fbpx
DeteIgra

20 najboljih crtanih filmova

Sa ekspanzijom kablovskih kanala, nekako su se i odrasli i deca više preorijentisali na serijski program. Dugometražni crtani filmovi, kao i filmovi za odrasle, više nemaju nekadašnju popularnost. Ipak, izdvajamo listu 20 najboljih crtanih filmova.

lista najboljih crtanih filmova

Najbolji dugometražni crtani filmovi

Deca prate crtane u epizodama i više se vezuju za likove, posebno što su im sada gotovo svi dostupni sinhronizovani tokom 24 sata 7 dana u nedelji, a dugometražni su idealni za vikend i porodično vreme. Raspust je idealno vreme da i mi, roditelji, odvojimo koje poslepodne i uz kokice napravimo kućni bioskop.

Znamo da na ovoj listi ni blizu nisu svi crtani filmovi, ima nekih novijih, starih, nekih koji su možda bolji. No, nadamo se da će vam ovaj izbor urednica portala i naše osmoro dece biti vodič ili podsetnik za gledanje omiljenih animiranih filmova.

Lista najboljih crtanih filmova prema ocenama

20. Kralj lavova (The Lion King), 1994

Kralj lavova je prvi na listi najboljih crtanih filmova na IMDB sajtu. Sa ocenom 8.5, nalazi se na 34. mestu najboljih filmova svih vremena. Prošle godine je snimljen i film, gotovo identičan kao crtani, ali nije naišao na takvo oduševljenje publike, kao što je očekivano, te ima skromnu ocenu – 6.5.

Stari crtani filmovi

19. Snupi, vrati se kući (Snoopy, come home), 1972.

Snupi je jedan od omiljenih crtanih junaka dece rođene sedamdesetih i osamdesetih. I dalje je često korišćen lik u modnoj industriji, te možete naći pidžame većine brendova sa njegovim likom. Mnogi vezanost deteta za ćebe povezuju sa likom Čarli Brauna. Međutim, Snupija trenutno deca nemaju baš puno prilike da gledaju. Nadamo se da će najpoznatiji dugometražni film sa ovim psom – Snupi, vrati se kući, uskoro doživeti ponovljenu slavu u možda nekoj osveženoj staroj verziji. Ako ništa, zbog nas starijih, koji bismo ponovo rado gledali.

18. Princeze u glavnoj ulozi

Pepeljuga (Cinderella), 1950., Uspavana lepotica (Sleeping beauty),  1959., Snežana i sedam patuljaka (Snow White and The Seven Dwarfs), 1937., Mala sirena (The Litlle Mermaid), 1989., Lepotica i zver (Beauty and the Beast), 1991., Aladin(Aladdin), 1992.

Ovo su stari crtani filmovi koje smo svi gledali kao mali. Spadaju u klasike, a osim Bele iz “Lepotica i zver”, sve druge glavne junakinje su princeze. Ove glavne junakinje su ujedno i sve zajedno na raznim igračkama za decu poput lopte ili slagalice. Svrstali smo ih na jedno mesto, jer ne bismo znale da se odlučimo kojim baš redom, a red je da se sve nađu na listi.

najboljih-crtanih-filmova

U poslednje vreme se o većini ovih crtanih filmova polemiše u smislu da li zagovaraju ravnopravnost polova, kako je svuda na neki način prikazana diskriminacija, ali mi se ovaj put tim temama nećemo baviti. Prepuštamo vam izbor da li želite da ih vaša deca gledaju ili ne.

Iako moramo priznati da smo obe iz “Pepeljuginog tima” i nismo fanovi  Snežane, smatramo da je važno istaći da je “Snežana i sedam patuljaka” prvi dugometražni crtani film u boji. U tadašnje vreme, davne 1937. godine, to je bio film sa najvećim budžetom.

17. Diznijevi klasici u kojima princeze nisu u glavnoj ulozi

Knjiga o džungli (Jungle Book), 1957., Bambi, 1942., Dambo (Dumbo), 1941., Pinokio (Pinocchio), 1940. 101 dalmatinac (101 Dalmatians), 1961., Maza i lunja (Lady and the Tramp), 1955., Mačke iz visokog društva(The Aristo cats), 1970., Robin Hud (Robin hood), 1972. i Petar Pan, 1953.

Postoji mnoštvo Diznijevih crtaća koji su pravi klasici, a deca ih i danas obožavaju, ako neki i nisu gledali, verovatno imaju neko od izdanja Diznijevih bajki izdatih upravo sa ilustracijama iz ovih crtanih filmova. Prava blaga svog, ali i današnjeg vremena. Neki od njih su dobili i različite manje ili više uspešne igrane verzije i nastavke, a većina je prosto lepa takva kakva jeste – u svom izvornom obliku.

Crtani filmovi u 21. veku

Crtani filmovi su na samom kraju 20. veka, odnosno tokom poslednje dve i po decenije, počeli da dobijaju novu dimenziju. Lista najboljih crtanih filmova je dobila nov redosled i priorete crtanih koja su deca rađe počela da gledaju. Vidi se da su savremeni efekti, digitalizacija i napredovanje tehnologija doveli do promena u izgledu likova u animiranim filmovima. Dok je starijima u početku trebalo malo vremena da se naviknu, deca su oberučke prihvatila ove jasne konture i drečave boje sa mnogo više detalja, kada su animacije u pitanju. Ne možemo poreći da su neki od najboljih crtanih filmova napravljeni baš poslednjih godina. 

16. Šrek (Shrek), 2001.

Šrek je sve suprotno od onog na šta smo nekada navikli. On nije prelepi princ. Sve je opozit dosadašnjim animiranim filmovima. Mlađa deca ga verovatno i ne mogu razumeti na pravi način, ali ne postoji gornja starosna granica za gledanje ovog filma. Sigurno će vam nasmejati do suza. A o tome koliko je sjajan govori i nagrada Oskar za najbolji animirani film te godine.

15. U portazi za Nemom (Finding Nemo), 2003.

Nemo je pobrao simpatije mnogih, rađen je i rimejk u 3D verziji, a 2016. godine je dobio i nastavak “U potrazi za Dori”. Dobitnik je nagrade Oskar za animirani film i spada u jednan od najboljih crtanih filmova.

14. Čudovišta iz ormana (Monsters,inc.), 2001.

Na prvi pogled crtani koji su mnoga deca odbijala da počnu da gledaju, a onda su počela da ga obožavaju. Veoma je zanimljiv način na koji je objašnjeno postojanje noćnih mora kod dece i kako da se nose sa tim strahom. Ovaj animirani film ima i nastavak prikazivan 2013. godine, a takođe je i on dobitnik Oskara.

13. Automobili (Cars), 2006.

Verovatno da nema dečaka koji u nekom momentu nije želeo da ima makar majicu ili svesku sa Munjom. Lik Munje Mekvina je postao prepoznatljiv i veoma upečatljiv iako on sam nije ni junak, a ni pozitivac tokom prvog dela crtanog filma. “Automobili” je dobio i dva nastavka, s tim da nisu imali tako visoke ocene i popularnost, posebno ne treći deo.

12. Zaleđeno kraljevstvo (Frozen), 2013.

Moglo bi se reći da je opozit tipično dečačkom crtanom filmu “Automobili”, upravo “Zaleđeno kraljevstvo”. Devojčice i dalje žele da budu Elza ili Ana, širom sveta se prodaju razni aksesoari sa njihovim likom. Ovaj animirani film je zaslužio svoju popularnost i mesto između ostalih najboljih crtanih filmova i zbog toga što veliča ljubav među sestrama kao veliku i pravu.  Dobitnik je čak 2 nagrade Oskar.

11. Novi superheroji

Razbijač Ralf (Wreck-it ralph), 2012., Neviđeni(The Incredibles), 2004., Grad heroja (Big Hero 6), 2014.

Ovi crtani filmovi su nam doneli heroje na jedan drugačiji i nov način. Približili su tehnologije na koristan način, pokazali nam da je “kul” biti drugačiji, biti pametan i razumeti se u tehnološki razvoj. Dok je “Razbijač Ralf” nominovan za Oskara, “Grad heroja je osvojio jednog, a “Neviđeni” čak dva Oskara. “Razbijač Ralf” i “Neviđeni” imaju nastavak u formi dugometražnog animiranog filma, a “Grad heroja” je u formi serije od jedne sezone, za sada.

10.Hrabra Merida (Brave), 2012.

“Hrabra Merida” je fantastičan crtani film o glavnoj junakinji koja nije tipična princeza koja čeka svog princa. Naprotiv, ona ne želi da se uda. Ona je hrabra, nekada nepromišljena, ali svoja, odlučna i snalažljiva. Na listi je najboljih crtanih filmova i zato što je opravdano dobio nagradu Oskar, a studio “Piksar” još jednom briljirao sa animacijom.

9. Vajana (Moana), 2016.

Još jedan crtani o glavnoj junakinji koja je hrabra i polazi da spasi svoj narod. U središtu nije ljubavna priča. Nominovan za 2 oskara, ovo je definitivno animirani film koji treba da pogledate.

Kao što ste i sami mogli da primetite, na listi najboljih crtanih filmova sada se nalaze mnogi koji u prvi plan stavljaju devojčice i devojke koje su hrabre i snažne, ali istovremeno i osećajne. Više nisu nesnađene i čekaju da budu osvojene, a jedini cilj im je udaja za princa.

8. Madagaskar (Madagascar), 2005.

Svoje mesto na listi najboljih crtanih filmova našla je i jedna trodelna komedija. Najvažnije što treba da znate o “Madagaskaru”, sva tri dela, a posebno smo obožavaoci prvog i trećeg, jeste da je to jedan veoma zabavan crtani film. Čak i za starije, koji su na primer, gledali seriju “Prijatelji”, pa sve vreme u liku hipohondrične žirafe Melmana vide Dejvida Švimera koji mu je poznajmio glas. Zaista jedna dobra komedija, koja ima svoje nastavke i u animiranoj seriji o pingvinima, koji su jedni od likova.

7. Ledeno doba (Ice age), 2002.

Ledeno doba je na listi najboljih crtanih filmova sa svoja 4 nastavka do sada. Pobrao je mnoge simpatije, fatastično je urađena sinhronizacija na srpski jezik sa našim najpoznatijim glumcima. A bez obzira na glavne likove, svima je veverica koja se sporadično pojavljuje i zapravo ne izgovara apsolutno ništa, glavna asocijacija na ovaj crtani film.

6. Voli (Wall-e), 2008

“Voli” je apsolutno zasluženo dobitnik Oskara, još 93 nagrade i 95 nominacija, a našao se na 62. mestu IMDB liste najboljih filmova svih vremena. Prvi je animirani film koji se na ozbiljan način bavi pitanjem ekologije i negativnih posledica tehnološkog razvoja, ali i nebrige za planetu Zemlju. Znam da su neki odustajali jer im se početak činio dosadan, ali ako samo koji minut budete uporniji, bićete bogatiji za jedno divno iskustvo. I ono što je sigurno, bar malo ćete više razmišljati o svojoj planeti i svom angažovanju, nakon što ga pogledate.

5. Do neba (Up), 2009.

Ovo je još jedan animirani film krajnje neobične tematike, o putovanju jednog penzionera sa dečakom. Priča o prijateljstvu sa važnom poukom i priča koja nas tera da razmislimo da li treba stvari odlagati i ostavljati za drugu priliku. Dobitnik je 2 Oskara i nalazi se na 121. mestu IMDB liste najboljih filmova na svetu. Razumeće ga u pravom smislu tek malo starija deca, te ga preporučujemo za decu 6+ godina.

4. Zootropolis – grad životinja (Zootropia), 2016.

Crtani koji nam kroz svoju fantastičnu priču, gde niko ne može da predvidi šta će se do kraja dogoditi, kroz krimi priču na dečijem nivou, govori o tome kako su snovi ostvarivi. Govori nam o toleranciji i tome da ne sudimo prebrzo o drugim ljudima. Sjajan animirani film koji je 2016. Godine dobio nagradu Oskar.

3. U mojoj glavi (Inside Out), 2015.

Jedan od filmova koje moramo svrstati u top 3 jer nas je potpuno “oduvao”. Deca mlađa od 5 verovatno neće razumeti sve njegove segmente, ali garantujemo da i trogodišnjacima drži pažnju. “U mojoj glavi” se nalazi na 160. mestu IMDB globalne liste najboljih filmova, dobitnik je Oskara, 95 drugih nagrada i još 116 nominacija.

2. Koko (Coco), 2017.

Ovo je potpuno neverovatan animirani film sa ocenom 8,4 na IMDB, snimljen 2017. godine. Na listi najboljih filmova svih vremena, nalazi se na 76. mestu. Dobitnik je 2 Oskara i 116 drugih nagrada. Prvi je Piksarov muzički crtani, a zaradio je neverovatnih više od 800 miliona dolara.

Radnja je vezana za Dan mrtvih u Meksiku, potpuno atipična za decu. Međutim, crtani je koji će oduševiti sve generacije i ne garantujemo da nećete pustiti koji suzu od lepote poslednjih par minuta. U svakom slučaju, nemojte ga propustiti.

1.    Priča o igračkama (Toy story) I-IV deo, 1995.-2019.

Milena, sa svoje petoro dece, i ja sa troje se jednoglasno slažemo da je “Priča o igračkama” definitivno prvi na listi najboljih crtanih filmova i najbolji crtani film koji postoji. Naš izbor su treći, prvi, četvrti, pa drugi deo, ali ni za jedan ne možemo reći da je loš. Ovaj crtani, kroz vizuru igračke toliko uči o deljenu, poštovanju, toleranciji i ljubavi, ali i odrastanju, prilagođavanju na promene, prolaznost, prihvatanju novih životnih uloga.

Podjedako je zanimljiv i dečacima i devojčicama, ako možete da ga negde gledate sa srpskom sinhronizacijom, još bolje. Glasove su pozajmili Gordan Kičić, Dragoljub Ljubičić-Mićko, Voja Brajović i drugi.

Prvi deo “Priče o igračkama” nalazi se na 81. mestu, treći deo na 111. mestu najboljih filmova na IMDB sajtu. Prvi deo je nominovan za Oskara, 2. i 4. su dobili po jednog, a treći deo čak 2 Oskara.

Verujemo da biste imali da dodate još mnogo filmova na ovu listu poput “Mač u kamenu”, “ Rio”, “Kako da dresirate svog zmaja” i drugo. Takođe biste ih rasporedili drugačije. Razumemo da se ukusi razlikuju i da deca imaju drugačije sklonosti.

Čeka vas još jedna lista najboljih crtanih filmova od 2020. godine, kao lista premijera koje očekujemo u 2024. godini, a do tada pogledajte i listu 20 najboljih dečijih filmova

Image by Pexels from Pixabay

Objavljen: 20. decembar 2020. godine, ažuriran: 3. jul 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button