fbpx
Dojenje

COVID 19: Vakcina i dojenje

Jedna od velikih dilema sa kojima se srećemo jesta da li vakcina i dojenje mogu da idu zajedno. Vakcinacija trudnica i dojilja nije uobičajena, pa čak ni većinu lekova ove grupe žena ne mogu da piju iz razloga što je vršenje istraživanja na njima veoma rizično. Sa druge strane, uobičajeno je i da se lekari, vrlo često ograđuju od upotrebe bilo kakvih lekova, upravo da bi izbegli odgovornost za bilo kakav rizik.

Suočavanje sa koronavirusom nas je navelo da moramo da razmišljamo brzo i da se prilagođavamo u hodu. Za sve je ova situacija nova, pa i lekari dobijaju nova saznanja iz dana u dan i pretpostavljamo da će se ona u perspektivi menjati. Prenosimo vam najnovija zvanična svetska saznanja iz oblasti medicine kada je vakcina i dojenje u pitanju.

Da li žene koje doje treba da prime vakcinu?

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Američki koledž akušera i ginekologa (ACOG) i Društvo za majčinsko-fetalnu medicinu (SMFM) imaju jedinstven stav da vakcinu protiv COVID-19 treba da prime svi, uključujući trudnice i dojilje. Oni su stava da su i vakcina i dojenje vaš najbolji izbor.

Važne informacije vezane za dojenje i COVID-19

Virus se ne prenosi putem majčinog mleka i dojenje NE TREBA prekidati, ako je majka u mogućnosti da doji.

Infekcija virusom korona je potencijalno opasna za sve ljude, ali nema podataka o tome da je opasniji za žene tokom postanatalnog perioda i dojenja. Normalno je da su žene u mesecima posle porođaja često nešto lošijeg imuniteta jer se susreću sa iscrpljenošću i nedostatkom sna. Samim tim podložnije su različitim virusima.

Ukoliko tokom dojenja dobijete korona virus, moguće je da ćete zaraziti i bebu zbog stalnog kontakta sa njom. Preproručuje se da pri svakom kontaktu sa bebom nosi maska i što češće peru ruke.

Virus se ne prenosi putem majčinog mleka i dojenje NE TREBA prekidati, ako je majka u mogućnosti da doji.

Vrlo je verovatno da ćete vakcinacijom tokom trudnoće ili dok dojite i bebu zaštiti od COVID-19 jer ćete joj preneti antitela.

Vakcina i dojenje – koje su vakcine odobrene?

covid vakcina i dojenje

U potpunosti je za dojilje, kao i za sve ostale grupe ljudi starije od 16 godina odobrena Pfizer vakcina.

Važno je znati da sve vrste vakcine nisu potpuna garancija i zaštita od dobijanja virusa, ali su izuzetno efikasne kada je u pitanju rizik od teškog oblika bolesti koji uključuje hospitalizaciju i smrtne slučajeve.

Važno je da znate i da komponente vakcine nisu štetne za novorođenčad. Malo je verovatno da čestice vakcine od majke dospeju do bebe, ali i ta najmanja moguća količina bi se svarila. Sa druge strane, antitela koja majka stvori će se preneti bebi putem mleka.

Neželjeni efekti vakcine

Neželjeni efekti mogu trajati jedan do dva dana u pojedinim situacijama, ali i ako se pojave, nisu nužno loš znak, već pokazatelj da telo stvara imunitet od virusa. Najčešće se javljaju: bol na mestu uboda, otečeni limfni čvorovi u ruci gde ste dobili vakcinu, umor, temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja i mučnina i povraćanje u nešto ređim slučajevima.

Imajte na umu da je odluka vaša, ali da su u svakom slučaju koristi vakcine veće od potencijalnih opasnosti. Sve čega se plašite kada su vakcine u pitanju, mnogostruko je opasnije ako se zarazite virusom korona. Informacije će se u perspektivi dopunjavati, neke možda i menjati, a o svemu ćemo vas blagovremeno obaveštavati. Važno je da verujemo u nauku i medicinu, pomoću koje je prosečan životni vek udvostručen, a smrtnost tokom porođaja i dece do 2 godine neuporedivo smanjena.

Pročitajte još:

Literatura:

  1. ACOG: Coronavirus (COVID-19), Pregnancy, and Breastfeeding: A Message for Patients – https://www.acog.org/womens-health/faqs/coronavirus-covid-19-pregnancy-and-breastfeeding
  2. Harvard Health Publishing: Wondering about COVID-19 vaccines if you’re breastfeeding? – https://www.health.harvard.edu/blog/wondering-about-covid-19-vaccines-if-youre-breastfeeding-202109032584, septembar 2021. Godine
  3. CDC: COVID-19 Vaccines While Pregnant or Breastfeeding – https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/pregnancy.html, avgust 2021. godine
  4. Patient Education for Maternal fetal Medicine: COVID-19 Vaccines and Pregnancy – https://www.highriskpregnancyinfo.org/covid-19

Photo by Pavel Danilyuk from Pexels

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button