fbpx
Pre trudnoćeZatrudnjivanje

Nutricionistički vodič za buduće mame: 8 postulata ishrane koji podržavaju zdravu trudnoću

Ovaj mini nutricionistički vodič je samo okvir smernica ishrane pre trudnoće, obzirom da trudnoća predstavlja vreme kada ishrana postaje ključni faktor za održavanje zdravlja majke i optimalan razvoj bebe. Pravilna ishrana tokom trudnoće može pružiti neophodne hranljive materije koje podržavaju rast i razvoj fetusa, održavaju majčino zdravlje i smanjuju rizik od komplikacija.

zatrudnjivanje 34
Foto: Canva/Demetra

Nutricionistički vodič za buduće trudnice

Na šta je sve potrebno da obratite pažnju ako planirate trudnoću kada je ishrana u pitanju. Pre svega je važno da ne odustajete od balansirane ishrane i da uz nju onda neće biti potrebno ni previše suplementacije. Ovo je 8 postulata ishrane buduće mame:

1. Raznovrsna ishrana – Važnost raznolike ishrane ne može se dovoljno naglasiti. Svaka grupa namirnica je važna i nijednu ne smete isključivati jer će svaka na svoj način doprineti da i majka i beba budu snabdevene potrebnim hranljivim materijama. Uključite različite vrste voća i povrća kako biste osigurali raznolikost vitamina i minerala. Birajte integralne žitarice umesto rafinisanih kako biste obezbedile vlakna i kompleksne ugljene hidrate. Ne zaboravite ni na proteine koji su veoma važni.

2. Proteini su ključni – Oni su gradivni blokovi života. Dobri izvori proteina su jaja, meso, riba, mahunarke i orašasti plodovi. Riba je posebno važna zbog omega-3 masnih kiselina koje podržavaju razvoj bebinog mozga. Jaja i meso imaju kompletne lance amino-kiselina koje su potpuno iskoristljive, dok druge proteine morate kombinovati da biste uneli sve amino-kiseline. Saznajte više: Zašto su proteini važni

3. Kalcijum za jake kosti: Kalcijum je ključan za razvoj bebinog skeletnog sistema. Mlečni proizvodi, poput jogurta i sira, predstavljaju dobar izvor kalcijuma. Alternativno, uključite biljne izvore kalcijuma kao što su tahini, kelj, brokoli i bademi. Tahini je jedan od najboljih biljnih izvora kalcijuma. Imajte u vidu da je unos kalcijuma veoma važan i tokom trudnoće jer beba uzima onoliko koliko joj je potrebno čak i kada ga vi ne unosite. Međutim, ovo za posledicu može imati pojavu osteoporoze kod majke. Više: Unos kalcijuma u trudnoći

4. Folna kiselina: Ovaj vitamin iz grupe B vitamina igra ključnu ulogu u prevenciji defekta neuralne cevi kod fetusa. Lisnato povrće, posebno peršun, citrusi, pasulj, avokado i integralne žitarice su bogati izvori folske kiseline. Razmotrite i suplementaciju folskom kiselinom prema preporuci lekara, obzirom da količine koje su potrebne teško možete da unesete putem ishrane. Saznajte više: Šta je to folna kiselina i zbog čega se pije

5. Gvožđe za prevenciju anemije: Anemija može biti česta tokom trudnoće, pa je gvožđe ključno.   Crveno meso, žitarice obogaćene gvožđem  i suvo voće su dobri izvori gvožđa. Konzumirajte vitamin C kako biste poboljšali apsorpciju gvožđa. Imajte u vidu da se gvožđe neuporedivo bolje apsorbuje iz namirnica životinjskog porekla. Razmotrite uvođenje suplementacije ukoliko imate anemiju jer se u trudnoći tek očekuje pad gvožđa. Naravno, ni u kom slučaju ne uvodite lekove gvožđa bez saveta lekara specijaliste.

6. Hidratacija: Pijenje dovoljno vode je ključno tokom trudnoće. Održavajte hidrataciju pijući vodu, sveže ceđene sokove i čajeve bez kofeina. Izbežavajte gazirane napitke i previše kofeina. Vodite računa i o količini soka, koliko god bio zdrav zbog prirodnih šećera koje sadrži.

7. Smanjenje unosa šećera i prerađene hrane: Preteran unos šećera može povećati rizik od gestacijskog dijabetesa. Birajte prirodne izvore šećera poput voća umesto obrađenih slatkiša. Izbegavajte prerađenu hranu koja može sadržavati višak aditiva.

8. Razgovarajte sa stručnjakom: Svaka trudnoća je jedinstvena, pa je individualni pristup ishrani ključan. Posavetujte se s nutricionistom ili lekarom kako biste dobili personalizovane smernice. Prilagodite ishranu posebnim potrebama ili izazovima koje možete imati tokom trudnoće.

Nutricionistički vodič pre trudnoće – Rezime

Pametnim izborima u ishrani, buduće mame mogu doprineti zdravom razvoju svoje bebe, očuvati sopstveno zdravlje i olakšati trudnoću. Ključ je u balansu i svestranom pristupu koji zadovoljava nutritivne potrebe kako majke, tako i bebe.

nutricionisticki vodic
Nutricionistički vodič za buduće mame – Foto: Canva/Demetra

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button