fbpx
Igra

Čitajte bebi knjige – nikad nije rano da počnete

Čitajte bebi i u tome ćete uživati i vi i beba. Vreme koje ovako provedete je divan način da se vežete, ali i da podstičete bebin razvoj. Ljubav prema čitanju se gradi od samog početka, ali i uz pomoć knjiga ćete pospešiti govor i obogatiti fond reči vašeg deteta.

Čitajte bebi – evo zašto je to dobro

Čitanje je odličan način da razvijate bliskost sa bebom. Ona će imati vašu nepodeljenu pažnju i osećaće se sigurno, a to je veoma važno za njen socio-emotivni razvoj. Što više budete čitali, beba će vremenom imati sve bogatiji rečnik, lako će razvijati jezičke veštine, a one će joj pomoći u napredovanju u školi. 

Bilo bi dobro da steknete naviku da tokom dana bebi naglas pričate ono što radite. Ovo je najbolji način da joj pomognete da razvije jezik i da razume svet oko sebe. Kada je beba budna, govorite joj kuda šetate, koje namirnice stavljate u jelo, koji delovi tela ili odeće postoje.

Kada čitate bebi, nadovezaćete se na priču o okruženju, koja će joj vremenom biti poznata i tako je prirodno uvodite u sve što se pojavljuje u njenom životu.

čitajte bebi

Kada početi sa čitanjem bebi?

Nikada nije previše rano da čitate svojoj bebi. Beba prepoznaje vaš glas još u materici i voli da vas sluša. Odličan način da se povežete sa bebom je da počnete da čitate naglas povremeno u poslednjim mesecima trudnoće. Što ranije počnete da čitate novorođenčetu, to će biti pozitivniji uticaj na njega kada odraste.

Čitajte bebi

Podrazumeva se da novorođena beba neće razumeti značenje reči koje joj čitate, ali će joj melodičnost vašeg glasa prijati i stimulisaće razvoj njenog sluha, razviti veštinu slušanja, koja će joj biti važna kada mnogo godina kasnije bude počela da uči. Beba će uživati u vašoj nepodeljenoj pažnji.

Deca se ne rađaju prirodno sa ljubavlju prema čitanju i knjigama, to je veština koju neko mora da im približi i koja se ne razvija preko noći.

Kako beba bude rasla, možete preći na slikovnice koje imaju jasne kontraste i boje i ona će uživati u tome da gleda i slike. Vremenom se potrudite da menjate ton glasa, oponašate zvuke, životinje i time dajete novu dimenziju svojim pričama. Postavljajte starijoj bebi pitanja, čak i ako ona još uvek ne ume da vam odgovori.

Photo: Pexels 

Objavljen: 9. maj 2018. godine, ažuriran: 12. maj 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button