fbpx
Vaspitanje

Dete i mobilni telefon

SVETSKA STATISTIKA

Prema istraživanjima Pev Research Center Internet i American Life Project, većina dece u Americi, svoj prvi mobilni telefon dobija kada navrši  12 ili 13 godina. Statistika ovih agencija pokazuje da je 23% dece svoj prvi mobilni telefon dobilo sa 12 godina,  još 23% dece sa 13 godina,  dok je samo 3% dece  dobilo mobilni  telefon  pre 10. ođendana. U  10. godini telefon je dobilo 6%, a 11.godini njih 11%. Samo 1% tinejdžera svoj prvi mobilni telefon je dobio sa 17 godina.

Ovi podaci se odnose na period počev od 2005. do danas. Vremena se i tamo menjaju te se starosna granica za kupovinu mobilnog telefona smanjuje. Agencije pretpostavljaju da će uzorak dobijen 2015. godine u mnogome biti različit od sadašnjeg i da će se starosna granica pomeriti na niži broj godina.

Dete i mobilni telefon

Oko 25% tinejdžera u svetu nema mobilni telefon.
U Srbiji, pak, deca svoj prvi mobilni telefon dobijaju sa polaskom u osnovnu školu. Ovo je donekle i opravdano jer u našoj zemlji ne postoji organizovan prevoz za učenike do i od škole, zatim postoje popodnevne smene, pa se deca često sama vraćaju kući mračnim ulicama.

Dete i mobilni telefon

ŠTETNE STRANE

Mobilni  telefon ne bi trebalo davati detetu pre navršene 8. godine zbog nerazvijenosti dečijih organa i povećanog rizika od tumora uha i mozga, što je potvrdio i Nacionalni odbor za radiološku zaštitu (NRPB) Amerike. Još uvek nema dokaza da mobilni telefoni ovakav uticaj imaju i na odrasle, ali oni za decu predstvaljaju opasnost. Iz ovog razloga, posebno bebama i maloj deci, treba zabranjivati da uključen mobilni telefon koriste kao igračku.

Štetan uticaj se može izbeći korišćenjem telefona najviše dva minuta nedeljno.

KORISNE STRANE

Oni su veoma korisni u situaciji kada roditelje treba obavestiti  o promeni rasporeda, da li se časovi završavaju ranije ili je potrebno duže ostati u školi.  Zatim ukoliko idu na trening, neki kurs jezika ili vannastavnu aktivnost, posebno ako između škole i drugih aktivnosti postoji pauza.

Podešavanja mobilnog telefona i operatera, omogućavaju da limitiramo vreme trajanja poziva, kao i potrošnju kredita na mobilnom telefonu, pa sa ovim dodacima korišćenje telefona postaje korisno i opravdano.

Dete i mobilni telefon
Dete i mobilni telefon


Još jedna dobra strana korišćenja mobilnih telefona je GPS koji možete aktivirati, kako biste mogli da proverite gde se dete nalazi. Ova funkcija nije potrebna da biste prvenstveno ”uhodili” dete, kako mnogi smatraju, već da možete da ga pronađete ukoliko se slučajno izgubi, uđe u pogrešan autobus ili jednostavno ne čuje mobilni telefon.

Ukoliko postoji potreba, bilo bi dobro da detetu omogućite posedovanje mobilnog telefona ili mu pozajmite sopstveni, kada je potrebno. Međutim, razlog kupovine telefona ne sme biti to što ga ”ostala deca već imaju”.

 

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button