fbpx
RoditeljstvoSamohrani roditelj

Finansijski izazovi samohranih roditelja i kako ih prevazići

Pored svih izazova sa kojima su susreću, finansijski izazovi samohranih roditelja su u samom vrhu njihovih briga i jedan od najvećih izvora stresa. Imajući u vidu da prema poslednjim istraživanjima gotovo 45% očeva iz razvedenih brakova ne plaća alimentaciju, jasno je koliko je ovo veliki izazov za roditelja koji brine o detetu.

samohrani roditelji
Photo by micheile henderson on Unsplash

Finansijski izazovi samohranih roditelja

Nedostatak dodatne podrške i jednog prihoda često dovodi do stresa i zabrinutosti u vezi sa finansijama. U Srrbiji je to poseban izazov iz više razloga. Jedan od njih je taj što u našoj zemlji mnogi parovi imaju problem da plaćaju troškove koji su neminovni tokom gajenja deteta. Sa druge strane, kao što smo naveli, veliki problem je neplaćanje alimentacije koje zaista svodi sve troškove na jednog roditelja. Pored toga, roditelji koji nemaju partnera, svakako su prepušteni sami svojim troškovima i izazovima.

emocije samohranih roditelja
Emocije samohranih roditelja – Photo by Daiga Ellaby on Unsplash

Kako prevazići finansijske izazove kada ste samohrani roditelj?

Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da prevaziđete finansijske izazove kao samohrani roditelj:

  1. Uvek napravite budžet – Prvi korak u upravljanju finansijama kao samohrani roditelj jeste pravljenje detaljnog budžeta. Zapisivanje svih prihoda i troškova pomaže vam da bolje razumete svoju finansijsku situaciju i da donesete pametne odluke o trošenju novca. 
  2. Isplanirajte prioritetne troškove – Kada imate ograničen budžet, važno je da prioritet date osnovnim potrebama kao što su hrana, stanarina i računi za osnovne usluge. Trošenje na luksuzne stavke treba svesti na minimum dok se ne stabilizuje finansijska situacija.
  3. Traženje dodatnih izvora prihoda – Razmislite o mogućnostima za dodatni prihod, kao što su rad od kuće, „frilens“ poslovi ili pronalaženje dodatnog zaposlenja koje možete obavljati kada niste sa decom. Odnosno uz decu kod kuće. Svaki dodatni izvor prihoda može biti od pomoći u poboljšanju finansijske situacije.
  4. Korišćenje socijalnih programa i beneficija – Istražite koje socijalne programe i beneficije vam stoje na raspolaganju kao samohranom roditelju. Da li imate pravo na neku socijalnu pomoć ili dečiji dodatak, kao i da li imate neke popuste za dete ili možda pravo na besplatne knjige, ekskurziju i slično.
  5. Planiranje za budućnost – Iako može biti teško razmišljati o budućnosti kada se suočavate sa trenutnim finansijskim izazovima, važno je da razvijete dugoročni finansijski plan. Ovo može uključivati štednju za obrazovanje dece, izgradnju rezervi za hitne slučajeve i planiranje za sopstvenu penziju.
  6. Traženje podrške i saveta – Ne oklevajte da zatražite savet od finansijskih stručnjaka ili savetnika koji vam mogu pružiti korisne savete i strategije za upravljanje finansijama kao samohrani roditelj. Takođe, povezivanje sa drugim samohranim roditeljima može vam pružiti emocionalnu podršku i korisne savete iz prve ruke.
Finansijski izazovi samohranih roditelja
Finansijski izazovi samohranih roditelja – Photo by Josh Appel on Unsplash

Biti samohrani roditelj može biti izazovno, ali uz dobar finansijski plan i podršku, možete prevazići teškoće i osigurati stabilnu budućnost za sebe i svoju decu. Nemojte se ustručavati da razgovarate sa drugim roditeljima, prijateljima, porodicom. Takođe se ne ustručavajte ni da tražite pomoć.

‚Objavljen: 12. april 2024. godine, ažuriran: 2. maj 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button