fbpx
Pubertet

Tinejdžeri na odmoru i tokom leta

Mnogi roditelji se suočavaju sa time da tinejdžeri na odmoru budu nesnosni jer im je dosadno. Alternativa je da ih puste da po ceo dan budu na telefonima, ali to nije rešenje ni za koga. Šta raditi kada je deci u pubertetu dosadno na odmoru? Posebno kada se radi o deci koja još uvek nisu u uzrastu da mogu da putuju samostalno sa svojim društvom.

Tinejdžeri na odmoru – noćna mora ili uživanje?

Letnji odmor je za roditelje i decu u tinejdžerskom uzrastu pravi izazov. Čak i ako nigde ne putujete, oni će kod kuće želeti da noću budu budni, spavaju pola dana, neće želeti da obavljaju nikakve zadatke, a uveče će možda biti nervozni i samo smišljati sa čime će se posvađati. Ukoliko izađu, biće rasprave oko vremena povratka, te je često problem i nejavljanje na telefon, kao i kašnjenje sa povratkom kući.

Dani sa decom u pubertetu su sami po sebi veoma izazovni. Često se sve može pretvoriti u stres i napetost, kako kod dece, tako i kod roditelja. Svakako bi trebalo decu na raspustu pustiti da uživaju u slobodnom vremenu i spavanju. Spavanje je posebno izraženo i bitno u ovom uzrastu. Takođe, treba imati na umu da u pubertetu deca teško uspevaju uveče rano da zaspu.

tinejdzeri na odmoru
Tinejdžeri na raspustu – Photo by Melissa Askew on Unsplash

Neka odmaraju

Jasno je da morate da im postavite ograničenja, ne dozvolite da zamene dan za noć i, na primer, ako ste na moru, ne prespavaju dan umesto da idu na plažu. Bilo bi dobro da se zajedno dogovorite oko toga šta je optimalna količina sna i kada bi bilo dobro da legnu, kao i kada je vreme da ustanu ujutru, te da smislite aktivnosti za naredni dan.

Nemojte očekivati da će preko leta želeti da uče, obnavljaju gradivo i nešto slično. Na odmoru su sa razlogom. Raspust postoji upravo zato što je deci u tom uzrastu potrebno da budu isključena od svega i prikupe energiju za naredni period.

Deca imaju pravo na dozu slobode i funkcionisanje bez obaveza i dužnosti. To im je preko potrebno u njihovom uzrastu.

Pravila, sloboda i odmor

Kako deci budete davali više slobode da upravljaju svojim životom, to će se oni osećati odgovornijim za rezultate koje postižu i voljnijim da učestvuju u kreiranju sopstvenog života. Pritiskanje da uče, čitaju, rade domaći, obavljaju zadatke najčešće ima samo suprotan efekat. Dolazite do toga da upadate u začarani krug nervoze i ubeđivanja a da je efekat minimalan. Ako im pak ukažemo poverenje da samostalno obave zadatke, oni će se osećati odgovornijim. Tinejdžeri tokom leta definitivno imaju više vremena da obavljaju neke zadatke nego inače.

Bilo bi najbolje da sa decom zajedno planirate odmor, narednu nedelju kod kuće ili na putu. Sastavite spisak obroka koje planirate, spisak namirnica i pošaljite ih u kupovinu, dogovorite se da možda nešto oni pripreme. Razgovarajte i o tome šta bi tinedjžeri na odmoru voleli da obiđu u gradu ili tokom letovanja. Da li bi mogli da potraže na internetu koja dešavanja postoje u blizini?

Zamolite ih da obave deo kućnih poslova koje uključuju pranje sudova ili veša, te brisanje prašine. Možete im prepustiti, ako ih je više, da sami podele zadatke šta će ko da radi. Time ćete njima ispuniti deo vremena u korisnim poslovima, a sebi dati više slobodnog vremena da možete neke druge stvari da obavite ili jednostavno odmorite.

Posebno je dobro da podelite kućne zadatke, ako deca ostaju kod kuće, a vi idete na posao. Onda bi zaista trebalo da deo kućnih poslova preuzmu na sebe bez obzira što su tinejdžeri na raspustu.

Odmor sa decom

Razgovarajte sa decom kako bi volela da provedu naredni period na putu. Da li žele aktivan odmor ili da više vremena provedu pored mora, bazena, u šumi i slično. Ukoliko žele da samo odmaraju, a vi znate da će to podrazumevati stalno gledanje u telefon, potrudite se da im ipak obogatite sadržajno to putovanje.

Nezavisno od toga da li idete na planinu, u selo ili na more, potražite neke istorijske lokalitete, izložbe, dešavanja, festivale ili obilaske u blizini. Pitajte ih da sami pronađu i osmisle koji bi to lokaliteti i mesta mogli biti.

tinejdzeri 4
Tinejdžeri na odmoru – Photo by Mike Erskine on Unsplash

Tinejdžeri na odmoru – timski rad i komunikacija

Tinejdžeri na raspustu ne treba da trpe pritisak i vaše vikanje. Ne zato što treba da ih razmazite, već zato što se sve i na drugi način može objasniti. Budite porodica koja je tim. Timski duh i isticanje toga da je svačija uloga važna je podsticajno za tinejdžere. Dogovorite se da ćete biti podeljeni po zadacima i u smenama. I oni će se osećati bolje kada budu znali da su radili nešto korisno. Učenje novih veština je višestruko važno za njih, a i vi ćete se osećati bolje kada dođete kući i vidite ispražnjenu mašinu za sudove ili usisan tepih.

Bonus savet: Ako nešto i ne urade idealno, ostavite, nemojte ih grditi, ispravljati i pred njima raditi kako mislite da je bolje. Time ćete im samo ubiti volju da ponovo to rade i počeće da stvaraju otpor, a indirektno ćete im i poručiti da nisu dovoljno dobri i da nisu sposobni i dorasli zadatku. Ostavite, sledeći put će biti preciznije i bolje.

Predložite im da osmisle šta biste mogli da radite vikendom. Planirajte vreme tako da vikendom nemaju obaveze, te ćete imati više vremena da uživate zajedno.

U ovom uzrastu bi bilo dobro da sa njima planirate i odmor. Razmotrite i pronađite na internetu destinacije koje se njima dopadaju. Nešto što će im delovati atraktivno i gde ima mesta na kojima mogu da se zanimaju. Ovo je prilika i da razgovarate o svojim finansijskim sredstvima i budžetu. Možda ne bi bilo loše da pronađete način šta bi mogli da rade tokom leta, barem u jednom periodu, kako bi sebi zaradili novac za letovanje sa društvom ili nešto što žele da kupe poput novog mobilnog telefona, igrica ili računara.

Tinejdžeri tokom leta i zajednički obrok

O važnosti zajedničkih obroka porodice smo već pisali. Veoma je dobro da se dogovorite o tome šta će se spremati, na primer, za večeru ili kasni ručak i tinejdžere uključite što više u samu organizaciju i odabir. Tokom obroka ćete imati prilike i da prepričate svi deo dana, iskomunicirate bez žurbe i približite se jedni drugima.

Vreme povratka kući

Jedan od glavnih predmeta rasprave tokom odrastanja tinejdžera svih generacija je vreme povratka kući. Što se toga tiče, nikada ne treba da popuštate kao roditelj. Postignite kompromis oko toga kada je pravo vreme, ali ne odstupajte od toga da to vreme mora da se poštuje. Uvedi kaznu, na primer, ako ne dođe na vreme, da sledeće večeri neće izaći i ne odstupajte od toga.

tinejdzeri na odmoru
Tinejdžeri na odmoru – Photo by Alexis Brown on Unsplash

Isto važi i za korišćenje mobilnog telefona preterano. Pokušajte da u toku dana radite nešto zajedno, na primer igrate društvene igre ili gledate neku seriju. Nije loše i da naizmenično čitate knjigu o kojoj ćete kasnije moći da diskutujete.

Uvek planirajte vreme za sebe

Veoma je važno da roditelji u svakom uzrastu deteta i dalje imaju vreme za sebe. Sami ćete videti šta je to što vama prija: da ustanete ujutru pre svih i istuširate se i uradite jogu ili da nekad izađete sami sa prijateljicom. Nemojte ostajati sve vreme u kući i na usluzi svima. Deca su dovoljno velika da veliki broj stvar mogu apsolutno samostalno da obavljaju.

Objavljen: 17. jula 2023. godine, ažuriran: 5. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button