fbpx
Zatrudnjivanje

Upoznajte svoje telo: Kako se dešava ovulacija?

Da biste shvatili kako se dešava ovulacija, potrebno je da upoznate kompletan tok menstualnog ciklusa, kao i promene koje se tokom njega događaju. Kada sve o tome znate, lakše je da razgovarate i sa svojim lekarom ili nekom drugom osobom o ovom pitanju i eventualnim problemima i promenama koje se tokom nje dešavaju.

Kako zaista izgleda ovulacija i šta se dešava u telu kada ona nastupa

Faze menstrualnog ciklusa

Početak menstruacije. Idealno je da se to dešava na svakih 28 dana, ali sve između 26 i 35 dana se takođe smatra normalnim. U slučaju 28-dnevnog ciklusa, ovulacija je 14. dan. Ovulacija je obično 14 dana pre nego što dobijete menstruaciju. Dakle, ako vaš ciklus traje 30 dana, onda je ovulacija verovatno 16. dana ciklusa (16. dana od dana kada ste dobili menstruaciju).

kako se dešava ovulacija
Šta je ovulacija? – Folikularna faza

Faza menstrualnog ciklusa koja počinje prvog dana i traje do ovulacije.

Jajna ćelija počinje da se razvija, a zrelost dostiže u kesici ispunjenoj tečnošću unutar jajnika koja se naziva folikul. Tokom ove faze razvoja, opna se povećava sa mikroskopske tačke do 2-2,5 centimetara u prečniku u vreme ovulacije.

Iako uglavnom samo jedna jajna ćelija tokom jednog menstrualnog ciklusa sazri, mnoge ćelije počnu da se razvijaju. To počinje krajem prethodnog menstrualnog ciklusa, kao i pred sam početak nove menstruacije.

Kako se malene jajne ćelije razvijaju, sve manji broj ih napreduje dok ne ostane samo jedna (osim retkih izuzetaka kada budu dve jajne ćelije pa u slučaju trudnoće mogući su blizanci).

Ostatak jajnih ćelija prestane da raste i apsorbuje se. Jedna jajna ćelija koja će sazreti je obično prepoznatljiva već pet do sedam dana od početka menstruacije. Ovaj folikul nastavlja da se razvija, istovremeno se proizvodi estradiol (estrogen) i razvija se i zadebljava sluznica materice, a dešavaju se i promene u cervikalnoj sluzi.

Jajne ćelije i razvoj folikula u jajnicima su pod kontrolom hormona hipofize poznatog kao folikulostimulirajući hormon (FSH). Rano u folikularnoj fazi, FSH je proizveden od strane hipofize u relativno velikim količinama, a to ukazuje da se jajašca i njihovi folikuli počinju razvijati. FSH i dalje kontroliše razvoj jajne ćeije (ćelija) i folikula tokom folikularne faze.

Kada jajna ćelija dostigne zrelost, ona je spremna za ovulaciju, hormon hipofize luteinizirajući hormon (LH) postiče otpuštanje jajne ćelije iz jajnika. FSH stimuliše razvoj i sazrevanje folikula i jajne ćelije. LH stimuliše samu ovulaciju.

Proliferativna faza

Ova faza opisuje razvoj sluznice materice koji se događa uporedo sa folikularnom fazom.

Kako se dešava ovulacija: Luteinska faza

Ova faza počinje kada se dešava ovulacija i traje do početka naredne menstruacije.

Kada jajna ćelija izađe iz jajnika u jajovod, ćelije folikula koji ostaje u jajniku brzo se promene i postaju žuto telo. Ove ćelije započinju proizvodnju velikih količina progesterona uz estradiol.

Progesteron podstiče ćelije endometrijuma (zida) materice da podlegnu promenama koje će da omoguće da se embrion implantira u zid materice i da poče da raste.

Vek trajanja žutog tela je ograničen. Ako trudnoća ne nastupi i dalje ga stimuliše, žuto telo će proizvoditi progesteron samo 12 do 14 dana. Kako korpus luteum počinje da se smanjuje i nivo progesterona padne dovoljno nisko, ćelije sluzinice materice se počinju ljuštiti, menstruacije počinje, a ceo proces kreće iznova.

Ako se dogodi trudnoća, progesteron se i dalje luči pa se zid materice ne ljušti i nema menstruacije, pa se zato kaže da progesteron “čuva” trudnoću.

Naravno, nisu svi menstrualni ciklusi dugi tačno 28 dana. Ciklusi od 21 do 35 dana se smatraju normalnim. Normalno je da do ovulacije dolazi 14 dana pre početka sledeće menstruacije. Dakle, u 32-dnevnom ciklusu ovulacija verovatno dolazi oko 18. dana.

Ako žena ima redovne menstrualne cikluse onda se u svakom verovatno odvija ovulacija. Međutim, postoje slučajevi u kojima se krvarenje može pojaviti i u nedostatku ovulacije, ali to krvarenje je obično vrlo nepravilno i često nenormalno u količini ili vremenu trajanja.

Kako se dešava ovulacija: Faza izlučivanja

U ovoj fazi se dešavaju promene na zidu materice i ona se događa uporedo sa luteinskom fazom.

MALI REČNIK POJMOVA:

Kako jajnici rade?

Za vreme puberteta, jajnici počinju da funkcionišu na cikličan način čiji je rezultat menstrualni ciklus, u kom se izdvaja jedna jajna ćelija mesečno. Hormoni povezani sa razvojem te jajne ćelije pripremaju ostatak reproduktivnog sistema kako bi se omogućilo, a zatim prihvatilo, začeće trudnoće.

Ovaj ciklični rad se nastavlja do menopauze, kada razvoj i otpuštanje jajnih ćelija i proizvodnja hormona koji su povezani, prestaje.

Kako se dešava ovulacija? – Rezerve jajnika

Smatra se da je žena rođena sa svim jajnim ćelijama koje će ikada imati, jer nova jajašca ne mogu da se proizvedu. Sa svakim menstrualnim ciklusom neke od ovih jajnih ćelija se iskoriste. Uvek je sve  manje i manje jajnih ćelija preostalo u jajniku za svaki naredni ciklus. Nadalje, najzdravija jajašaca su verovatno ona koja će prva ovulirati.

Drugim rečima, kada je žena dvadesetogodišnjakinja, jajne ćelije koje su otpuštene u to vreme su vrlo plodne. S vremenom do njene 40. godine, jajne ćelije koje su preostale prošle su kroz čak 350 ciklusa bez ovulacije, i one jednostavno slabije reaguju na stimulaciju hormona hipofize i imaju manji potencijal plodnosti.

Uz starenje, funkcionisanje jajnika se smanjuje i mogućnost preostalih jajnih ćelija da uspostave normalnu trudnoću se smanjuje. Zato je nekad važno da utvrdimo kako se dešava ovulacija i kada se ona dešava. 

Skoro svi razlozi za smanjenje plodnosti žene sa starenjem nastaju zbog te činjenice. Ovo je poznato kao rezerve jajnika. Koliko funkcionalnih jajnih ćelija ostaje i utvrđivanje rezervi jajnika često je veoma važno, posebno kod starijih žena.

Dobijanje neke ideje o opsegu rezerve jajnika kod pojedinca može da bude vrlo važan korak u omogućavanju pružanja informacija paru o njihovim šansama za uspešno začeće, a posebno pre pokretanja skupih i dugotrajnih tretmana. Nivo FSH tokom 3. dana ciklusa i klomifen provokacioni test, daju nam ove informacije.

Nakon 30 godine, a pogotovo nakon 35 godine, te testove treba uzeti u obzir kako bi bili sigurni da jajnici mogu da proizvodu adekvatne jajne ćelije, kako u količini tako i u kvalitetu, pre pokretanja neke skuplje alternative metode lečenja.

zivot van grada 1
Kako možete da ojačate funkciju jajnika

Postoji nekoliko stvari koje svaka žena može da učini kako bi se osigurala da joj jajnici rade svojim maksimalnim potencijalima.

Pre svega, nemojte pušiti. Postoje odlični dokazi da pušenje ne samo da čini mogućnost trudnoće mnogo manjom, već takođe ima vrlo štetan učinak na rezerve jajnika. Žene koje puše obično imaju daleko manje funkcionalne jajne ćelije u svojim jajnicima nego žena iste starosti koja ne puši.

Drugo, obratite pažnju na unos kofeina. Konzumiranje više od količine koja odgovara nekoliko šoljica kafe dnevno ima negativan uticaj na vaše šanse za začeće.

Konačno, čak i ako samo razmatrate trudnoću, dobra je ideja da uzimate neke prenatalne ili multivitaminske preparate. Iako to ne može da utiče na vaše šanse za začeće, uzimanje prenatalnih vitamina pomaže da se smanji rizik od porođajnih defekata kao što su oštećenje neuralne cevi.

Da li vežbanje ima uticaj na to kako se dešava ovulacija?

Ako se vežba na regularnoj osnovi, treba li i dalje vežbati ako pokušavate da ostanete trudna? Za većinu osoba, odgovor je da. Sem ako žena vežba na prekomernom nivou, nema štetnog učinka ove aktivnosti.

Žene koje treniraju i trče maraton ili drugi profesionalni sportisti, zaista mogu da dožive promene u svom menstrualnom ciklusu koje čine da se teško dođe do uspešnog začeća. Ako je, međutim, u pitanju redovno vežbanje za ostajanje u formi, to nastavite da činite.

Ono neće umanjiti vaše šanse za trudnoćom i može da bude odličan način da vam pomogne da se nosite sa stresom koji teškoća u začeću može da prouzrokuje.

kako se dešava ovulacija
Kako se dešava ovulacija?
Kako se dešava ovulacija, ako imamo problem sa niskom ili prekomernom telesnom težinom?

Važno je održavati svoju telesnu težinu u normalnim granicama. Žene koje su previše mršave imaju mnogo veću učestalost problema sa ovulacijom. To može da bude u rasponu od oštećenja luteinske faze do ukupnog izostanka ovulacije. Po istoj logici, preterana težina može znatno da ometa normalnu proizvodnju jajnih ćelija i ovulaciju.

Pokušajte da održavate pozitivan stav. Nema sumnje da ovo može da bude vrlo teško ako do začeća ne dođe odmah. Setite se, lečenje poremećaja plodnosti je uspešnije nego ikad pre, a velika većina parova mogu i biće uspešna u svom pokušaju.

Pozitivan stav pomaže! Postoje valjani dokazi da žene koje nauče tehnike samoopuštanja ili tehnike pozitivne vizualizacije imaju stopu većeg uspeha nego žene koje ne nauče.

Objavljen: 4. jula 2012. godine, ažuriran: 23. februara 2024. godine

Ads
Izvor
Reproductive facts

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button