fbpx
Posle porođaja

Celulit posle porođaja i nakon dojenja

Ukoliko ste imali problem sa celulitom pre trudnoće, znajte da se on može pogoršati u trudnoći i ostati posle porođaja. Međutim, ukoliko postepeno izgubite telesnu težinu nakon porođaja, stanje sa celulitom nakon toga se može poboljšati.

Celulit je masnoća koja se skuplja u džepovima ispod kože. Vlakna kolagena koja povezuju masnoću sa kožom mogu da se protežu, povuku, dopuštajući masnim ćelijama da se ispuste i postanu vidljive. To daje celulitu onaj karakterističan, ne baš lep izgled, koji se ponekad opisuje kao narandžina kora.

Celulit ima tendenciju da bude na butinama, rukama i na zadnjici, ali se takođe može pojaviti na kolenima, stomaku i ispod vaših nadlaktica. Iako celulit nije bolest, to može biti nešto što vam smeta i utiče na vaše samopouzdanje nakon porođaja.

Pogotovo kada se žena suočava sa novom životnom ulogom, ulogom majke, kada je sve novo za nju, celulit na telu i te kako može da utiče na samopouzdanje, u tim prvim danima nakon porođaja, koji zaista mogu biti teški.

Veoma je važno da znate da se odnosite prema svom telu, na isti način kako pre trudnoće, tako i posle porođaja. Osim celulita, dešavaće se i neke druge promene na vašem telu, ali ako imate pravilne navike i ako su vaše svakodnevne aktivnosti zdrave, ne treba da brinete. Sve će se brzo nakon porođaja dovesti u red.

Ko što smo rekli tokom trudnoće, može se desiti da izgled celulita bude vidljiviji nego pre trudnoće, jer težina koju dobijate u trudnoći može učiniti celulit još više vidljivijim. Promene hormona u trudnoći takođe mogu imati veliku ulogu, kada je celulit u pitanju.

Ako je vaša mama imala celulit nakon porođaja, nažalost, verovatno ćete ga i vi imati. Ono što jedete, koliko ste hidrirani, nivo hormona, imaju važnu ulogu u tome da li imate celulit ili ne.

Pušenje i stres bi trebalo da svedete na minimum. Osim toga, pušenje tokom trudnoće nije preporučljivo i van razloga koji se tiču celulita, a s druge strane trebalo bi da vodite računa da imate što manje stresnih situacija tokom ovih lepih dana nakon porođaja.

Postoje neka opšte prihvaćena mišljenja šta je dobro za celulit, a šta ne, šta ima efekte, a šta ne. Recimo, liposukcija može biti bolna, opana i zato se ne preporučuje za celulit. Sa druge strane, celulit može da se razbije ultrazvukom, oklagijama, masažerima i sličnim tretmanima.

Takođe, nakon porođaja, možda će vam se učiniti kao najlakša i najbrža mogućnost za lečenje celulita, korišćenje krema za celulit. Na našem tržištu postoje kreme koje se rade na prirodnoj bazi, što je posebno važno, kada su porodilje u pitanju.

Nakon što ste se oporavili od porođaja, najbolji način za rešavanje celulita je da redovno vežbate, da se hranite zdravo i da unosite što više tečnosti u organizam. Ako želite da izgubite težinu, učinite to postepeno i stalno, budući da rigorozne dijete mogu pogoršati stanje celulita.

Dakle, kao što vidite ima toliko rešenja, tako da ne morate brinuti. Izdvojili smo za vas nekoliko sjajnih saveta kako ćete se rešiti celulita nakon porođaja.

Važno je da znate da ćete za većinu tretmana morati da budete strpljivi i sačekate da se završi period dojenja. Tokom procesa koji pokreću lučenje toksina kako bi se eliminisao celulit, oni odlaze i u mleko. Stoga je važno sačekati da završite sa dojenjem.

Anticelulit masaže

Najbolja tehnika za uklanjanje celulita je masaža. Da biste to učinili, moraćete masirati vaše kukove, zadnjicu i butine sa uljem za telo od 5 do 10 minuta svaki dan. Koristite vreme kada vaša beba spava, kada se u potpunosti možete posvetiti masaži. Osim toga, za masažu možete koristiti i kreme protiv celulita, kao što smo spomenuli, a postoje i kreme koje vas u isto vreme rešavaju problema sa strijama, koje se takođe mogu javiti u trudnoći.

Masaža će podstaći vašu cirkulaciju, pomoći u razbijanju masnih naslaga i borbi protiv zadržavanja vode. Nežna masaža pomoću vaših prstiju biće sasvim dovoljna. Možete koristiti i tzv. tehniku štipanja ili da koristite šake kao pritisak.

Ukoliko pravilno primenjujete masažu kod kuće, rezultati bi trebalo da se vide već nakon mesec dana. Takođe, možete koristiti i masažer ili valjak, ukoliko će vam biti lakše da na taj način obavljate masažu. Ukoliko uspete da se dobro organizujete, da angažujete nekog da vam pritekne u pomoć kod bebe, možete masaže raditi i u kozmetičkom salonu, gde će vam stručno osoblje pružiti potpuni tretman anti celulit masaže ili priuštite sebi spa vikend kod kuće.

Evo jednog prirodnog pilinga od kafe, koji lako i brzo možete pripremiti kod kuće i koristiti za masažu. Piling od kafe može biti koristan kod smanjenja celulita. Masaža i piling pomažu kod cirkluacije krvi, a kofein u kafi ima dejstvo zatezanja. Trebaće vam za ovaj sjajan piling od kafe sledeći sastojci:

  • 1/4 šoljice kafe

  • 3 kašike šećera ili smeđeg šećera

  • 2-3 kašičice istopljenog kokosovog ulja

Šta ćete uraditi sa sastojcima:

Pomešajte sve sastojke kako bi se stvorila konzistencija poput paste. Čuvajte u staklenoj posudi.

Kako koristiti piling od kafe:

Masirajte na kožu nekoliko minuta koristeći čvrst pritisak, a zatim operite kao i obično. Koristite 2-3 puta nedeljno. Rezultati bi trebalo da budu vidljivi za nekoliko nedelja.

Izbegavajte stres

Kada ste često i konstantno pod stresom, što može da se desi u prvim danima nakon porođaja, ali probajte da se opustite, koliko god je to moguće, stvaranje insulina će biti stimulisano. To će uzrokovati da šećer i masnoće zadržavaju vaše ćelije koje će uzrokovati celulit na vašem telu.

Da biste sprečili stvaranje celulita, izbegavajte stres kada god je to moguće i pokušajte da se opustite kada ste u stresnoj istuacijii. Pokušajte sa nekim tehnikama opuštanja, kao što su joga i meditacija. Ove tehnike će vam pomoći ne samo u prvim danima nakon porođaja, već dugoročno, jer vam je svakako potreban mir i opušten duh i telo.

Hladan tuš

Korisni hladni tuševi možda neće biti prijatni za svakog, ali će svakako dati rezultate kada je celulit u pitanju. Hladna voda na nogama, kukovima i zadnjici, stimuliše cirkulaciju. Ova stimulacija ima efekta i ima značajnu ulogu u borbi protiv celulita.

Pijte dovoljno vode

Jedan od najboljih načina da se rešite celulita je da pijete mnogo više vode. Kada ne pijete dovoljno vode, telo će početi da zadržava šećer. Zato ne možete zameniti nikako vodu za slatko piće jer će to zapravo povećati masne naslage koje uzrokuju celulit.

Dakle, napravićete sebi kontra efekat. Ukoliko pijete što više tečnosti, iz vašeg organizma odlaziće toksini, i celulit će se smanjivati. Preporučuje se da svaki dan pijete oko 1,5 do 2 l vode.

Primetićete koliko je ovaj napitak čaroban, kada se na vašim nogama i butinama celulit bude smanjivao.

Sportovi na vodi

Ako želite da imate sjajnu kožu i zadivljujuće tonirane i zategnute noge nakon porođaja, morate u svoje fizičke aktivnosti da uvrstite i sportove na vodi. Vodeni sportovi su naravno, pre svega, plivanje. Preporučujemo da uključite vodene sportove u svoju nedeljnu rutinu da biste dobili najbolje moguće rezultate.

Možda će vam biti teško da organizujete svoje vreme nakon porođaja, jer naravno da je beba prioritet, ali što pre počnete, pre ćete se i rešiti celulita.

Budite aktivni

Postoji niz malih stvari koje možete učiniti za sebe u toku dana, kako biste ostali aktivni i oslobodili se od celulita. Kad god ste u pokretu, setite se svoje zadnjice. To su sitne stvari koje možete učiniti u bilo koje doba dana, na primer dok ste za šporetom, neke obične vežbe.

Takođe bi trebalo da koristite stepenice umesto lifta kada god to možete. Osim toga, razmislite o vožnji bicikla, umesto vožnje kolima ili autobusom. Znate li samo koliko ljudi u svetu koristi bicikl, i ne samo kao fizičku aktivnost, već sve više postaje popularan i za dolazak i odlazak na posao. To su male navike koje možete uključiti u svoju dnevnu rutinu koja će vam pomoći u borbi protiv celulita. Otklonite celulit – bacite se na sport.

Bez šećera/ hranite se zdravo

Skrob i zadržavanje šećera će stimulisati proizvodnju celulita tako da morate menjati svoju ishranu ukoliko ona obiluje šećerima. Trebalo bi da izbegavate slatkiše, keks, čokolade i industrijski voćne sokove. Sve ove stavke sadržavaće šećer koji stimuliše proizvodnju insulina i proizvodnju celulita.

Ishrana bogata voćem, povrćem, zelenim povrćem pre svega, celim žitaricama, što više ribe, trebalo bi da bude vaša svakodnevncia. Ishrana direktno utiče na pojavu celulita na vašem telu, tako da morate nešto menjati, ukoliko vaš način ishrane spada u onu vrstu nezdrave hrane. Takođe, ukoliko dojite vašu bebu mislite o tome šta vaša beba dobija.

Kardio vežbe

Bilo koji sport da odaberete biće korstan za vas, međutim u danima nakon porođaja, trebalo bi više da praktikujete kardio trening. Trčanje je dobar način sagorevanja masti koji će vam pomoći da se rešite celulita. Ako niste ljubitelj trčanja, možete uplatiti koji trening u teretani i koristiti traku za trčanje.

Organizujte vreme, tako što će i tata pomoći kod čuvanja bebe.

Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži puno antioksidansa koji će vam pomoći kod uklanjanja celulita. Trebalo bi da pijete do 2 šoljice dnevno kako biste se oslobodili od toksina u vašem telu. Zeleni čaj se priprema isto kao I svaki drugi čaj, jednostavno i brzo. Za bolji ukus, ukoliko želite, možete dodati kašiicu meda ili limun.

Što se tiče zelenog čaja i konzumiranja tokom dojanja, postoje različita mišljenja. Do nedavno, zeleni čaj, obzirom da je prepun antioksidansima se preopurčivao I tokom trudnoće i tokom perioda dojenja. Međutim u skorije vreme su se pojavila I drugačija mišljenja, tako da je najbolje da se posavetujete sa svojim lekarom, kada je zeleni čaj u pitanju, ukoliko dojite.

Nosite udobnu odeću

Uska odeća može da bude veoma neprijatna za vas i vaše telo. Ta kompresija utiče na cirkulaciju koja će dovesti do zadržavanja celulita što duže na vašem telu. Da biste to izbegli, trebalo bi da nosite odeću koja je udobna i omogućuje telu da pravilno diše.

Related Articles

Back to top button