fbpx
Razvoj deteta

Zašto beba stavlja sve u usta?

Zašto beba stavlja sve u usta? Svi znamo da bebe obožavaju da sve što uspeju da dohvate prvo stave u usta, a tada se susrećemo i sa konstatacijom okoline da bebi rastu zubići. Zubići svakako nisu razlog zašto beba stavlja igračke u usta, a evo i objašnjenja zašto to radi.

beba sve stavlja u usta

Beba stavlja sve što dohvati u usta

Do navršenih sedam meseci, beba nije u stanju da lepo koristi svoje šake i prste za istraživanje predmeta. Ona može da hvata predmete, ali još ne može da ih okreće u ruci i ispituje. U tom uzrastu, usne i jezik su joj dovoljno razvijeni da ih koristi kako želi. 

Bebina usta imaju više različitih nervnih završetaka po kvadratnom milimetru nego bilo koji drugi deo tela, pa je najlakše da istražuje upravo tako što će nešto staviti u njih. 

Bebe prvo počnu da otvaraju šake, zatim stiču sposobnost da ga uhvate, a zatim i da ga prinesu ustima i ispitaju. Kako beba raste, postaje sve mobilnija, pa ćete morati da pazite o tome šta se sve nalazi u njenom okruženju. Ovaj problem ćete posebno imati ako beba ima starije braću i sestre. Igračke za stariju decu sadrže delove koji mogu da izazovu gušenje. 

VAŽNO je da pazite gde ostavljate stvari koje beba ne sme da stavi u usta, a posebno sitne i otrovne predmete! 

skola 5
Photo by Aaron Burden on Unsplash

Zašto beba stavlja sve u usta?

Stavljanje predmeta u usta će se smanjiti u periodu između 10 i 12 meseci kada će beba više početi da se interesuje za igru i bolje da koristi ruke. U drugoj godini će sve više istraživati prstima, a do navršene tri godine bi trebalo da potpuno prestane da predmete stavlja u usta. 

Nemojte zaboraviti da povedete računa da na bezbednom mestu držite sve proizvode za čišćenje, uključujući prašak i tablete za pranje veša i sudova. 

Osim hemikalija, povedite računa o tome gde odlažete lekove, alkoholna pića i da li imate otrovne biljke u kući ili vrtu. 

Predmeti u usta, a obroci bez escajga

Beba će u svom učenju da ispita predmete prstima i ustima želeti da tako jede i hranu. Nakon prvih obroka, dolazi vreme da dozvolite bebi da sama ispituje hranu. U tom periodu možete očekivati nered i najbolje bi bilo da beba jede u stoličici za hranjenje, ako ste u mogućnosti. Tako ćete najlakše moći da operete nered koji napravi. Nemojte je sputavati u istraživanju. 

zasto beba stavlja sve u usta
Zašto beba stavlja sve u usta? – Photo by Minnie Zhou on Unsplash

Istina je da će bebe dodatno stavljati igračke u usta i kada bude počeo da ih muči rast zubića. Ovo stavljanje igračaka u usta je uglavnom praćeno time da beba balavi, da žustro zvaće predmete i pokušava da masira mesto koje je muči. Pokušajte da bebi ponudite glodalicu koja se hladi u frižideru da olakša bolove.  Saznajte više: Mlečni i stalni zubi – kada rastu zubi?

Objavljen: 4. decembar 2017. godine, ažuriran: 20. maj 2024. godine

 

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button