fbpx
Ishrana deteta

Cucla, varalica, duda, laža

 

Da li je dobro da beba koristi cuclu?

Plač je novorođenčetu način da izrazi svoje emocije,u većini slučajeva, kada je dete suvo, nahranjeno i ništa ga ne boli – cucla će rešiti problem. Posebno kod novorođenčadi gde je refeks sisanja jako izražen. Za većinu roditelja ona predstavlja spas.

Umirite bebu varalicom

Roditelji od vajkada pokušavaju da nađu način da umire svoju bebu dok plače. Kroz razvoj čovečanstva, ljudi su se dovijali na razne načine, davanjem bebi da sisa parčeta kravlje kože, glatkih kamenčića ili pantljiku rastvorenu vodom i medom. Početkom 20.veka počelo je korišćenje cucle, približne izgledu kakav je danas. Gumenu varalicu izmislio je mladi engleski apotekar, otac blizanaca.

Cucla za većinu roditelja predstavlja pravo spasenje. Kada dete plače, a nije bolesno, sito je i suvo, cucla će uglavnom biti ta koja će makar nakratko, omogućiti toliko priželjkivanu tišinu. Neki roditelji uopšte ne žele da bebi ponude cuclu ili je ponude isuviše kasno pa je beba ne prihvati. U koliko beba prvo počne da sisa palac, verovatno neće prihvatiti cuclu jer se već navikla na osećaj palca u ustima. Zato ako planirate da bebi dajete varalicu, najbolje je u prvim nedeljama bebinog života.

Cucla i dojenje – šta kažu istraživanja?

Mnoštvo je tvrdnji da će cucla otežati dojenje. Rađeno je istraživanje kojim je obuhvaćeno 1915 beba, a zaključak studije je sledeći: Upoteba varalice kod zdravih beba rođenih u terminu, započeta od rođenja ili posle uspostavljanja laktacije nije značajno uticala na trajanje isključivog i delimičnog dojenja do navršena četiri meseca života. nedostaju dokazi za procenu kratkoročnih poteškoća u dojenju sa kojima se majke suočavaju. (*1)

Upotreba dude kod zdravih donošenih novorođenčadi, započeta od rođenja ili nakon utvrđivanja laktacije, nije značajno uticala na prevalenciju ili trajanje isključivog i delimičnog dojenja do četiri meseca života. Nedostaju dokazi za procenu kratkoročnih poteškoća u dojenju sa kojima se suočavaju majke i dugoročnih efekata cucla na zdravlje odojčadi.

Danas se na tržištu mogu naći anatomske i obične cucle (tzv. trešnjice), a mogu bili od kaučuka ili silikona. Silikonske cucle su od skoro u upotrebi, dok su prvobitne sve pravljene od kaučuka. Mana kaučuka je što se stalnim iskuvavanjem razmekšava već posle 3-4 nedelje i počinje da bude podložna razvoju bakterija.

Što se tiče plastike koja stoji van bebinih usta, bitno je da bude dovoljno velika da ne može cela stati u usta bebi. Dobro bi bilo i da ima rupice kroz koje nežna bebina koža može da diše. Ovakve cucle sprečavaju nadraživanje i perutanje kože oko usana.

Neki roditelji bebi ne žele da ponude cuclu iz straha da kasnije neće moći da odviknu dete, da će iskriviti vilicu ili jednostavno to ne žele.

Odvikavanje od cucle cucla varalica

Odvikavanje bebe od cucle može biti dugotrajan proces, može trajati dve do tri nedelje. U koliko beba nije spremna da se odrekne od cucle, ne treba to raditi na silu. Za početak je najbolje dok je beba budna ne dati joj cuclu već joj okupirati pažnju sa omiljenom igračkom i zvečkama. Ukoliko je razdražljiva pre spavanja dati joj da se uspava i skloniti. Postepeno, ako to redovno radite, dete će zaboraviti na cuculu dok je jednog dana potpuno ne odbije.

Literatura: 

  1. NCBI/Cochrane: Effect of restricted pacifier use in breastfeeding term infants for increasing duration of breastfeeding – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27572944/
  2. AAFP: https://www.aafp.org/afp/2009/0415/p681.html

Photo by Keira Burton from Pexels Save

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button