fbpx
Ishrana deteta

Loše navike u ishrani dece: Problem sa gojaznošću kod dece u Srbiji

Problem sa gojaznošću kod dece u Srbiji

Prema istraživanju Nacionalnog instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ čak 20 odsto dece mlađe od pet godina (svako peto) u Srbiji je gojazno. Takođe, utvrđeno je da je još dva odsto petogodišnjaka pothranjeno, da šest odsto njih zaostaje u rastu, a tri odsto ima nedovoljnu težinu za svoju visinu. Ukupno, više od 30 odsto, ili skoro svako treće dete mlađe od pet godina ima problem sa kilažom.

Ovako veliki procenat gojazne dece mlađeg uzrasta direktna je posledica loših navika u ishrani i nedostatka fizičke aktivnosti, smatraju doktori.

Loše navike u ishrani dece

Istraživači sa Univerziteta u Bristolu čak upozoravaju da ishrana male dece brzom hranom može ostaviti trajne posledice po njihove intelektualne sposobnosti. Oni su istraživanjem koje je obuhvatilo 14.000 dece zaključili da deca koja pre treće godine jedu dosta grickalica i brze hrane (keks, čips, pizza), imaju niži koeficijent inteligencije od dece koja su redovno jela kuvanu hranu i povrće i voće.

Dr Polin Emet koja je učestvovala u istraživanju, objasnila je da se mozak u prve tri godine života deteta najbrže razvija, a da mu nekvaliutetna hrana puna šećera i masti, i oskudna u vitaminima onemogućava da se razvije do optimalnog nivoa. RAzvoj mozga posle treće godine se usporava, pa nekvalitetna ishrana kasnije ne ostavlja dodatne posledice.

Navike školaraca

No, čini se da je još veći problem kod nešto starije dece, školaraca. Gotovo petina njih uzrasta od sedam do 19 godina umereno ili potpuno gojazna, a ima i 6,2 odsto pothranjenih. Lekari kažu da je sve u lošim navikama: deca se ne rekreiraju već sede ispred televizora i kompjutera, a žive na grickalicama i gaziranom piću.

Evo šta su još istraživanja Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“ pokazala:

Čak 13 odsto dece u školu ide bez doručka.

Sva tri obroka dnevno redovno ima 75 odsto dece, dakle, svako četvrto preskače obroke.

Sveže voće i povrće svaki dan jede svako drugo dete.

Direktni krivci za lošu ishranu dece i zdravstvene probleme koji se kod njih javljaju kao posledica, su roditelji, jer deci nisu usadili ispravne navike, navode lekari.

 Save

Related Articles

Back to top button