fbpx
Porođaj

Disanje na porođaju ili kako da beba neizmučena dođe na svet

Disanje na porođaju je od ključne važnosti kako za majku, tako i za bebu. Nije samo porodilja ta koja pati, ako ne uspeva da dobije dovoljno kiseonika već i beba ima problem.

Zašto je disanje toliko važno na porođaju?

Već ste više puta sigurno slušali o školicama za trudnice, pripremama za porođaj, raznim tehnikama disanja. Čak i na filmovima je prikazano kako žena duva i hukće za vreme porođaja. Ali, da li znate da je disanje ključno da ne bi došlo do patnje bebe tokom porođaja?

Značaj disanja tokom trudnoće

Tokom trudnoće, potreba za kiseonikom je povećana za četrdeset posto. Prilikom vežbi, trudnice vremenom uče da pravilnim disanjem povećaju kapacitet disanja i omoguće dovoljne količine kiseonika za sebe i bebu. Vežbanjem se pojačava trbušna i plućna muskulatura, a samim tim se stvaraju odlični preduslovi za napone na porođaju.

Beba u majčinom stomaku dobija kiseonik preko pupčane vrpce.

Trudnica disanjem snabdeva plod kiseonikom, tako što on kroz hemoglobin u krvi kružeći kroz organizam stiže do posteljice, a onda kroz pupčanu vrpcu i do bebe. U suprotnom smeru, ugljen monoksid beba izbacuje, a majka ga kroz krvotok takođe prima u pluća i izbacuje.

Zašto je disanje na prođaju ključno? 

Da bi se porođaj odvijao sa što manje problema i brže, spremnost trudnice da pravilno diše je ključ uspeha. Pomoću pravilnog disanja, neće dolaziti do grčeva i umora. Upravo zbog navedenih razloga, trudnica mora da bude upoznata sa značajem disanja koje je jedan od najvažnijih faktora uspešnog toka porođaja.

Ispravnim disanjem lakše se podnose kontrakcije, ne troši se snaga i žena je spremna da završi porođaj uspešno. Najvažnije od svega, bebi su obezbeđene dovoljne količine kiseonika i značajno se smanjuje vreme trajanja porođaja.

U situaciji kada porodilja diše nepravilno i ne može da se bori sa kontrakcijama, beba počinje da se muči, ona ne dobija dovoljno kiseonika i često se dešava da od tog napora ima prvu veliku nuždu u plodovu vodu. Tako se javlja zelena plodova voda! Zbog ove situacije, uglavnom se bebi mora uključiti antibiotska terapija nakon porođaja kako bi se predupredila moguća infekcija. Osim napora, može doći i do opadanja srčanih tonova bebe koji prate nedovoljan unos kiseonika. disanje na porođaju

Ne brinite unapred, ukoliko se dobro pripremite i znate šta vas čeka, ispravnim disanjem gotovo da i ne dolazi do ovakvih slučajeva. Ovladavanje tehnike disanja, obezbeđuje se kvalitetan porođaj kada se ne dozvoljava nagomilavanje mlečne kiseline, što sprečava da se porođaj uspori, a beba ničim nije ugrožena.

Uspeh porođaja u mnogome zavisi od angažovanja porodilje. Ukoliko bude pravilno disala i dobro se napinjala, značajno će ubrzati otvaranje grlića materice, sam tok porođaja će biti skraćen, a beba se neće namučiti.

Pročitajte još: 

 

Ads

Related Articles

Back to top button