fbpx
Nega bebe

Ne pretopljavajte bebu!

Roditelji su često u dilemi kako da obuku dete, a da mu ne bude previše vruće ili previše hladno. Zato nije redak slučaj da se na ulici mimoiđu beba koja je u kratkim rukavima i beba koja je u jakni.

Utopljavanje novorođenčeta

Novorođenče sve do šest nedelja starosti nema sasvim zreo mehanizam termoregulacije pa njegovom odevanju treba posvetiti posebnu pažnju. Takođe, ono nema mnogo masnog tkiva koje bi mu pomoglo da održava temperaturu.

Takva beba treba da boravi u prostoriji temperature oko 22 stepena Celzijusa, dok noću može biti i nešto hladnije, do 18 stepeni. Kada se beba kupa, sobu treba blago dogrejati do 25 stepeni. Ukoliko na primer bebu masirate pa je ona duže razodevena, onda treba dogrejati i više. Veoma je važno da se pri tome izbegnu nagle promene temperature.

Stopala kao i šake novorođene bebe su hladne. Ali koža vrata, grudi i leđa treba da bude topla. To je znak da je beba dovoljno toplo obučena. Bebe koje su pretplo obučene često se osipaju, znoje, budu nervozne.

Na sobnoj temperaturi od 22-23 stepena bebu treba obući lagano, ali slojevito jer vazduh između slojeva bolje održava toplotu. Ona na sebi može imati bodi kratkih rukava i duksericu, donji deo trenerke i čarapice. Ukoliko je hladnije, dodajte još jedan sloj odeće, i naravno, skinite jedan ukoliko je u prostoriji pretoplo. Na ovakvoj temperaturi nije potrebno bebi stavljati kapicu. Ona se nosi ukoliko beba izlazi napolje na hladno i vetrovito vreme, kao i posle kupanja.

Oblačenje bebe

Bebu stariju od šest nedelja treba oblačiti kao i sebe. Bebi uvek oblačite garderobu od pamuka, pogotovo onu koja ide uz telo. Ako je vruće, beba će imati samo kratke rukave. Glavicu zaštitite kapom ukoliko beba izlazi napolje na sunce. Ako je hladno, bebu obucite toplo i slojevito. Vodite se sopstvenim osećajem. Kapicom joj pokrivajte i uši ukoliko je temperatura ispod nule, a obavezne su i rukavice i šal. Nabavite i toplu obuću i punije čarapice. Pazite da je beba dobro ušuškana, da joj se ne razgoliti stomak ili nožice. Hladnoća ne treba da vas spreči da bebu izvedete napolje.

Beba kojoj je hladno nemirno spava, skupljena je, nekad čak i drhti. Međutim, nemirno spava i beba koja je pretopljena. Njoj se zarumene obrazi i znoji se. Većinu viška telesne toplote bebe ispuštaju preko lica i glave pa zato ne treba stavljati kapicu.

Dete

Ukoliko je dete veoma aktivno i živahno, možda ćete želeti čak i da mu obučete laganiju garderobu nego sebi.

ne pretopljavajte bebu
Ne pretopljavajte bebu

Zašto se beba ne sme pretpoljavati?

Preterano utopljavanje može dovesti do porasta telesne temperature i predstavlja faktor rizika za SIDS, Sindrom iznenadne smrti deteta. Stručnjaci posebno naglašavaju da su u riziku previše utopljene i umotane bebe koje spavaju na stomaku.

Bebe se ne smeju pretpoljavati ni kada su bolesne. Kada im je temperatura povišena, treba ih lagano rashladiti (ali ne tako da im bude neprijatno), umesto da se dodatno pretpoljavaju.

Pretpoljeno dete ima veću šansu da se prehladi jer će se znojiti.

Pročitajte: Zimska beba

Save

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button