fbpx
Nega bebeZdravljeZdravlje deteta

Soor (Mlečac) – bele naslage na jeziku bebe

Primetili ste da su se pojavile bele naslage na jeziku bebe i ne znate šta da preduzmete i da li je to neki problem. Ovo se javlja uglavnom kod dojenih beba, a u pitanju je gljivična infekcija kandidijazom i naziva se soor ili mlečac.

skračena resica jezika

Šta je soor?

Soor je gljivična infekcija u ustima bebe koja je uzrokovana gljivicom Candida albicans. Naslage koje možete primetiti na unutrašnjosti obraza ili bebinom jeziku, koje se ne mogu obrisati lako su znak ove infekcije. Usna duplja bebe je idealno mesto za razvoj gljivica koje vole vlažno i toplo okruženje.

Ako dojite, velika je verovatnoća da i vi dobijete kandidijazu na bradavicama. Kada se javi ovaj problem, bradavice su suve, peku i bole tokom podoja.

Pojava kandidijaze ne znači da trebate prestati sa dojenjem.

Gljivice iz bebinih usana mogu putovati i kroz digestivni trakt i izazvati pelenski osip ili vaginalne gljivične infekcije.

tortikolis

Kako da rešite problem belog jezika bebe?

Konsultujte se sa pedijatrom ili patronažnom sestrom oko terapije koju bi bilo najbolje da koristite. Uglavnom su to lekovi koji pomažu kod pojave gljivica (npr. Daktanol). Lek ćete nanositi na bebin jezik, ali i na svoje bradavice ukoliko dojite. Lečenje će potrajati minimum nekoliko dana, a terapiju nemojte prekidati čak i ukoliko primetite poboljšanje sve dok lekar ne kaže, jer može doći do ponovne infekcije. Takođe, ako dojite, obavezno morate i vi i beba koristiti lek da ne bi došlo do nove infekcije.

Tokom lečenja, obratite pažnju da ruke perete često i da sterilišete igračke, flašice i cucle redovno.

Kako soor utiče na bebu?

soor - bele naslage na jeziku bebe

Mnoge bebe koje ga imaju su nervozne i razdražljive, slabije jedu, a vi ne znate da je upravo ovo razlog. Njih usna duplja boli i lek na bazi paracetamola ili ibuprofena može da ublaži problem bolova.

Češće se javlja kod beba koje su nakon rođenja primale antibiotsku terapiju. Davanjem probiotskih kapi možete preduprediti pojavu kandidijaze.

Bebe ga mogu dobiti i već na porođaju prolaskom kroz porođajni kanal, ako je majka imala vaginalnu infekciju ili nakon rođenja na carski rez, ako je majka primala antibiotsku terapiju.

Objavljen: 3. avgusta 2012. godine, ažuriran: 6. februara 2024. godine

 

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button