fbpx
Predškolski uzrast

Dete priča nerazgovetno sa 2 godine

Normalno je da dete priča nerazgovetno sa 2 godine još uvek. Svako dete različitim tempom razvija govor. U principu, danas deca manje govore nego ranije jer su često izložena uticajima novih tehnologija, a roditelji manje sa njima razgovaraju nego ranije. U svakom slučaju, ako se dete pravilno razvija, nema kašnjenje u rastu i razvoju, sa navršene dve godine, trebalo bi da prepoznajete polovinu onoga što izgovara. Pričamo o postojećem fondu reči koje dete ima.

Kako da pomognete dvogodišnjaku da počne da priča razgovetnije?

Dete prica nerazgovetno sa 2 godine 2

Govor se razvija postepeno, neke reči će dete moći da izgovori odmah jasno, za druge će mu trebati vremena. Razvoj govora je pre svega stvar stalne vežbe i od upornosti i istrajnosti roditelja i onih koji najviše vremena provode sa detetom mnogo zavisi kako će dete početi da priča.

Govorni aparat se razvija kako dete raste. Normalno je da neke glasove neće umeti da reprodukuje do određenog uzrasta, već će pojedine glasove dobijati kako se bude raslo.

Dete priča nerazgovetno sa 2 godine: Šta kada ne razumete dete?

Kada zaista ne razumete ništa od toga što dete hoće da vam kaže, potrudite se da ponudite odgovore i opcije, a da ga ne frustrirate još više. Pogrešno je da detetu kažete: “Ništa te ne razumem!”

Dete će se nervirati što ne može da vam objasni šta želi. Možda će početi da plače, čak i da se baca po podu. Bude tužno i frustrirano. Nemojte stvar pogoršavati time što ćete ga ignorisati.

Umesto toga, recite: “Da li možda želiš svoju lutku?” ili “Da li želiš da idem sa tobom?”. Ako i dalje ne budete uspevali da razumete, zatražite od deteta da vam rukom pokaže predmet svoje želje.

Zamislite se u detetovoj situaciji. Vaš mozak je obratio informaciju. Vi znate šta želite, ali nemate moć govora, ne znate da pišete ili objasnite pantomimom. Kako biste se osećali?

Razvoj govora 2 godine

Podstičite razvoj govora kod deteta

  • Na razvoju govora se mora raditi stalno. Ne možete očekivati da se time bave vaspitači ili logoped. Svaki logoped će vam reći da govorom morate da se bavite 7 dana u nedelji po nekoliko puta dnevno ako očekujete rezultate.
  • Govorite pažljivo i jasno kada se obraćate detetu.
  • Kada dete pokaže predmet, kažite naglas kako se to zove, a zatim zatražite od deteta da ono ponovi. A zatim još jednom to ponovite.
  • Pokažite detetu predmet i  pitajte ga šta je to. Ako ga bude imenovalo, ali nije pravilno, izgovorite vi pravilno, pa sačekajte da ponovi i tako nekoliko puta. Ako dete ne zna naziv, imenujte ga vi, pa sačekajte da ponovi.

Dvogodišnjaci  često pogrešno izgovaraju reči, imaju samo jedan slog i permutuju glasove. Ali posle vežbe se situacija uglavnom popravi. Neke reči će dete posle samo desetak ponavljanja umeti bez problema da izgovori, neke će znati odmah, a za druge će biti potrebni meseci vežbe.

Dete priča nerazgovetno sa 2 godine
Dete priča nerazgovetno sa 2 godine

Ako dete priča nerazgovetno do treće godine, potrebno je uključiti logopedski tretman ili treba proveriti sluh deteta. U svakom slučaju konsultujte stručnjaka i razvoj govora ne prepuštajte slučaju niti da se spontano razvija.

O razvoju govora kod dvogodišnjaka više: Govorne sposobnosti deteta prema uzrastima

Image by Denise Husted from Pixabay

Tekst “Dete priča nerazgovetno sa 2 godineobjavljen: 13. septembar 2019. godine, ažuriran: 12. februara 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button