fbpx
Kalendar razvoja deteta

Kalendar razvoja deteta 8 godina 2. mesec

Kako raste i razvija se dete od 8 godina 2. mesec, na šta treba da obratite pažnju i šta vam može pomoći ili vas usmeriti.

Dete – 8 godina 2. mesec

Osmogodišnjak i kućni poslovi

Dete je u ovom izrastu veoma aktivno, a moguće je da često toliko impulsivno reaguje da se zapitate da li je počeo pubertet. Iskoristite tu energiju da ga pokrenete da se redovno bavi kućnim poslovima.

Možda vama deluje kao da je još uvek beba, ali vaš osmogodišnjak može da radi dosta stvari:

  • Sređuje svoju sobu,
  • Svako jutro namešta krevet,
  • Postavlja i raščišćava sto za jelo,
  • Hrani kućnog ljubimca,
  • Zaliva cveće,
  • Čisti metlom i usisivačem,..

Spisak svih kućnih poslova po uzrastima možete pogledati ovde:  Deca i kućni poslovi

Strahovi kod osmogodišnjaka

Deca se u, ovom uzrastu, uglavnom više ne plaše čudovišta iz ormana ili ispod kreveta. Ipak, oni još uvek povremeno mogu imati velike strahove. Strahovi su normalna pojava i nekada se zadržavaju do odrasle dobi.

Dete 8 godina

Najčešći strahovi sa kojima se susreće dete od osam godina su strah od prirodnih katastrofa (poplava, požar, zemljotres, tornado), zatim strah od otmice i strah od povreda.

Strah od prirodnih katastrofa – 8 godina 2. mesec

Možda ćete primetiti kako vas dete često pita da mu pojasnite detalje oko vulkanskih erucija, zemljotresa ili cunamija iako neke od ovih stvari nisu karakteristične za naše podneblje. Ovi strahovi se javljaju jer dete ima sve širu i potpuniju sliku o svetu. Ono sada shvata da neke stvari ne zavise od nas. Sa druge strane, dete je još pomalo ima predstavu da se svet vrti oko njega i razmišlja kako bi se to baš njemu moglo dogoditi.

Dete, sa jedne strane, treba zaštititi tako što neće svakodnevno biti izloženo vestima na televiziji, u novinama i na internetu. Sa druge strane, nemojte ignorisati njegova potpitanja, nego jasno i otvoreno razgovarajte. Objasnite da su to stvari koje se veoma retko dešavaju. Važno je i da naglasite koliko su udaljeni, recimo, delovi sveta gde se dogodio cunami. Pričajte detetu koliko je veća verovatnoća da nikada u životu neće ništa tako negativno imati prilike da iskusi.

Objasnite detetu kako da se odbrani u pojedinoj situaciji, na koji način treba da bira društvo i kako da izbegne nevolju u datoj situaciji. Treba da zna da se čuva, ali i da živi normalno i opušteno. Nemojte svoje strahove prenositi na dete, već mu “dajte krila da nauči da leti”.

Osmogodišnjak i sport

Da li ste od onih roditelja koji već usmeravaju dete na neki određeni sport i brinete da li će osvojiti turnir? Potrudite se da ne budete takvi. Brojni lekari i fizijatri upozoravaju da je u ovom uzrastu najvažnije za dete da se još uvek igra i bavi različitim aktivnostima, a ne samo jednom vrstom sporta. Kod preteranih treninga, vezanih za jedan sport, postoji rizik da se dete preforsira i pretrpi povredu koja mu neće doneti ništa dobro, čak i ako je vrhunski talenat i budući uspešan sportista.

Osim toga, dete može pregoreti u želji da uspe i zasititi se. Upravo iz ovih razloga, brojni stručnjaci savetuju da se osmogodišnjaci još uvek ne bave jednim istim sportom tokom cele godine. Mogu da menjaju sportove ili da jednostavno budu aktivni na dnevnom nivou u svom dvorištu ili igralištu ispred zgrade.

dete piški u krevet
8 godina 2 mesec – Problemi sa zubima osmogodišnjaka

Postoje razne situacije u kojima roditelji ne znaju kako da postupe kada su zubi osmogodišnjaka u pitanju.

Nekada se dešava da zub ispadne, a novi se ne pojavljuje čak i duže od godinu dana. Šta tada raditi, pročitajte više: Detetu je ispao mlečni zub, a drugi se ne pojavljuje

Vaš život sa osmogodišnjakom

Vreme je da shvatite da dete samo može da nosi i pregleda svoje knjige i radi domaći. Dovoljno je veliko da samo spakuje opremu za fizičko ili likovno. Znaće bez problema da odloži prljavu odeću u mašinu za veš i da spremi stvari za trening ili knjige za kurs jezika. Nemojte preuzimati na sebe detetove obaveze.

Sigurno imate šta da radite dok dete samo sprema svoje stvari. Osim što vi dobijate novo vreme, dajete detetu samopouzdanje da verujete da je dovoljno veliko da se samo stara o svojim obavezama.

8 godina 2. mesec
8 godina 2 mesec

Da li ste razmišaljali da počnete da beležite rast vašeg deteta na zidu? Možda ovo radite još od kada je dete bilo malo, a možda biste mogli i sada da počnete. Čeka vas još oko 40-70 centimetara detetovog rasta. Zar ne mislite da bi bilo zabavno da imate to zabeleženo na jednom štoku vrata?

Kalendar razvoja deteta 8 godina 2. mesec – Literatura:

  1. MedilinePlus: https://medlineplus.gov/ency/article/002017.htm
  2. BabyCenter: https://www.babycenter.com/child/8-years-old
  3. AAP.org: https://www.aap.org/

Objavljen: 17. novembar 2020. godine, ažuriran: 13. februar 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button