fbpx
Zatrudnjivanje

Test za ovulaciju i LH trakice: Kako se i kada koriste?

Testiranje ovulacije i LH trakice postoje već gudi niz godina. LH tračice se koriste za detekciju nivo LH hormona u urinu koji raste neposredno pred ovulaciju. Test trake mogu povećati šanse da ostanete u drugom stanju tako što ćete bolje moći da procenite kada imate ovulaciju. Neki od testova su na bazi pljuvačke, to je slučaj kada je u pitanju “Mejbi bejbi”, na primer. Drugi testovi procenjuju plodnost na bazi urina.

Kako funkcioniše test za ovulaciju?

Test traka za ovulaciju je nalin na klasičan test za trudnoću. Koristi se veoma lako i može da identifikuje najplodniji period u mesecu, tj dan ili dva koji će voditi do ovulacije. Ukoliko ovih dana budete imali odnose, najveća je verovatnoća da će to dovesti do trudnoće. Ovo je relativno brz i jeftin način da saznate kada imate ovulaciju.

Nema potrebe da u redovnim oklonostima koristite ove testove. Takođe, treba napomenuti da ova vrsta testova ne treba i ne može da se koristi kao vid kontracepcije. Ukoliko imate poteškoća da ostvarite trudnoću ili imate veoma puno obaveza i usklađujete vreme, onda mogu biti od pomoći za ostvarivanje trudnoće.

test za ovulaciju lh trakice

Kako se koriste LH trakice?

Ovulacija je proces oslobađanja jajne ćelije iz jajnika. Bez toga nema ni začeća.

Ovulacija se dešava 14 dana pre nego što treba da nastupi novi menstrualni ciklus. To znači da dužina trajanja ciklusa određuje i kog dana će se odigrati ovulacija. Primera radi, ukoliko vam ciklus traje 26 dana (od dana kada ste dobili menstruaciju do sledećeg dana kada ste ponovo dobili menstruaciju), ovulacija se NAJVEROVATNIJE događa 12. dana od dana kada ste dobili menstruaciju (12+14=26).

Ovaj proces odvija se pod uticajem hormona. Sam rast i sazrevanje jajne ćelije je pod uticajem folikostimulirajućeg hormona (FSH), a ovulacija se dešava pod uticajem luteinizirajućeg hormona (LH).

Skok LH se dešava neposredno pred otpuštanje jajne ćelije iz jajnika (ovulacije). On se može detektovati putem nalaza u krvi i u urinu.

lh trakice

Analiza urina se može odraditi i kod kuće pomoću  LH trakica. One na prvi pogled izgledaju kao trakice kojima se utvrđuje trudnoća, samo što umesto hormona beta hCG registruju nivo LH u urinu.

Test je najbolje vršiti jednom dnevno, u popodnevnim satima (između 10h ujutru i 18h uveče) jer je ujutru nivo LH svavako povišen. Pre testiranja smanjite količinu tečnosti koju unosite, i pokušajte da se strpite oko odlazaka u toalet, jer koncentrisaniji uzorak urina ima veće šanse da pruži tačan rezultat testa.

Test ne morate da radite svaki dan, a najbolje je da počnete oko 11. dana ciklusa, pa dok ne naiđe ovulacija.

Šta znači kada je test za ovulaciju ili lh tračica pozitivna?

Pozitivan rezultat znači da ćete verovatno imati ovulaciju u narednih 24 do 36 sati. Ako pokušavate da ostanete u drugom stanju, u narednih nekoliko dana bi trebalo da imate seksualne odnose što češće.

Na testu postoji kontrolna crta koja se uvek preboji ako je trakica u redu, a ukoliko se dešava skok nivoa LH, pojaviće se i druga crtica. Intenzitet boje te druge crtice treba da bude bar kao kod kontrolne, ili čak i tamniji. Kada se takva, tamnija druga crtica pojavi, to znači da će ovulacija nastupiti u roku 24 do 48 sati.

autizam 1
Koliko je ova vrsta testova tačna?

Testovi za predviđanje ovulacije i LH tračice su efkasni ali ne možete predvideti stopostotnu tačnost. LH testovi i tračice su efikasniji od testova koji proveravaju pljuvačku. Važno je i da ih koristite pažljivo, uvek u isto doba dana.

Rezultate testova posebno treba da uzmete sa rezervom ako koristite lek KLOMIFEN. Uzimanje klomifena i sličnih lekova može da utiče na rezultat nivoa LH hormona. Moguće je i da rezultat ne bude tačan kod žena koje su u perimenopauzi, kao i kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika. Izvor: FDA

Ipak, imajte na umu da ova metoda određivanja ovulacije ne mora da bude 100% tačna.

Objavljen: 12. avgust 2013. godine, ažuriran: 16. maj 2024. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button