fbpx
Blizanačka trudnoća

Izgled u blizanačkoj trudnoći

Kako izgleda “dupla” mama tokom trudnoće

Koliko god se trudile da mislimo samo na zdravlje i to da bebe budu dobro, neminovno se izgled u blizanačkoj trudnoći menja, čak iako nam on sada nije prioritet. Koje promene očekuju mame blizanaca u trudnoći i kako da spreče pojedine neprijatnosti.

Težina tokom blizanačke trudnoće

Žene koje nose blizance dobijaju više na težini od žena koje nose samo jedan plod. Osim još jedne bebe, teže su i za duplu količinu plodove vode i za još jednu posteljicu kod dvojajčanih blizanaca, ili veću posteljicu kod jednojajčanih blizanaca.

Oticanje u trudnoći sa blizancima

Često se javljaju otoci ruku, nogu i celog tela. Osim posebne mediciniske brige i dodatnih analiza kojima će lekar ispratiti ovo vaše stanje, jako je bitno da izbacite slanu hranu i trudite se da jedete potpuno neslano.

Nadutost vam, mimo zdravstvenih problema, može doneti i probleme sa otežanim kretanjem i brzim umaranjem.

Veličina stomaka u blizanačkoj trudnoći

Stomak će početi da vam se primećuje nešto ranije, već oko 11. nedelje trudnoće će verovatno svima biti vidljiv.

Pre kraja drugog tromesečja bićete znatno krupniji od žena koje nose jednu bebu.

Nekada se događa da stomak dvostruke buduće mame ne bude veći od stomaka trudnica koje nose jednu bebu, pa pred kraj trudnoće mnogi neće ni pretpostaviti da su u vašem stomaku ušuškane dve bebe.

Problem strija u višeplodnoj trudnoći

Izgled u blizanačkoj trudnoći

Mnoge žene brinu oko toga koliko će im se promeniti izgled nakon trudnoće. Što se tiče strija, ne mora da znači da ćete ih uopšte dobiti. Strije ne zavise od veličine stomaka već od količine kolagena i elastina u vašoj koži.

Raspitajte se koju kremu da koristite i svakako preventivno tretirajte kožu. Jednom nastale strije teško nestaju.

Zubi

Obavezno vodite računa o zdravlju vaših zuba i redovno posećujte stomatologa. Zubi su u ovom periodu posebno osetljivi. Tokom trudnoće moguće su sve zubne intervencije, a i iskoristite ovaj period da sve sredite, jer ćete kada dođu bebe teško moći da izdvojite vreme.

Related Articles

Back to top button