ubicu” iz jednostavnog razloga što često postoji vrlo malo simptoma koji ukazuju da osoba ima to stanje.

Muškarci mogu godinama da ne znaju da imaju dijabetes i može biti otkriven tek kada potraže odgovore na pitanje zašto nisu još začeli bebu.

Dijabetes se ne može izlečiti. Jedina stvar koja se može učiniti je da se stanje drži pod kontrolom kroz ishranu i lekove.

Muški reproduktivni problemi i dijabetes

Kad postoji dijabetes hormoni u telu bivaju izbačeni iz ravnoteže. Kada je jedan hormon van ravnoteže postoji mogućnost da će i drugi hormoni biti van ravnoteže, a time i testosteron, muški polni hormon.

Istraživanja pokazuju da muškarci koji imaju visoke nivoe šećera u krvi mogu da imaju veće količine abnormalne sperme. To može znatno da smanji šanse da oplode svoju partnerku.

Čim se dijabetes dijagnostifikuje imperativ je da se tretira što pre je moguće, tako da se mnoge ozbiljne komplikacije i zdravstveni rizici mogu izbeći.

Neplodnost muškaraca je jedna takva komplikacija koju treba rešavati što je brže moguće posebno kada par razmišlja o dobijanju bebe.

Erektilna disfunkcija i dijabetes

Oko 50 posto svih muškaraca u dobi od 39. do 70. godine će imati erektilne disfunkcije. Taj broj se povećava na 70 posto ako posmatramo muškarace koji imaju dijabetes. Postoji veći broj muškaraca sa dijabetesom koji imaju tešku erektilnu disfunkciju u mnogo mlađoj životnoj dobi nego u opštoj populaciji muškaraca bez šećerne bolesti.

Dijabetes i retrogradna ejakulacija

Dijagnoza šećerne bolesti donosi sa sobom puno komplikacija i zdravstvenih rizika. Iako su mnogi od tih rizika povezani s dijabetesom dobro poznati, neke komplikacije poput neplodnosti muškaraca su manje priznate.

Bilo da imate dijabetes tip I ili tip II pod rizikom ste da razvijete stanje koje se naziva retrogradna ejakulacija. Retrogradna ejakulacija je kad se spermatozoidi sele nazad u mokraćnu bešiku umesto da se izbace napolje kroz penis.

Retrogradna ejakulacija može da dovede do neplodnosti. Ovo stanje se događa kada su nervna vlakna u penisu oštećena.

Iako je ovo stanje vrlo retko u odnosu na dijabetes, ipak je nešto čega muškarci treba da budu svesni ako razmišljaju o ostvarivanju potomstva.

Uticaj dijabetesa na sterilitet kod muškaraca

Kad se dijabetes ne leči ili se ne drži pod kontrolom na adekvatan način to može da dovede do komplikacija i kod muškaraca i kod žena po pitanju njihove plodnosti.

Držeći se zdravog stila života i pridržavajući se redovno potrebne terapije većina muškaraca i pored dijabetesa je u mogućnosti da postanu očevi.

Ako vi i Vaš partner pokušavate više od godinu dana da ostanete trudni, razgovarajte sa svojim lekarom i o analizama za dijabetes. Mnogi slučajevi dijabetesa su nedijagnostifikovani sve dok se parovi ne jave na lečenje neplodnosti. Iako naravno dijabetes nipošto nije jedini uzrok muške neplodnosti  definitivno postoji povezanost koju treba razumeti.

Muškarci svih dobi starosti bi trebalo da pokušaju da spreče nastanak dijabetesa tipa II tako što vode dobru brigu o svom zdravlju.Save

Objavljen: 11. avgust 2013. godine, ažuriran: 18. maj 2024. godine

Save

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button