fbpx
Trudna sam

Trudnički snovi

Šta sanjaju trudnice

Snovi tokom trudnoće mogu biti neverovatno živopisni i često odražavaju fizičke i psihičke promene koje se javljaju u životu žene.

trudnicki snovi

Fizičke promene u trudnoći, kako ona napreduje, svi mogu da primete. Međutim, ono što nije toliko očigledno, ali je podjednako impresivno su promene uma buduće mame. Dobrodošli u svet trudnoće, gde se um širi u potpunoj paraleli sa telom.”Trudnički snovi su prirodan način koji pomaže trudnici da prođe kroz proces transformacije od žene do majke”, piše Rejna M. Pariz, autor knjige „The Mother-to-Be’s Dream Book“.

Svesna i nesvesna razmišljanja tokom trudnoće su podjednako bitna za trudnicu, koliko i ”fizički razvoj” tela u trudnoći. Žena se mentalno priprema za majčinstvo i počinje da stvara sliku novorođenčeta i predviđa kako će joj izmenjen život izgledati. Snovi su važan deo ovog kritičnog procesa integracije. Oni prave prostor u umu za dete, pa su stoga snovi često i bizarni. 

Doktor Nadia Brušvajler-Štern, lekar na Univirzitetu u Ženevi, posvetila se izučavanju trudničkih snova i razvoja uma tokom trudnoće. 

Rejna M. Pariz smatra da se snovi u trudnoći menjaju sa svakim tromesečjem i često slede ovu prepoznatljivu šemu razvoja trudnoće: 

Snovi prvog tromesečja

Snovi u ranoj trudnoći su neretko povezani sa prošlošću trudnice. Najčešće su vezani za bivše partnere, posebno za seksualne odnose ili za dom iz detinstva. Ovi snovi su način da se raščiste neka nerešena pitanja. Uobičajeno se da u snovima budete ranjivi, često bez odeće, a neretko se u njima pojavljuju i neki teritorijalni simboli. 

Snovi drugog tromesečja 

U drugom tromesečju trudnica se polako navikava na bebu, zamišlja svoj budući život, a proces spajanja između majke i deteta je u toku. Tokom ovog perioda često se u snovima pojavljuju životinje i voda. Na primer, dešava se da trudnica sanja da je delfin koji pliva uz mladunče delfina. 

Ovo je period kada su najčešći i napadi anksioznosti, jer, samim tim što postaje svesna svoje buduće uloge, trudnica takođe i brine da li će dobro ispuniti ulogu majke. Snovi vezani za ove brige izgledaju tako što se majka ostavlja dete, beba je rođena kao patuljak ili sa nekim deformitetom. Ovi snovi nisu znak slabosti ili nespremnosti. Naprotiv, oni su pokazatelj vaše odgovornosti i brige za nerođeno dete, jer čak i nesvesno brinete o bebi. 

Snovi trećeg tromesečja 

Poslednji trimestar trudnoće je rezervisan za snove vezane za prirodu. Često su to veoma jake emocije koje su iskazane kroz udare velikih talasa ili erupcije vulkana. Ovakvi snovi predstavljaju navalu emocija zbog nadolazećeg rođenja deteta i na neki način su generalna proba za porođaj.

Uobičajeno je da deo trudničkih snova budu filmske zvezde i druge poznate ličnosti koje nikada na javi niste upoznali. Oni odražavaju ulogu koju žena igra u sopstvenom životu.

Bez obzira na specifičnosti snova, povećana aktivnost sanjanja tokom trudnoće je normalna. Ginekolog dr Žerard Dileo, objašnjava da snovi deluju kao čistilište za pomoć trudnici da pomiri fizičke i emocionalne transformacije sa kojima se suočila. “Odgovornost koja ih očekuje može biti teška. Objašnjavam svojim trudnim pacijentkinjama da su čudni, anksiozni snovi jednostavno način da psiha obradi sve ono što je svesni um već racionalizovao”, kaže dr Dileo. 

Primer analize trudničkih snova 

Dobar savet kada analizirate svoje snove: verujte svom prvom instinktu, obično je tačan. I zauzmite pristup širokog srca. Mislite o procesu kao o igranju sa svojom snom, a ne o analizi. Držite san u šaci, promućkajte malo, i bacite ga u vazduh. Evo nekoliko proverenih i istinitih metode koje bi trebale da daju rezultate:

•Pokušajte asocijacije sa rečima

Zapišite reč ili nekoliko reči koje opisuju ili simbolizuju vaš san. Ne dopuštajući sebi da previše razmišljate, brzo dodajte i sve dodatne reči koje vam padnu na um.

Na primer, ako su vaše opisne reči: “delfin”, “okean” i “kretanje”, možda ćete završiti dodavanjem reči kao “more”, “so”, “alge”, “hladno”, “toplo”, “tečnost”, “pokret”, “jedrilica” ili bilo što drugo što vam padne na pamet. Reči ne treba nužno da imaju smisla. 

•Pokušajte da identifikujete emocije iza slika

Često snovi postavljaju pitanja sa kojima se radije ne želimo suočiti. Dopustite sebi da prepoznate emocije koje prenose vaši snovi. Zapišite opisne reči, kao što su “radost”, “strah”, “briga” ili “dvosmislenost”. Čuvajte tog dana papir kao podsetnik da isprobate i povežete svoj san sa emocijama u momentu buđenja. Često, baš to buđenje daje vezu.

•Posmatrajte svoje snove kroz naočare

Smatra se da igramo uloge svih znakova u svojim snovima. Ako sanjate da vas proganja pljačkaš banke, na primer, vi ste i pljačkaš, kao i osoba koju proganja. Strašno? Istina je da svi imamo mnogo strana naše ličnosti. Vi analizirate svoj san, ne zaboravite, ne treba da sudite. Dopustite sebi da osetite emocije svih likova, i možda ćete biti iznenađeni onim što će vam otkriti.

Save

Related Articles

Back to top button