fbpx
Analize u trudnoćiZatrudnjivanje

Beta HCG i njegove vrednosti – šta znači rezultat više od 5

Beta HCG, humani horionski gonadotropin, naziva se i hormon trudnoće. Njega luči tkivo posteljice bebe, a u dijagnostici može da posluži za potvrđivanje postojanja trudnoće i praćenje njenog toka.

Nivo beta hCG u krvi

Njegovo lučenje može da se registruje već kada je embrion u osmoćelijskom stadijumu, odnosno samo dan nakon implantacije. Na dan kada žena najčešće radi test za utvrđivanje trudnoće – prvog dana kada joj izostane menstruacija, što je u proseku 12 do 14 dana posle ovulacije – nivo ovog hormona u krvi je oko 100 IU/L, ali može biti i dosta viši ili niži. U slučaju višepolne trudnoće, nivo Beta HCG može biti značajno viši.

Nivo Beta HCG se u trudnoći koja se pravilno razvija otprilike duplira svaka dva dana. Zato lekari ponekad traže od trudnica da nekoliko puta na početku trudnoće prekontrolišu nivo ovog hormona i potvrde da je trudnoća uredna.

Beta HCH najviši nivo dostiže oko 9. nedelje trudnoće kada je njegova visina i do 120.000 IU/L. Vrednost nakon toga počinje da pada, a od oko 20. nedelje pa do kraja trudnoće iznosi otprilike 20.000 IU/L.

Nivo ovog hormona precizno se meri analizom krvi, ali ima ga i u urinu, gde se njegovo postojanje može potvrditi urinskim testovima za utvrđivanje trudnoće. Ovi testovi najčešće detektuju trudnoću kada Beta HCG dostigne oko 25 IU/L, ali ima i preciznijih i manje preciznih testova. Najčešće se preporučuje da se testovi rade oko dve nedelje posle ovulacije, odnosno na dan kada ženi izostane menstruacija.

Beta HCG je povećan i u vanmateričnoj i u molarnoj trudnoći, ali se nivo tada ne duplira pravilno svaka dva dana, već je obično mnogo niži nego u urednoj trudnoći. Zato je nivo ovog hormona pogodan za dijagnostiku u slučaju da lekar ne može ultrazvukom da potvrdi postojanje trudnoće.

Kada počinje da raste beta hCG?

Hormon trudnoće se pojavljuje i može se detektovati u urinu i krvi kada se embrion pričvrsti za zid materice. To se obično dešava između 6. i 14. dana nakon začeća. Pozitivan test potvrđuje da postoji trudnoća. Iako neki osetljivi testovi mogu da detektuju trudnoću 10 dana nakon začeća, obično se savetuje da je najbolje uraditi test i izvaditi krv nakon što menstruacija kasni nedelju dana.

Iako su testovi za utvrđivanje trudnoće veoma osetljivi i precizni, važno je i da pravilno uradite test kako ne bi pokazao lažno negativan rezultat, dok je lažno pozitivan rezulatat mnogo ređa pojava. Prethodno pozitivan test na trudnoću ili pozitivna analiza beta HCG će biti od koristi i lekaru ako slučajno dođe do netipičnog krvarenja ili postoji sumnja da se radi o trudnoći, ali se ona ne uočava prilikom pregleda, kao što je slučaj kod vanmaterične trudnoće.  

Vrednost Beta HCG (mIU/L) po nedeljama trudnoće:

Nizak nivo beta hCG nije uvek razlog za brigu jer se može razlikovati među trudnicama. Neke trudnice imaju prirodno nešto niži nivo, a kod drugih je pak ovulacija možda bila kasnije nego što je to očekivano. Ako dođe do komplikacija kao što su pobačaj ili vanmaterična trudnoća, to ne znači da nećete ponovo uspeti da ostvarite trudnoću ili da je plodnost ugrožena.

Pogrešno procenjena starost trudnoće

Pogrešno procenjena starost trudnoće se može dogoditi kada je datum začeća pogrešno izračunat, pa se čini da je nivo beta hCG niži u odnosu na starost trudnoće.

Beta HCG i VTP

Računanje verovatnog termina porođaja (VTP) vrši se na osnovu poslednje menstruacije kod žene, tako da može doći do pogrešnih proračuna kod žena koje imaju neredovne menstruacije ili ako nisu sigurne kog dana su imale poslednju menstruaciju.

Imajte na umu da se nivo beta hCG smanjuje u kasnijim fazama trudnoće. On najviše raste u prvom tromesečju trudnoće i svoj vrhunac dostiže između 8 i 11. nedelje, a zatim počinje da opada na stabilan nivo. 

Pročitajte više: Šta znači nizak nivo beta hCG?

Obavezno se konsultujte sa lekarom, ukoliko smatrate da postoji problem.

3. nedelja: 5-50

4. nedelja: 3 – 426

5. nedelja: 19 – 7.340

6. nedelja: 1.080 – 56.500

7. i 8. nedelja: 7.650 – 229.000

9. do 12. nedelje: 25.700 – 288.00

13. do 16. nedelje: 13.300 – 254.000

17. do 24. nedelje: 4.060 – 165.400

25. do 40. nedelje: 3.640 – 117.000

nivo beta hcg po nedeljama

Koliki treba da bude rezultat Beta HCG?

 • Kako trudnoća napreduje, tako nivo Beta HCG-a postaje veći i potrebno je da se vreme da se udvostruči, u prvim nedeljama je to na 48 sati, a kako trudnoća odmiče 96 sati.
 • Analiza ovog hormona ne može da bude jedini pokazatelj, obzirom da nekada normalna trudnoća na početku ima nizak beta HCG. Rezultat ultrazvučnog pregleda je merodavniji.
 • Nivo Beta HCG niži od 5 mlU/mL je negativan, a sve iznad 25mIU/mL je pozitivno.
 • Nivo hCG između 6 i 24 mlU/mL smatra se sivom zonom i verovatno ćete morati da ponovite vađenje krvi kako bi se videlo da li raste i potvrdili trudnoću ili morate da radite dalje analize.
 • Ultrazvučni pregled nema potrebe da radite dok nivo ovog hormona ne dostigne najmanje 1000 – 2000 mlU/mL kako bi se pokazala gestacijska vrećica.
 • Tačnija i bolja procena se dobija ako se vrši analiza ovog hormona jednom, a zatim kroz 48 sati još jednom. Tako se vrši najbolja procena stanja trudnoće uz dodatne preglede.

Vrednost (IU/L) prema broju dana proteklih od ovulacije (prosečna vrednost i granične vrednosti):

 • 14. dan: prosečno 48, granično 17-119
 • 15. dan: prosečno 59, granično 17-147
 • 16. dan: prosečno 95, granično 33-223
 • 17. dan: prosečno 132, granično 17-429
 • 18. dan: prosečno 292, granično 70-758
 • 19. dan: prosečno 303, granično 111-514
 • 20. dan: prosečno 522, granično 135-1690
 • 21. dan: prosečno 1061, granično 324-4130
 • 22. dan: prosečno 1287, granično 185-3279
 • 23. dan: prosečno 2034, granično 506-4660
 • 24. dan: prosečno 2637, granično 540-10.000
beta hcg referentna vrednost
Šta mogu da očekujem posle spontanog pobačaja ili abortusa?

Većina žena može da očekuje da se nivo ovog hormona vrati nakon 4 do 6 nedelja nakon što je došlo do prekida trudnoće. Nivo će se razlikovati od toga koja je vrednost bila pre prekida, kao i od toga na koji način je došlo do njega (abortus, spontani pobačaj, prirodan porođaj…). Nakon spontanog pobačaja, ali u nekim drugim slučajevima, lekari ponekad vrše analizu ovog hormona da bi se uverili da se sve vratilo na pređašnje vrednosti manje od 5.

Kalkulator za izračunavanje nivoa Beta hCG

Viši nivo od prosečnog može da ukaže da očekujete blizance ili čak trojke, ali to je nešto što mora potvrditi ultrazvučni pregled. Normalan nivo da dan očekivane menstruacije, odnosno 14 dana nakon ovulacije je obično 40 do 120 mlU/mL, ali može biti i do 400, ako je u pitanju višeplodna trudnoća. Viši nivo može biti i ako je datum pogrešan, odnosno ako ste trudni duže nego što mislite.

Važno je da imate u vidu da nivo Beta hCG sam po sebi nije dijagnoza i nije dovoljan pokazatelj zdrave trudnoće. Vaš lekar će morati da uradi i ultrazvučni pregled za koju nedelju kako bi se utvrdila trudnoća i da li je sve u redu. Ovaj kalkulator je izrađen samo u informativne svrhe.

Kalkulator za izračunavanje Beta HCG-a: KLIK

Rezime:
 • Rani indikator trudnoće – Beta hCG je hormon koji proizvodi placenta nakon implantacije oplođenog jajeta u maternicu. Njegova prisutnost u krvi je jedan od prvih indikatora trudnoće i može se otkriti testom urina ili krvi već oko 11 dana nakon začeća. Nakon toga je moguće raditi i test za trudnoću, ali analiza beta hCG iz krvi je sigurnija opcija. Saznajte više: Test za trudnoću: 3 najpouzdanija kućna testa za trudnoću
 • Dupliranje nivoa – Uobičajeno je da se nivo beta hCG u krvi duplira svaka 48 do 72 sata tokom ranih stadijuma trudnoće. Ovo je važno praćenje tokom prvih nedelja trudnoće kako bi se osiguralo da se trudnoća normalno razvija. U nekim situacijama, kada se ovaj hormon duplira brže i više nego što je očekivano može biti da je u pitanju blizanačka trudnoća.
 • Indikator komplikacija – Promene u nivou beta hCG-a mogu ukazivati na različite komplikacije trudnoće. Na primer, nagli pad nivoa beta hCG-a može ukazivati na pobačaj ili ektopičnu trudnoću, dok abnormalno visoki nivoi mogu ukazivati na višestruku trudnoću ili moguće komplikacije kao što su tumorski procesi.
 • Varijacije u normalnim rasponima – Normalni raspon nivoa beta hCG-a može varirati među ženama i može se razlikovati u različitim fazama trudnoće. Stoga, interpretacija rezultata testa beta hCG-a obično uključuje poređenje sa standardnim referentnim rasponima za određenu fazu trudnoće.
 • Nedostatak specifičnosti – Iako je beta hCG često korišćen kao marker trudnoće, važno je napomenuti da njen nivo može biti povišen i kod drugih stanja, poput nekih tumora, pa čak i kod muškaraca u određenim okolnostima.
 • Korišćenje u testovima trudnoće – Testovi trudnoće koje možete kupiti u apotekama rade tako što detektuju prisustvo beta hCG-a u urinu žene. Ovi testovi su postali popularni jer su praktični i pristupačni za korišćenje kod kuće.

DEMETRA viber zajednica – klik da se pridružite!

Pročitajte još: Beta hCG i bebin pol

Objavljen 4. jun 2011. godine, ažuriran 26. april 2024. godine

Izvor
HealthLine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button