fbpx
Dojenje

Dojenje u trudnoći

Dojenje u trudnoći

Postoje žene koje se odlučuju da doje starije dete i tokom nove trudnoće, zatim one koje doje i ne znaju neko vreme da su ponovo u drugom stanju. Nasuprot njima dešava se da beba počne odbijati majčino mleko kada ona ostane u drugom stanju ili se pak dojenje mora prekinuti iz zdravstvenih razloga.

 dojenje u trudnoi

 

Dilema trudnice

Novopečene trudnice su uglavnom u velikoj dilemi kada ostanu u drugom stanju i doje dete. Majčino mleko je dragocena hrana za svako dete, a istovremeno se mora obezbediti i dovoljno hranljivih materija za bebu koja raste u majčinom stomaku. Uz sve to, trudnica mora da obezbedi i dovoljne količine kalcijuma za sebe.

Priroda je sama postavila stvari tako da fetus uzima potrebne količine kalcijuma iz majčinih kostiju, čak i ako ga ona ne unosi dovoljno. Ovim se narušava koštani matriks trudnice, a posledice su vidljive uglavnom tek u menopauzi kroz pojavu osteoporoze. 

Dojenje je specijalna veza koju majka ima sa detetom i logičan nastavak veze nakon porođaja. Majka ovu vezu želi nastaviti i dok nosi drugu bebu u stomaku. Uz edukaciju i dobro osmišljenu ishranu to je moguće, ako nema drugih prepreka za prekid dojenja i ako je na zadovoljstvo i majke i deteta.

Veliki broj dece sam prestane da traži da majčino mleko kada majka zatrudni. Razlog za to je promena ukusa i količine mleka, koje najčešće nastupa početkom drugog tromesečja. Većina žena uglavnom tada i odustaje polako od dojenja, jer se zna dogoditi da bol u bradavicama usled hormonskih promena bude veoma jak, imala je već vremena da postepeno odvikne dete, a nova beba sada uzima dosta više za sebe.

Takođe, postoje situacije kada je dete svakako spremno da prestane da sisa i ovaj razlog nema baš nikakve veze sa novom trudnoćom. Hormoni trudnoće se nalaze u maloj količini u majčinom mleku i oni nisu opasni za dete koje sisa.

 

Obezbedite dovoljno hranljivih materija tokom dojenja u trudnoći

Ishrana trudnice koja doji mora biti veoma raznovrsna. Obavezna je i dopunska suplementacija vitaminima, mimo unosa voća i povrća kroz hranu.

Pročitajte više o ishrani tokom trudnoće!

Majka obavezno mora unositi velike količine kalcijuma. Čak dvostruko veće nego što su preporučene trudnicama, kako bi sve tri strane bile namirene.

Pročitajte o unosu kalcijuma tokom trudnoće!

Važno je da majka ne gubi težinu tokom trudnoće, ali i da dobijena težina nije posledica nekvalitetne hrane (testa, brze hrane, praznih kalorija) koje prividno stvaraju sliku da je sa organizmom sve u redu.

Većina lekara preporučuje prestanak dojenja, kako bi se rizik od prevremenog porođaja sveo na niži nivo. Međutim, odluka o prestanku dojenja u tom slučaju treba da bude isključivo na strani majke.

Ukoliko je dete koje dojite mlađe od godinu dana, povedite računa o tome da li dovoljno dobija na težini. Dajte mu i dodatak adaptiranog mleka počev od sredine drugog tromesečja, ako bude sporije napredovalo ili stagniralo.

  

Kada je potrebno prestati sa dojenjem

Sa dojenjem bi trebalo prestati  ukoliko se jave:

          problemi sa dobijanjem na težini trudnice, veoma loš imunitet, znaci iscrpljenosti

          ukoliko trudnica ima problem sa prekomernim povraćanjem u trudnoći

          krvarenje i bolovi u materici

          učestale kontrakcije

          pojava porođajnih bolova, skraćivanje grlića materice i rizik od prevremenog porođaja.

 

Promena grudi u trudnoći

Tokom trudnoće, usled porasta progesterona, mogu se javiti jako bolne i osetljive bradavice. Dojenje u ovakvim situacijama predstavlja problem za majku. Međutim, postoje žene koje ovakav problem nisu nikada iskusile. Da bi trudnica uspela da izrži bol tokom dojenja, preporučujemo da koristi tehnike disanja sa porođaja.

Količina mleka u dojkama se pod uticajem hormona može, ali i ne mora, drastično smanjiti. 

Nemojte prestati da dojite samo zato što okolina to od vas očekuje. Odluka o prestanku dojenje treba da bude isključivo vaša, ako ne postoje zdravstvene prepreke i trudnoća je uredna. Međutim, ukoliko postoji bilo kakav zdravstveni rizik, nema potrebe da mu se izlažete. Za dete postoji i alternativno rešenje, a važno je da vi rodite zdravu bebu i budete zdravi za svoju decu još mnogo godina.

Save

Save

Save

Save

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button