fbpx
Igra

Bebi je dosadno – kako to da prepoznate?

Roditeljima uglavnom manjka ideja kako bi mogli da se igraju sa bebom. Često očekuju da beba može dugo da se zanima sa nečim, a to je potpuna zabluda. Bebi je dosadno i to vrlo često. Da li umete to da prepoznate?

Zdrava beba je u stanju da pokazuje interesovanje u proseku do 5 minuta. Retki su slučajevi kada ih 10 minuta zanima jedna ista aktivnost.

 Kako da prepoznate da je bebi dosadna aktivnost?

Beba nam daje do znanja da joj je dosadno tako što počinje da se buni, gleda okolo, pokušava da se izmigolji i počinje da plače.

Onog momenta kada beba pokaže da joj je dosadno, znajte da neće naprasno biti bolje i početi ponovo da se igra. Morate joj ili dodati drugu igračku, uzeti je, prebaciti u drugi deo sobe, preusmeriti njenu pažnju na nešto drugo. Nemojte da brinete da to nije u redu, naprotiv. Bebe žele da uče iz svojih aktivnosti, ali su još male i brzo se umaraju. Dajte bebi priliku da odmori, ali i da iznova proučava svet.

Bebe vole da gledaju šta rade roditelji

Bebama nikada ne dosadi da prate roditelja u aktivnostima koje stalno obavlja. Vaša beba će uživati da je držite dok perete sudove ili brišete prašinu. Često že biti zadovoljna čak i ako postavite kolica, stolicu za hranjenje ili ljuljašku tako da joj budete u vidokrugu. Samo joj pričajte nešto. Ne morate da pevate pesmice i pričate bajke, dovoljno će biti i da samo pričate šta radite. Ovo je veoma važno i zbog razvoja govora.

Menjate mesto igre jer bebama dosadi da su na jednom mestu. Pomerajte prostirku za igru iz jednog u drugi deo prostorije. Kada se beba uznemiri, uzmite je i stavite joj do znanja da ste tu.

Bebe su zavisne od majke i boje se da ostanu same, jer ne bi imale nikakve šanse da prežive bez pomoći. To je sasvim prirodno. Nemojte ostavljati bebu da plače i gradi strahove ove vrste.

bebi je dosadno
Bebi je dosadno – kako to da prepoznate?

Bebi je dosadno i želi novu zabavu

Pratite znake koje vam beba daje da biste prepoznali kada joj je dosadno. Često su stvari, koje su bebama zabavne, zapravo roditeljima vrlo dosadne. Ali potrudite se još koji minut duže zbog bebe.

Beskrajna ponavljanja istih stvari i opominjanja na koje se bebe iznova i iznova oglušuju su ono što roditeljstvo nekada čini veoma napornim. Sa druge strane, bebe tako uče i prihvataju granice dozvoljenog. Uskoro će doći vreme kada će dete iz dana u dan zahtevati da joj čitate istu bajku. Deca tako uče iz situacije kada glavni junaci upadaju u nevolje, a onda se dešava i pozitivan kraj.

Verovatno ste dosta puta do sada to čuli, ali deca zaista brzo rastu. Na vama je samo da ih pratite i sami će vam staviti do znanja kada im je šta potrebno. Vi uživajte dok to malo biće gleda u vas i iznova vas uči kako male stvari mogu da obraduju.

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button