fbpx
Igra

Spavanje sa bebom u krevetu

Kada je u pitanju spavanje sa bebom u krevetu, tu postoje oprečna mišljenja. Na nekim mestima ćete čuti kako je to veoma opasno, te kako nije dobro ni u psihološkom smislu, dok će vam drugi davati savete da je baš zajedničko spavanje važno za pravilan psihički razvoj deteta. Pokušaćemo da vam predočimo sve prednosti i mane zajedničkog spavanja sa bebom u krevetu.

Deljenje kreveta sa bebom

Kod beba mlađih od šest meseci savetuje se spavanje na leđima zbog smanjenja rizika od SIDS-a, ali u vašoj sobi, kako bi mogli da je vidite i čujete. A mnogi roditelji smatraju da će im biti udobnije ako beba provede noć sa njima u krevetu. Posebno ako dojite bebu, onda vam je najlakše da bude pored vas. A kako će to funkcionisati i da li je dobro da tako spavate?

Spavanje sa bebom u krevetu – prednosti i mane

spavanje sa bebom u krevetu Prednosti spavanja sa bebom u istom krevetu

Najčešći razlog za zajedničko spavanje je da je tako lakše dojiti. Ako delite krevet sa bebom, ona će lako i često moći da sisa, a vi nećete morati da ustajete. Ovo olakšava i spavanje, a beba čak može sama da sisa dok oboje spavate. Ovo dosta olakšava spavanje i iscrpljenost u odnosu na mame koje moraju da ustaju da bi nahranile bebu. Mame koje doje bebu na zahtev verovatno će je dojiti lakše i duže.

Dojene bebe koje spavaju u istoj prostoriji sa roditeljima, imaju manji rizik od SIDS-a, a zajedničko spavanje omogućava da provedete više vremena sa svojom bebom i da se bolje povežete sa njom. Ležanje pored bebe znači da ćete joj biti u blizini i tokom noći i da ćete je češće maziti i dodirivati što će bebi dati sigurnost da ste uvek tu za nju. 

Važno je da znate da beba mora biti bezbedna, povedite računa o prekrivačima i jastucima, da ništa ne može da preklopi bebu, kako bi smanjili rizik od gušenja. Takođe je važno da neko drugi ne legne preko nje. A obavezno je da roditelji ne puše, ne piju alkohol ili lekove koji mogu uzrokovati pospanost ako spavaju sa bebom u krevetu. 

Bebu smiruje prisustvo roditelja. Takve bebe će ređe plakati i imati bolji kvalitet spavanja, a vama će biti lakše da ih umirite. 

Mane spavanja u krevetu sa bebom

Iako je sindrom iznenadne smrti novorođenčeta prava retkost, rizik se znatno uvećava ako oni koji dele krevet sa bebom:

  • Piju alkohol;
  • Puše obične, elektronske ili bilo kakve druge vrste cigareta i duvana (čak i ako ne puše u kući);
  • Uzimaju lekove za smirenje ili druge koji izazivaju pospanost (označeni su trokutom na pakovanju).

Rizici postoje i kada je beba:

Jedan od rizičnijih načina spavanja sa bebom je na fotelji ili sofi, jer se rizik tako povećava. Nije dobro da zaspite sa bebom u rizičnom položaju, već treba da se lepo namestite u prostrani krevet, gde je spavanje sigurnije i beba ima dovoljan dotok vazduha. 

Da li beba diše dok spava?

Deljenje kreveta sa bebom znači da ćete imati manje mesta, a više šutiranja, seckanja sna i manje opuštenosti. Definitivno neće biti isto kao kada ste bili sami. Ako se beba navikne da zaspi pored jednog od roditelja, možda će biti problem da je ostavite nekom na čuvanje, jer će tražiti samo vas. A prelazak u drugi krevet i svoju sobu će verovatno biti dugačak i težak proces. Mnogo toga će zavisiti i od toga koliko dete ima godina. spavanje sa bebom u krevetu

Još jedan od potencijalnih nedostataka je i taj da će deljenje kreveta možda uticati na vaš seksualni život. Mnogi roditelji smatraju ideju seksa u krevetu pored deteta potpuno isključenom. Ali postoje druga mesta za održavanje seksualnog života.

Pročitajte još:

Photo by William Fortunato from Pexels

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button