fbpx
Nega trudnice

Budite lepe i u trudnoći

Nega trudnice

U trudnoći morate voditi računa o sebi i svom telu više nego inače. To što očekujete bebu ne sme biti razlog da se zapustite.

KONZUMIRAJTE ESENCIJALNE MASNE KISELINE

One su potrebne svim ljudima, a tokom trudnoće treba povećati njihov unos. Esencijalne masne kiseline služe za razvoj bebinih očiju i mozga. Ukoliko budete unosili uobičajene količine, nivo ovih materija će biti na minimumu, jer će većinu koristiti beba, a vaša koža će trpeti zbog toga. Potrebno je uključiti u ishranu dosta: ribljeg ulja, jezgrastog voća, semenki i zelenog lisnatog povrća. Takođe je korisno upotrebljavati preparate za negu koji ih sadrže. Korisni su i preparati sa sadržajem badema i pšeničnih klica.
Ovaj režim ishrane i nege bi trebalo da koristite sve do porođaja. A, potrebno je i da nastavite ukoliko dojite, obzirom da dojenjem dnevno gubite 50 do 80 g masnih kiselina.

lepota i nega u trudnoci
Budite lepe i u trudnoći

OMEGA 3 U KAPSULAMA

Ukoliko trudnoća normalno napreduje i lekar ne naglasi drugačije, uz prenatalne vitamine unosite i kapsule Omega 3 masnih kiselina. Ove kapsule vam sigurno neće škoditi, mogu samo koristiti, dobro su izbalansirane. Na tržištu postoje Omega 3 kapsule prilagođene za trudnice i dojilje, a nalaze se i, u sklopu, nekih vrsta prenatalnih vitamina.
Napomena: Nemojte ih uzimati samo ukoliko koristite neki od lekova za ”razređivanje” krvi.

ODREĐENI SPA TRETMANI SU KORISNI

Izbegavajte one tretmane kojima je obuhvaćen stomak, ali zato uživajte u tretmanima stopala i lica.
Uživajte u masaži vrata i glave. Mnoge trudnice se plaše upotrebe esencijalnih ulja, međutim nakon prvog tromesečja, mnoga ulja su korisna, a naročito lavanda. Naravno, podrazumeva se da koristite samo nekoliko kapi u toku jedne primene.
Treba izbegavati ulje žalfije koje podstiče kontrakcije bešike, kao i ulje mente, eukaliptusa i jasmina, jer deluju stimulativno i njihovu upotrebu treba izbegavati.

ZAŠTITITE SE OD POJAVE STRIJA

Skoncentrišite se posebno na predeo od grudi do zadnjice. U tom delu je posebno bitno da pojačate elastičnost kože. Genetika igra presudnu ulogu kod pojave strija. Znači, ako ih je imala vaša majka, velika je šansa da ćete ih imati i vi.
Zahvaljujući napretku tehnologije, postoji mogućnost da u mnogome ublažite genetski faktor. Koristite preparate sa visokim sadržajem omega 3-6-9 masnih kiselina. Primetićete veću razliku u odnosu na upotrebu uobičajenih losiona i krema za telo.

VEŽBE

Naučna istraživanja su pokazala da žene koje se, pre i tokom trudnoće, rekreativno bave nekim sportom, osim lakšeg porođaja, ređe dobijaju i strije. 

LICE

Tokom trudnoće postoji mogućnost da dođe do pojave akni, usled promene horonskog statusa. Osim svakodnevne nege, koju obavezno treba nastaviti, bilo bi dobro da pribavite i preparat za lokalno uklanjanje bubuljica, kao i dobar korektor, da biste mogli da ih kamuflirate.

IZLAGANJE SUNCU

Obavezno u trudnoći koristite preparate za zaštitu kože od sunca, kako za telo, tako i za lice. Koža je u ovom periodu izuzetno osetljiva na sunčeve zrake, te vam se lako može dogoditi da dobijete opekotine od sunca.

Tokom trudnoće moguća je i pojava tamnih mrlja na koži, kao rezultat viška melanina, one će postati još izraženije posle izlaganja kože suncu. Kod nekih, ove mrlje će se vremenom postepeno povući, dok kod drugih one izazvane suncem često trajno ostaju na telu.

 Save

Related Articles

Back to top button