fbpx
Igra

Igre našeg detinjstva – Dečije igre koje smo mi igrali

Često umemo da kažemo da su igre našeg detinjstva bile bolje, sadržajnije, zanimljivije. Nekada je to samo zato što smo setni i voleli bismo da možemo da vratimo to vreme jer bi u njemu sada znali više da uživamo, nekada jer tada uglavnom nismo ni imali neke druge opcije.

Današnja deca se, ipak, uglavnom i dalje igraju kada žive u naseljima gde imaju prilike da više vremena provode napolju, ali i slobodu, kao i stimulans roditelja da to čine. Neretko su upravo situacije u kojima roditelji zahtevaju od dece da budu kod kuće ili ne smeju do starijeg uzrasta da ih puštaju same napolje ono što decu sputava u igri. No, ovo je druga tema, a mi smo pripremili podsećanje na neke igre koje će vas vratiti u detinjstvo.

igre naseg detinjstva 2

Igre našeg detinjstva – 10 omiljenih

Igre našeg detinjstva su zapravo dobrim delom još uvek aktuelne, neke od njih su modifikovane, ali njih smo igrali i mi rođeni pre više decenija, ali i naši roditelji, pa čak i bake i deke, kao i ljudi širom sveta. Navedene su igre za koje nije bila potrebna savremena tehnologija, a često ni nikakav rekvizit osim ličnog prisutstva i malo mašte.

1. Dečije igre koje smo mi igrali: Ćorave bake

Kako se igraju “ćorave bake”? Jednoj osobi treba vezati oči dok se ostali razbeže po prostoriji. Onda ona kreće da ih traži, dok jednog ne uhvati i pipanjem ne pogodi ko je u pitanju. Ukoliko pogodi, taj neko postaje ”ćorava baka” i nastavlja da traži dalje. Bitno je igru igrati u određenom prostoru kako bi takmičari mogli da uhvate jedan drugog, ali i gde ne mogu da se povrede.  

2. Vrući krompirići

Svi treba da stanu u krug i odaberu mali predmet koji je bitno da se što brže prebacuje iz jedne u ruku drugome. Jedan je zadužen da im iza leđa pušta muziku. Iz igre ispada onaj kod kog predmet ostane u ruci kada se muzika prekine. Pobednik je onaj ko ostane poslednji u krugu bez predmeta, a onaj koji je prvi ispao naredni pušta muziku.

3. Muzičke stolice

Stolice se postave u krug tako da na njih može da se sedne. Treba da se postavi jedna stolica manje u odnosu na broj parova koji igraju igru. U momentu prekida muzike svi treba brzo da sednu na stolicu. Ona osoba koje ne uspe da sedne ispada iz igre. Igra se nastavlja do poslednje stolice, a pobednik je onaj koji na nju sedne.

4. Igre našeg detinjstva: Vruće-hladno

Igra se tako što se predmet sakrije u prostoriji dok osoba koja će ga tražiti nije tu. Onda ona počinje da traži predmet, a ostali govore od ”hladno”, ”mlako”, ”toplo” i ”vruće” u zaisnosti koliko je udaljen predmet. Ako je predmet daleko govori se ”hladno”, a kako se približava predmetu tako postaje sve ”toplije”.

igre naseg detinjstva 1
5. Igre našeg detinjstva: Povlačenje konopca

Povlačenje konopca ne spada samo u igre koje smo mi igrali, već je aktuelna i sada na nekim takmičenjima, ali je i viševekovna zanimacija svih generacija. Igra se na otvorenom i potreban je čvrst konopac, a najmanje dva, bolje što više igrača koji će se podeliti u dva tima. Jedna ekipa će držati jedan kraj užeta, a druga drugi. Na znak za početak, svaka će početi da vuče na svoju stranu. Pobednik je ona ekipa koja uspe da povuče konopac na svoju stranu ili preko određene linije ili u potpunosti, ako dođe do pada druge ekipe.

6. Crvene rukavice

Dve osobe igraju ovu igru. Jedna drži dlanove položene na dole, dok druge dlanove drži okrenute na gore i golica dlanove drugoj osobi, u jednom trenutku treba brzo da izmakne obe šake istovremeno i udari drugog igrača po rukama, a da ovaj ne stigne da ih izmakne. Ako ga zakači ili udari, onda se menjaju, a ako ne uspe, nastavljaju u istom položaju šaka. 

7. Arjačkinje barjačkinje

Za ovu igru potrebno je bar 8-12 osoba. Treba da se podele u dve jednake grupe. Jedna grupa se drži za ruke i staje sa jedne strane, dok druga stoji naspram njih i isto pravi zid držeći se za ruke. Iz jedne grupe viču: ”Arjačkinje barjačkinje, koga ćete?” Iz druge grupe kažu ime onog kog žele i razmaknu se, ali se i dalje čvrsto držeći za ruke.

Onaj koga prozovu kreće da trči ka suprotnoj grupi i pokušava da što jače protrči i ”pokida” lanac od ruku na tom mestu. Ukoliko u tome uspe, vodi jednog od to dvoje u svoju grupu nazad, a ako ne uspe, onda ostaje u novoj grupi. Zatim svakako ta grupa postavlja pitanje drugoj grupi i igra se nastavlja. 

8. Care care gospodare

Sa jedne strane stoji grupa jedan pored drugoga, a sa druge stoji ili sedi car (jedna osoba). Car mora biti okrenut leđima drugima. Deca redom kreću da ga pitaju: ”Care, care, gospodare, kol’ko ima sati?” A car im odgovara: ”2 konjska” ili ”3 mišija” ili ”5 mačijih” i slično. Pritom onaj koji je pitao treba da pravi korake približno veličine tih životinja. Car može odgovoriti i ”Pao sat u bunar” što znači da igrač mora da se vrati na početak. Pobednik je onaj ko stigne prvi do cara i postaje novi car.

igre naseg detinjstva
Igra žmurke

9. Žmurke

Igra se tako što jedan stoji uza zid, pokrivenih očiju i broji unapred dogovoreno vreme dok se ostali brzo sakriju. Kada završi brojanje, kreće da traži ostale igrače. Poenta je da kada nekog vidi mora pre njega stići na isto mesto gde je brojao da ga ”zapljune”, drugi igrači mogu sami istrčati sa skrivenog mesta i stići do mesta brojanja pre onog koji ih traži. Onaj koga prvog zapuljne onaj koji je brojao sledeći traži. Ako svi budu brži i sami se zapljunu, onda opet taj isti broji i traži.

10. Školice

Za igru školice je potrebna kreda i prostor na otvorenom gde će se školica nacrtati. Ova igra može da bude i individualna, iako je u društvu uvek lepše da se igra. Potrebno je nacrtati polja sa brojevima kao na slici, a zatim skakutati po principu jedan broj jedna noga. Prvo na jednoj nozi, a zatim na duplim poljima po jednom nogom na svakom polju. Odskakutati do kraja, a zatim se vratiti.

Objavljen: 26. jul 2013. godine, ažuriran: 7. maj 2024. godine, Photo by Pexels and Pixabay

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button