fbpx
Igra

Rani razvoj deteta i uticaj interneta i televizije

Da li I koliki uticaj ima internet na rani razvoj deteta? Da li je televizija pala u drugi plan u odnosu na deceniju ranije kada su deca u pitanju? Koliko je uticaj na decu do mlađeg školskog uzrasta i šta im treba dozvoliti?

Kako igrice, Jutjub i televizija utiču na razvoj dece do 8 godina

Televizija i internet imaju različiti uticaj u zavisnosti od starosti deteta. Ne utiče svaki program isto na dete u svakom uzrastu, kao što ni svaki nije ni štetan ni dobar. Evo nekih smernica na šta je važno da obratite pažnju i kako deca reaguju u kom uzrastu.

Deca uzrasta od rođenja do dve godine ispred ekrana

Bebe privlače svetlost ekrana i aktivnosti koje se smenjuju na televiziji ili telefonu, ali oni ne razumeju tačno šta se dešava. Ukoliko često gledaju isti program počeće da prepoznaju likove, kao što prepoznaju i ljude koje često viđaju.

Možda će vremenom početi da kopiraju ono što gledaju na snimcima, ali je verovatnije da će brže naučiti da oponašaju roditelje ili stariju braću i sestre. Ljudi su društvena bića i bebe bolje reaguju na druge ljude nego na mašine.

Deca do 18 meseci ne umeju da razlikuju svet koji ih okružuje od onoga što vide na ekranu, pa se može dogoditi da noću preživljaju nešto što ih je previše uzbudilo i češće se bude.

Bebama je potrebno dosta napora da gledaju u ekran pa se lako može dogoditi da postanu nervozne, a da im je teško da se uspavaju. I deci predškolskog uzrasta gledanje je napornije nego odraslima, ali njima je lakše da promene aktivnost kada im ona zasmeta.

Opšta zdravstvena preporuka je da deca ne treba da provode vreme ispred ekrana do navršene dve godine, osim ako je u pitanju video-poziv dragih osoba.

uticaj televizije na rani razvoj deteta
Deca do dve godine ispred ekrana ne bi trebalo da borave uopšte

Deca predškolskog uzrasta i gledanje Jutjuba, televizije i igranje igrica

Deci je u ovom uzrastu teško da razumeju komplikovanije sadržaje. Dešavaće se da registuju samo vizuelne aspekte, ali ne i zaplet radnje ili neke konverzacije. Oni još uvek ne mogu da se fokusiraju da isprate kompletnu radnju, posebno sadržaja koji im nije prilagođen.

Deca će razumeti crtane bukvalno, pa je ovo pravo vreme da gledaju crtane filmove poput Pepe Praseta.

Najbolje bi bilo da birate crtane filmove gde glavni likovi govore direktno u ekran, kao da se obraćaju detetu koje gleda. Dobar izbor su i crtani filmovi u kojima se od dece očekuje da učestvuju ( na primer: Blejz, Dora, Patrolne šape).

Mnoga deca neke crtane filmove ili filmove koji imaju realne scene fantazije shvataju kao stvarne i danima će biti pod njihovim utiskom. Ovo ima uticaj na rani razvoj deteta, ali može ga pratiti i kasnije tokom odrastanja.

uticaj interneta na rani razvoj deteta

Strahovi kod predškolaca izazvani onim što su gledali na televiziji ili internet

Slike strašnih bića i životinja mogu dugo ostati u glavama male dece. Neke će možda čak “pratiti” i do odrasle dobi. Čak se to može dogoditi i ako vama ne deluje da je priča strašna. Dečiji mozak funkcioniše sasvim drugačije i ne možemo znati šta je to za šta su oni tačno zreli da prihvate, ako nije sa sigurnošću prilagođeno njihovom uzrastu.

Može se dogoditi da deci budu zastrašujući delovi vesti u kojima vi gledate scene koje prikazuju agresiju, nesreću, požar ili rat. Deca ne mogu da sagledaju sve aspekte kao odrasli, pa se može dogoditi da taj strah iznova preživljavaju u bliskom okruženju.

Agresija je još nešto što mogu da „pokupe“ iz video igara ili snimaka sa interneta, čak i ako u okruženju nikada nisu imali prilike da vide agresivno ponašanje. Mnoga deca preuzimaju viđen model u igrica ili video snimcima na „Jutjubu“, a roditelji se iznenade i saznaju tek kada se dogodi neki incident sa drugim detetom.

Igrice su uglavnom osmišljene tako da se likovi brzo poprave, ali nedovoljno zrela deca nemaju sposobnost da to u potpunosti razumeju.

Pozitivan uticaj interneta i televizije na rani razvoj deteta

Nije svako gledanje televizije ili korišćenje interneta loše

U današnje vreme, kada svi imaju neku kablovsku televiziju, postoji neiscrpan izvor kvalitetnih emisija. Daleko od toga da je svako gledanje televizije loše. Televizijski kanali poput Nacionalne geografije, Diskaverija, te razni kanali o životinjama i istoriji. Postoji i domaći naučni kanal BrainzTV, namenjen nešto starijoj deci.

Kada je internet i rani razvoj deteta u pitanju, takođe postoji mnoštvo korisnih aplikacija, elektronskih enciklopedija, naučnih emisija, čak i igrice imaju svojih dobrih strana, a uvek im možete na zvaničnom kanalu Radio Televizije Srbije pustiti emisije poput Na slovo, na slovo, zatim „Metla bez drške“ ili Branka Kockicu.

Photo by Ksenia Chernaya from Pexels

Objavljen: 6. januar 2022. godine, ažuriran: 7. januar 2024. godine

igre naseg detinjstva 4

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button