fbpx
Razvoj deteta

Detetu je ispao mlečni zub, a drugi zub se ne pojavljuje

Detetu je ispao mlečni zub pre više od godinu dana, a stalni zub se još nije pojavio

Postoje roditelji koji olako shvataju zdravlje zuba svog deteta, ali i oni koji, pak previše brinu oko toga da li je sa zubićima sve u redu. Ponekad se dogodi da mlečni zub ispadne, ali da prođe dosta vremena pre nego što se stalni pojavi na tom mestu. Roditelji su u dilemi da li će se zub pojaviti i kada će se to dogoditi.

rast stalnih zuba
Rast stalnih zuba – Photo by Diana Polekhina on Unsplash

Da li je normalno da se stalni zub ne pojavi godinu dana pošto je ispao mlečni zub?

Nije baš uobičajena pojava da između ispadanja jednog i rasta novog zubića prođe previše vremena, ali je normalno da se nekada to dogodi. Odloženo izrastanje stalnog zuba se najčešće događa ako je dolazilo do traume zuba, pa on ispadne prerano. Na primer, kod dece gde je zub bio izbijen, polomljen ili je pocrneo usled udarca. Tada će proći onoliko vremena, koliko bi inače trebalo stalnom zubu da se pojavi.

Ukoliko dete vodite na redovne stomatološke preglede, kao što je preporučeno, ne bi trebalo da brinete. Sačekajte kontrolu i pitajte dečijeg stomatologa. Ukoliko nešto bude nejasno, on će vas uputiti da uradite rendgenski snimak zubića kako bi video šta se dešava.

Veoma su retki slučajevi kada stalan zub ne može da probije mesto na desnima i izbije. Uglavnom su to slučajevi samo pri izbijanju prvih mlečnih zubića ili eventualno kada izbijaju umnjaci. Kod izbijanja umnjaka, stomatolog će napraviti rupicu u desnima, kako bi im pomogao da izbiju. Ako se slučajno dogodi da zubar primeti da se zub oseća ispod desnih, ali da nikako ne može da izbije, može pomoći na isti način.

Da li izvaditi detetu veoma klimav zub?

ispao mlečni zub

Nasuprot nekadašnjem mišljenju i nasilnim vađenima prvih zubića, sada se smatra da ne treba forsirati vađenje zuba. Najbolje je da podstaknete dete da što više klima zub i na kraju ga samo izvuče. Dete će najbolje proceniti koliko mu prija da pomera zub i šta ga boli. Vi možete svojim prstima povrediti dete koje će posle imati traume i neće vam više dozvoljavati da mu vadite zube.

Normalno je da postoji blago krvarenje kada zubić ispadne.

Nemojte brinuti šta ćete ako dete proguta zubić koji neočekivano ispadne. Osim razočarenja što neće imati šta da ostavi Zubić vili, neće mu faliti baš ništa.

Image by bigbear from Pixabay 

Objavljen: 10. januar 2020. godine, ažuriran: 9. april 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button