fbpx
Zdravlje deteta

BCG vakcina i tuberkuloza

Jedno od najefikasnijih sredstava u borbi protiv tuberkuloze je BCG vakcina. To je živa oslabljena bakterijska vakcina koja se priprema od bacila goveđe tuberkuloze, a na našim prostorima daje se još od 1928. godine.

BCG vakcina – sve što treba znati

Tuberkuloza je zarazno oboljenje koje može biti fatalno bez lečenja. Javlja se posle infekcije bakterijom Microbacterium tuberculosis, a vakcina Baccille Calmette-Guerin (BCG) može pomoći da se ljudi zaštite od nje. U nekim delovima sveta, tuberkuloza je i dalje vodeći uzrok smrti, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije. (*1)

Tuberkuloza

Tuberkuloza je zarazna bolest izazivana bacilom tuberkuloze koji se širi vazdušnim putem. Ako bi neka osoba udahnula mali broj tih bacila, mogla bi da oboli, mada to nije uvek slučaj. Ipak, kada joj u nekom trenutku tokom života padne imunitet, postoji šansa da će se razboleti.

Od trenutka kada je osoba inficirana pa do pojave simptoma prođe u proseku 4 do 12 nedelja. Promene se mogu javiti na plućima ili na drugim organima i mogu se razviti u prve dve godine nakon infekcije, a latentna infekcija može da se održava doživotno. U početku se mogu javiti malaksalost, temperatura, noćno znojenje i gubitak telesne težine, a kasnije i kašalj, bolovi u grudima, krvav ispljuvak i drugi problemi.

Bacilom tuberkuloze inficirana je trećina svetske populacije, a 5 do 10 odsto osoba koje su inficirane postaju zarazne ili bolesne u nekom periodu tokom života.

demetra 103
Photo by Gareth Harper on Unsplash

Da li je BCG vakcina bezbedna?

BCG vakcina je dostupna više od 80 godina, nakon što su je francuski naučnici primenili 1921. godine. Soj koji se koristi u vakcini ne izaziva bolest kod zdravih ljudi. Dokazi sugerišu da je vakcina bezbedna (*6), ali je moguće da, kao i sve druge vakcine ima neželjene efekte koji mogu biti:

 • bol na mestu uboda,
 • temperatura,
 • glavobolja,
 • otečene žlezde,
 • ožiljak na mestu uboda.

Ozbiljnije komplikacije su veoma retke, a pošto je BCG živa vakcina, ona se ne preporučuje kod imunokompromitovanih osoba i trudnica.

Koliko je efikasna BCG vakcina?

Studije su pokazale da je BCG vakcina efikasna 70-80% kod najtežih oblika tuberkuloze, kao što je tuberkulozni meningitis, a manje je efikasna kod tuberkuloze koja pogađa pluća.

Ukupan zaštitni procenat protiv tuberkulozne infekcije koji ima BCG vakcina je oko 50% jer na efikasnost može uticati više faktora poput razlike u sojevima, načinu primene vakcine i okruženju populacije.

Istraživanje iz 2018. godine je ukazalo da vakcina nudi umereno zaštitu najmanje 20 godina. (*7)

 

BCG vakcina i oboleli od tuberkuloze

bcg vakcina

Grafikon prikazuje procenat vakcinisanih i broj obolelih od tuberkuloznog meningitisa, kliničkog oblika tuberkuloze, po godinama, od 1953. godine do današnjih dana.

BCG vakcina je apsolutno neškodljiva i indikovana je za davanje kod novorođenčadi i drugih osoba mlađih od 25 godina koje su potencijalno izložene zaražavanju. Na spoju unutrašnje i spoljne strane leve nadlaktice gde se ubrizgava BCG vakcina, ubrzo se javlja crvenilo, a posle tri nedelje se stvara infiltrat veličine malog lešnika, na čijem mestu se kasnije može stvoriti ožiljak. Vakcinacija ne daje nikakve opšte reakcije.

Deca se vakcinišu prilikom otpuštanja iz porodilišta, a ona koja su rođena van porodilišta do navršena dva meseca života. Ona deca koja nisu mogla biti vakcinisana tada, potrebno je da budu vakcinisana do navršenih 12 meseci života.

bcg vakcina
BCG vakcina

Pročitajte još: Zbog čega je imunizacija važna?

Literatura:

 1. WHO: Tuberculosis – https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/tuberculosis
 2. WHO: BCG Vaccine – https://www.who.int/teams/health-product-policy-and-standards/standards-and-specifications/vaccines-quality/bcg
 3. U pripremi ovog teksta korišćeni su podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“
 4. TBFACTS.ORG: https://tbfacts.org/bcg/
 5. Vaccine Knowledge Project: https://vk.ovg.ox.ac.uk/vk/bcg-vaccine
 6. HealthyWA: Tuberculosis BCG Vaccination – https://www.healthywa.wa.gov.au/Articles/S_T/Tuberculosis-BCG-Vaccination
 7. NIH: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29025083/

Objavljen: 4. mart 2012. godine, ažuriran: 29. mart 2024. godine

Photo by RF._.studio from Pexels

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button