fbpx
Zdravlje deteta

Dete na suncu

Kako pravilno zaštititi dete na suncu?

Kako na moru, na planini je jos važnije da dete na suncu bude adekvatno zaštićeno. Razmislite o načinima zaštite nežne osetljive kože, pomozite vašem čedu da stvori svest o opasnosti od preteranog izlaganja sunčevim zracima i isplanirajte vreme koje ćete provesti na otvorenom.

Koliko je sunce opasno?

U poslednje vreme, konstantno se beleži porast obolelih od tumora kože. Smatra se da je sunce odgovorno za 90 odsto ovih slučajeva. Ukoliko dete jedanput izgori na suncu, opasnost od ove bolesti se automatski udvostručuje.

Univerzitet u Minesoti objavio je nekoliko uznemirujućih činjenica o izlaganju dece suncu:

•    Samo jedna ili dve opekotine mogu da udvostruče rizik od razvoja malignih melanoma kasnije u životu;
•    Deca su u proseku tri puta osetljivija na sunce nego odrasli;
•    80 odsto oštećenja kože od sunčevih zraka događa se pre 18. godine života

Sunce pozitivno utiče na stimulaciju produkcije D vitamina u koži. Vitamin D poboljšava iskorišćenost kalcijuma u organizmu i samim tim utiče na zdravlje kostiju, kose i zuba.

Sunce i beba

Bebe mlađe od šest meseci nije preporučljivo izlagati suncu niti mazati sredstvima za zaštitu od sunca, jer ta sredstva često izazivaju alergijske reakcije na njihovoj osetljivoj koži.

Starije bebe potrebno je mazati kremom koja sadrži najmanje zaštitni factor 30.

Bebu stariju od šest meseci u početku treba izlagati sunčevim zracima samo nekoliko minuta, a zatim taj period povećavati maksimum do pola sata dnevno, ali sa kapicom, i ne u periodu od 10 do 17 časova.

Za vreme vrućina, trudite se da bebu, u toploj vodi, kupate više puta dnevno kako biste smanjili rizik od osipa.

Šta je potrebno preduzeti kako bi dete bilo zaštićeno od sunca?

•    Bebama i deci dobro je stavljati šeširiće sa većim obodom, koji će smanjiti rizik od opekotina
•    Vodite računa i o tome da mokra koža samo privlači sunce, pa je bitno da dete van vode nosi majicu
•    Oblačite detetu majice u beloj, tamno plavoj, bordo, crvenoj Ili narandžastoj boji,  jer one odbijaju sunčeve zrake
•    Čuvajte se reflektujućih površina – betona, belog peska i vode

Nanošenje sredstva za zaštitu od sunca

Dete mažite na dva do tri sata, odnosno pri svakom izlasku iz vode. Obzirom da dete može izgoreti i u vodi, vodite računa da je sredstvo koje koristite za mazanje vodootporno. Bitno je i da dete mažete u debljem sloju, obavezno pola sata pre odlaska na plažu. Ne zaboravite da namažete i lice, vrat i uši.

Naočari za sunce

Detetu obavezno zaštitite oči. Potražite sunčane naočari koje nude 100 odsto UV zaštitu. Poželjno je da čak i bebe uvek imaju naočari na otvorenom.  Primer dajte time što ćete ih i vi uvek nositi.
Ne dozvolite detetu da nosi naočari koje su igračka i nemaju adekvatnu UV zaštitu. Dete se tada napreže, širi zenice i jos više oštećuje vid.

Alergijska reakcija  Dete i Sunce

Alergija na sunce se javlja kod 10 do 20 odsto zdravih osoba i u 50 odsto slučajeva je naslednog karaktera. Javlja se u vidu osipa (posebno na pregibima ruku i nogu i na vratu), ali i vidu drugih kožnih promena, nekoliko sati nakon izlaganja kože suncu. Osip najčešće izgleda kao ujed insekta.

Bitno je da vodite računa o tome da li dete ima ekcem ili herpes, zatim da li pije određenu terapiju lekovima, zbog koje nije dobro da se izlaže suncu.
Bitno je da vašem mališanu od najranijeg detinjstva usadite svest o štetnosti izlaganja kože suncu, kao i da ga naučite da redovno koristi preparate za zaštitu. Vi ste primer svome detetu, te nemojte ni sebe zapostavljati na suncu.

Save

Save

Related Articles

Back to top button