fbpx
Pubertet

Kako motivisati tinejdžera da ne odustane od svojih ciljeva u 7 koraka

Roditelji se suočavaju sa brojnim izazovima kada je pubertet u pitanju. Jedan od njih je i kako motivisati tinejdžera da ne odustane na putu do ostvarenja svojih ciljeva. Svaki roditelj želi da njegovo dete ostane motivisano da koristi prilike, radi uzbudljive stvari, uči i napreduje u ostvarenju svojih želja i ciljeva. Međutim, dobar deo tinejdžera ne želi da napusti zonu komfora, teško se odlučuje da nešto započne, a veoma lako da poželi da napusti.

Uvek treba imati u vidu da ih pubertet čini opreznijim, više se plaše neuspeha. Nisu više samouvereni kao što su bili par godina ranije. Ovo je veoma osetljiv period, a često ni sami nisu sigurni šta je to što oni žele.

Ako brinete zbog nedostatka motivacije i pitate se kako motivisati tinejdžera da sledi svoje planove, mnogo možete uraditi da mu pomognete i budete podrška.

tinejdzeri 3

Kako motivisati tinejdžera?

tinejdzeri 1
  1. Budite inspirativni – Ljude pokreće kada slušaju priče o uspehu. Podelite sa detetom priče o tome kako ste postavili neki cilj i šta i kako ste radili da biste ga ostvarili. Možete mu preneti i neke priče iz okruženja ili među poznatima. Postoji i mnoštvo knjiga o uspešnim ljudima i njihovom putu do uspeha prema uzrastima.
  2. Budite optimista – Možda vaš tinejdžer nema pozitivnu sliku o nečemu jer mu je nepoznato. Budite sigurni da ste mu optimistično predstavili nove mogućnosti. Dajte mu do znanja da mislite da je on sposoban da ostvari svoje ciljeve i da imate velika očekivanja od njega. Naravno, nemojte vršiti pritisak i budite realni. Ništa nećete postići ni ako tako postavite lestvicu visoko da se dete oseća dodatno frustrirano što to ne može da postigne.
  3. Ne poredite dete sa sobom – Kao što roditelji nekada svoje neostvarene snove pokušavaju da ostvare preko dece, tako ima i onih koji ih mogu sprečiti zbog ličnih frustracija. Moguće je da ste ogorčeni što niste uspeli u nekom sportu ili dobili posao koji ste želeli, pa sada želite da dete zaštitite od istog razočarenja. Budite ponosni i na svoje pokušaje. Nikada nije kasno da iznova probate da se okušate u nečemu novom, a to će dodatno podstaći i vaše dete da se bori.
  4. I neuspeh je u redu – Ukoliko se ne plašite neuspeha, moguće je da će i vaše dete isto razmišljati. Svako iskustvo je važno i uči nas. Samim tim što tinejdžer pokuša da se bavi nečim već je uspeo. Budite uzbuđeni ako odluči da se okuša u školskoj predstavi i recite mu da je njegov trud i spremnost da pokuša zaista veliki.
  5. Razmislite o nekoj vrsti nagrade – Svi su motivisani nagradama. Ne samo deca, već i odrasli. Ako vaš tinejdžer poželi da postigne određeni cilj, obavezno to i proslavite. To ne mora značiti da je potrebno nešto skupo, već odlazak u poslastičarnicu ili bioskop. Postavljanje ciljeva je divan način da ohrabrite dete i motivišete ga da uspe. Izvor: Frontiers
  6. Nemojte upravljati njegovim odlukama – Ako dete zna šta želi i stremi tome, biće spremniji i da postavi ciljeve i ostvari ih. Dozvolite mu da odluči čime želi da se bavi – da li da igra košarku ili se priključi školskom horu ili bendu. Dajte mu mogućnost da sam bira i odlučuje.
  7. Uživajte i posmatrajte – Kada dete zna šta želi, pokrene se, uči i stremi ka svom cilju, vama ostaje samo da uživate. Dete će ići na svom putu i istraživati, ali neka zna i da ste ponosni na njega, da ga bodirite i podržavate na tom putu. Nemojte ga ni „gušiti“ i preterivati sa pritiskom. Bolje je da samo uživate i da se to vidi. Dobra atmosfera i međusobna ljubav je pun pogodak koji će dete „nositi“ na putu do uspeha.
kako motivisati tinejdžera
Kako motivisati tinejdžera da ne odustane?

Objavljen: 7. februar 2023. godine, ažuriran: 24. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button