fbpx
Kalendar razvoja deteta

8 godina 3. mesec – Kalendar razvoja deteta

8 godina 3. mesec – dete sve više iskazuje svoju samostalnost i indivualnost. Svađe sa braćom i sestrama, ali i u školi su česte, ali je neminovno da im većinu rešavanja konflikata prepuštate.

Dete – 8 godina 3. mesec

Svađe među braćom i sestrama – 8 godina 3. mesec

Jedna od stvari koje najviše frustriraju roditelje su svađe među decom. Što su deca bližeg uzrasta, to se više igraju, imaju slična interesovanja, ali samim tim, više i svađaju. Postoji niz besmislenih pitanja koje roditelji postavljaju deci pokušavajući da reše problem. Neka od njih su:

 1. Ko je prvi počeo? – Odgovor na ovo pitanje nikada nećete saznati. Ili će oboje ćutati ili se međusobno optuživati. Šta vi imate od toga, osim da slušate još rasprave?
 2. Zašto se svađate? – Da znaju odgovor na ovo pitanje, verovatno se ne bi ni svađali. Razlog je obično neka nebitna sitnica.
 3. Zar vam nisam rekao/la da prekinete svađu? – Da. Rekli ste. Ali zašto mislite da će vas poslušati i da ste nešto time rešili?
 4. Šta ja pričam? – Ovo nije trenutni predmet konflikta.    

Šta roditelj treba da uradi kada se deca svađaju?

Najbolje bi bilo da ne intervenišete odmah. Pustite ih da sami pokušaju da reše problem. Ako ne uspevaju, predložite im da pokušaju, a tek na kraju ponudite svoju pomoć.

Kako roditelj može da pomogne deci da reše međusobni konflikt?

Prvo utvrdite šta je pravi uzrok problema. Nije važno ko je prvi počeo, nego šta je izazvalo problem i šta oni žele da postignu. Podstaknite ih da svako kaže kako misli da treba da se reši trenutni problem. Onda ih pustite da pokušaju da postignu dogovor tako što će jedno popustiti. Predložite im alternativu.

Kada deca nauče korake rešavanja problema, vremenom će sami rešavati situacije pre nego što se posvađaju i potuku.

noćno mokrenje

Školske obaveze deteta od 8 godina 3. mesec

Osmogodišnjaci su dovoljno zreli da mogu imati kompleksnije školske obaveze. U ovom uzrastu, oni bi već trebalo da stižu da prepišu i nacrtaju sve što se od njih traži na času.

Dete uzrasta od 8 godina treba samo da zapamti ili zapiše šta ima za domaći, kao i da se toga seti kod kuće.

Ako ste pomagali u prvom razredu, sada ne bi trebalo više da pitate. Nemojte brinuti šta će biti ako zaboravi. Jednom će zaboraviti, drugi put će se setiti.

Dete u ovom uzrastu treba da:

 • Relativno brzo piše štampana i pisana slova jednog pisma;
 • Skoro tečno čita jedno pismo;
 • Koristi osnovne računske operacije;
 • Zna da zapamti domaći zadatak;
 • Ume da prepozna kartu sveta i razlikuje okeane i kopno;
 • Zna da prepriča lekcije koje je tog dana radilo u školi;
 • Zna da nađe informacije u enciklopediji ili nekoj neformalnoj knjizi koja mu je poznata;
 • Zna da koristi računar za osnovnu Google pretragu;
 • Svesno je osnovnih ekoloških principa i štednje.

Želja za uklapanjem u društvo kod osmogodišnjaka

Tokom celog prvog razreda, deca su pokušavala da nađu svoje mesto u grupi. Stvari su dosta mirnije u drugom razredu, ali oni još uvek vole da se ugledaju na dominantne vršnjake i upoređuju sebe. Detetu je jasno da to kako se ono oseća i ono kako izgleda drugima nisu dve iste stvari.

Zbog želje da se uklopi u sredinu u kojoj boravi, dete će tražiti određenu igračku, model patika ili igricu. Ono samo želi da ga drugari prihvataju. Možda će želeti nešto što ga do juče nije zanimalo samo zato što to ima i njegov najbolji prijatelj.

Uticaj vršnjaka je nešto što ne možete zaustaviti. Možete čak i stvoriti otpor deteta ako samo budete odbacili njegove ideje. Važno je da detetu objasnite zašto je važno da ima svoje mišljenje, kako ne mora da ima sve što drugi imaju i koji je razlog zbog kog određenu stvar ne možete ili ne želite da mu priuštite.

krvarenje iz nosa

Daleko od toga da detetu treba kupovati sve što poželi. 

Potrudite se da istaknete sve veštine i sposobnosti koje dete ima, kako bi ono steklo samopouzdanje. Dajte mu do znanja da je sasvim u redu biti drugačiji. Pričajte o tome kako vi, vaši prijatelji i porodica imate različite veštine i interesovanja.

Veoma je važno da dete nauči da ne treba po svaku cenu da bude ni isto, ali ni drugačije od ostalih. Treba da bude onakvo kakvo ono želi da bude.

Budite fokusirani na razgovor sa detetom – 8 godina 3. mesec

Slušajte dete dok priča sa vama. Nemojte voditi razgovor tako što ćete gledati televizijski program ili gledati u telefon . Važno je da dete zna da ima vašu punu pažnju. Svojim primerom vi pokazujete detetu kako treba da razgovara sa vama.

Porodični obroci

Deca koja jedu zajedno sa roditeljima barem jedan obrok dnevno imaju bolje rezultate u školi, niži stepen gojaznosti, zdravije navike u ishrani, ređe se odlučuju na konzumiranje cigareta ili droge. Porodični obroci ne znače samo obedovanje. Nemojte zvati dete tek kada je obrok potpuno spreman i sto postavljen. Bilo bi dobro da dete učestvuje tokom pripreme obroka, a neka jednostavnija jela već može i samo da priprema.  (Izvor – family meals)

Pročitajte: Porodični obroci i povezivanje

Dete 8 godina

Vaš život sa detetom od 8 godina 3. mesec

Školske predstave osmogodišnjaka i prisustvo roditelja

Događaji u školi, koji podrazumevaju prisustvo roditelja, bilo kroz aktivno učestvovanje ili posmatranje su veoma važni za dete. Ako detetu kažete da ćete doći, onda dajte sve od sebe da se tamo i pojavite. Njemu će to veoma značiti i time ćete mu poručiti da vam je stalo do njegovih potreba.

Uvek je veoma važno da održite reč koju date detetu šta god da je u pitanju.

Malo je roditelja koji baš uvek mogu da odgovore na poziv škole da prisustvu ovakvim događajima. Ponekad roditelji nisu u mogućnosti da dođu na svaku predstavu i priredbu svog deteta u školi. Ovaj slučaj je još češći kada su u pitanju samohrani roditelji. Nemojte se previše opterećivati oko toga. Jednostavno objasnite detetu zašto tog dana ne možete biti tamo. Ukoliko postoji mogućnost, možete organizovati da prisustvuje neko ko je detetu poznat. Ipak, potrudite se da jednom ili dvaput godišnje vi lično budete prisutni na događaju koji škola organizuje. Detetu će to mnogo značiti.

8 godina 3. mesec
8 godina 3 mesec

Pročitajte još i: Roditelji i škola – kako možete da se uključite u školske aktivnosti deteta

Kalendar razvoja deteta 8 godina 3 mesec – Literatura:

 1. MedilinePlus: https://medlineplus.gov/ency/article/002017.htm
 2. BabyCenter: https://www.babycenter.com/child/8-years-old
 3. AAP.org: https://www.aap.org/

Objavljen: 18. novembar 2020. godine, ažuriran: 12. februar 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button