fbpx
Vaspitanje

Dete – žrtva ambicioznih roditelja

Nametanje sopstvene volje

Roditelji često svoje neostvarene želje i neispunjena očekivanja iz detinjstva nameću deci. A deca, sa druge strane, iz želje da budu prihvaćena i jer su roditelji njihovi idoli, bezrezervno prihvataju zahteve i guše sopstvene želje u pokušajima da ispune roditeljska očekivanja.

Deca najčešće rano prestaju da budu deca i to upravo zbog uticaja roditelja. Roditelji koriste to što mališani, u današnje vreme, imaju odličnu tehičko tehnološku osnovu i znanje, pa to koriste da bi od njih napravili ”čudo od deteta”.

Uspešni sportisti

Psiholozi, sa velikom pažnjom, analiziraju ponašanje mladih sportista, njihove uspehe, ali i posledice koje su ti uspesi ostavili na njihovo odrastanje. Ambiciozni roditelji često zanemaruju dečije detinjstvo i od njih prave osobe pod ogromnim stresom. Deca, pod takvim pritiskom, sama sebi počnu da postavljaju previsoke ciljeve i vrlo su samokritična. Takvo ponašanje je posledica želje da zadovolje roditelje.

Hiperaktivnost?

Roditelji najčešće, usled manjka vremena i stpljenja, svoju decu karakterišu kao hiperaktivnu i onda pokušavaju da im, zatrapavanjem obavezama, okupiraju pažnju. Deca su po prirodi željna igre i izazova, pa rado prihvataju svaku novu obavezu, da bi onda postali zarobljeni silnim obavezama.

Ukoliko je potrebno, roditelji su u stanju da rade i prekovremeno kako bimogli finansijski da omoguće deci kurseve jezika, bavljenje sportom i opremu. Dete luta od škole preko kursa jezika do treninga, a zapravo bi samo želelo da crta, vozi malio metalni automobil, igra se sa lutkom, pravi igračke od plastelina ili pogleda crtani film.

Definicija preambicioznog roditelja

Preambicioznim roditeljima se život sastoji iz niza malih borbi. Trude se da u svemu budu najbolji, sve im predstavlja izazov i smatraju da uvek može bolje. Maštaju o tome da budu opušteni, da im život bude lakši i mirniji, da mogu negde češće da otputuju, a ne shvataju da tempo sami sebi i svojoj porodici diktiraju.Po pravilu, oni su ili deca sličnih roditelja ili imaju kompleks zbog neostvarenih ličnih ambicija.

Deca ovih roditelja, ukoliko ne pokleknu odmah na početku, pokleknu kao mladi ljudi, ili pak uspeju da se izbore sa svim obavezama, ali postaju isti kao svoji roditelji.

Komunikacija pre svega

Najvažnije je da od prvog dana razvijate dobru komunikaciju sa detetom. Vaš oslonac će mu pomoći da se osamostali, ostvari želje, pronađe sebe i nauči da uživa u svim lepotama života, a nedaće lakše prebrodi uz vašu podršku. Testirajte sebe kakav ste roditelj.

Roditeljstvo nije lak zadatak, ali je jako bitno balansirati između zahteva koje postavljate deci,ispravnog vaspitanja, opštog znanja deteta, usađivanja zdravih navika i pre svega, pružanja bezrezervne ljubavi i podrške.

Ads

Related Articles

Back to top button