fbpx
Ishrana bebe

Uvođenje jajeta u bebinu ishranu

Uvođenje jajeta u bebinu ishranu je ranije bilo odloženo, ali sadašnja naučna saznanja su pokazala da za tim nema potrebe. Jaja su jedna od najkompletnijih namirnica, veoma su zdrava, a uz to i jeftina te su odličan izbor za vašu bebu. Savetuje se da sa uvođenjem jajeta ne čekate duže od bebinih šest meseci, ali je važno i da obratite pažnju na eventualnu alergijusku reakciju. Alergiju na belance ima 2 od 100 dece, ali ona je jedna od alergija koje će dete prerasti. (*1)

Uvođenje jaja u bebinu ishranu

Ranije se smatralo da prerano uvođenje jaja u bebinu ishranu može da izazove alergiju, međutim studija iz 2010. godine, kojom je obuhvaćeno 2.589 beba pokazala je suprotne rezultate. Uvođenjem jajeta u bebinu ishranu do navršenih šest meseci, mogla bi da se prevenira alergija, te bi ova studija mogla biti korak ka izmenama u preporukama ishrane i smanjenju rizika od alergija. (*2)

Poslednjih godina savetuje se da se uvođenje jajeta počinje odmah sa 6 meseci i da se nakon uvođenja žumaceta, odmah uvodi belance i nakon toga daje celo jaje. Nema potrebe više čekati do godinu dana. (*3)

uvodjenje jajeta 1

Hranjenje bebe jajima već sa navršenih šest meseci pokazalo je veće koncentracije holina u krvi, drugih biomarkera u holin putevima i veću koncentraciju DHA (dokosaheksaenojske kiseline) koji su ključne hranljive materije za bolji razvoj mozga. Bebe koje su hranjene jajima već od šest meseci pokazale su veliku kognitivnu prednost u odnosu na bebe kojima su jaja uvođena kasnije. Smatra se da praksa treba da bude promenjena jer je još uvek većina roditelja koji deci uvode kasnije jaja u ishranu. (*5, 6)

Kako se planira uvođenje jajeta u bebinu ishranu?

Alergija na jaje je jedna od 8 najčešćih alergija kod dece, ali ako je niste imali u porodici nema razloga za preteran strah. Dobra stvar je što je ovo alergija koja se prerasta i većina dece je preraste ili do prvog rođendana ili do pete godine. Veoma su retki slučajevi da dete ima alergiju duže od pet godina.

Bitno je, pak, da roditelji znaju, da je potrebno uvesti detetu belance u ishranu pre nego ga odvedu da primi MMR vakcinu. Ova vakcina se daje između 12 i 18 meseci.

Kako se vrši uvođenje jajeta u bebinu ishranu

Bebi staroj 6 meseci možete početi da uvodite jaje. Jaje se sprema tako što se tvrdo skuva, a zatim se žumace odvoji od belanceta. Žumance treba pomešati u jedan deo kašice i prvo to dati bebi, a zatim nastaviti sa davanjem preostale kašice bez jajeta.

Uvođenje jaja: količine jajeta koje se daju tokom ovog perioda:

1. nedelja – 1/8 žumanceta (dva puta u toku nedelje, sa razmakom od 3 dana)

2. nedelja – 1/4 žumanceta (dva puta u toku nedelje, sa razmakom od 3 dana)

3. nedelja – 1/2 žumanceta (dva puta u toku nedelje, sa razmakom od 3 dana)

4. nedelja – celo žumance (dva puta u toku nedelje, sa razmakom od 3 dana)

Nakon uvođenja žumanceta možete početi da dajete i belance. Najbolje prvo hranu koja ima delove jednog jajeta poput proje, testenina sa jajima ili gibanice, a onda i kajganu od celog jajeta. Kao što smo naglasili, nema više razloga za odlaganje, naprotiv ono može biti kontraproduktivno. (*Linkovi do svih studija o koristi ranog uvođenja jajeta nalaze se na kraju teksta.)

Kada uvedete jaje, nastavite da ga dajete bebi dva puta nedeljno. Možete ga davati umesto mesa tog dana ili meso davati svakodnevno u okviru ručka, a jaje dva puta nedeljno uz doručak ili večeru. Neki čak sugerišu ni da detetu neće biti ništa ako bude jelo jedno jaje svaki dan, te da nema razloga da ih dozirate previše, ali imajući u vidu količine hrane koje beba jede i da ishrana treba da bude raznovrsna, verovatno nećete imati prilike da dajete toliko često jaja u prvoj godini.

Jaje je dragocena namirnica

Jaja sadrže proteine, gvožđe, folnu kiselinu, cink i vitamin B12 – vredne hranljive sastojke koji moraju biti uključeni u ishranu bebe. Ukoliko je beba alergična na jaja, mora biti bogata ovim vrstama hrane:

 • Meso (sve vrste mesa, uključujući i živinu)
 • Riba
 • Mahunarke
 • Sir
 • Zeleno lisnato povrće
 • Žitarice

Pročitajte: Alergija na jaja

uvodenje jajeta u bebinu ishranu
Uvođenje jajeta u bebinu ishranu

Uvođenje jajeta u bebinu ishranu – Literatura:

 1. ACCAI: Egg Allergy – https://acaai.org/allergies/types-allergies/food-allergy/types-food-allergy/egg-allergy , mart 2019. godine
 2. The Journal of Allergy and Clinical Allergology: Can early introduction of egg prevent egg allergy in infants? A population-based study – https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(10)01173-5/abstract, jun 2014. godine
 3. Get Cracking: For Your Baby – https://www.eggs.ca/nutrition/view/4/for-your-baby
 4. BabyCentre: Is It Safe to Give My Baby Eggs to Eat – https://www.babycentre.co.uk/x1042723/is-it-safe-to-give-my-baby-eggs-to-eat
 5. Science Daily: Eggs improve biomarkers related to infant brain development – https://www.sciencedaily.com/releases/2017/12/171220140605.htm, decembar 2017. godine
 6. NCBI: Egg Consumption in Infants is Associated with Longer Recumbent Length and Greater Intake of Several Nutrients Essential in Growth and Development – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024369, jun 2016. godine
 7. AAP: Infant Food and Feeding – https://www.aap.org/en-us/advocacy-and-policy/aap-health-initiatives/HALF-Implementation-Guide/Age-Specific-Content/pages/infant-food-and-feeding.aspx
 8. Healthline: When Can a Baby Eat Eggs – https://www.healthline.com/health/parenting/when-can-a-baby-eat-eggs, septembar 2018. godine

Objavljen: 15. april 2012. godine, ažuriran: 3. maj 2024. godine

Save

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button