fbpx
Zdravlje deteta

Prva bebina temperatura: Merenje temperature kod bebe

Roditelji se, kada dobiju bebu, suočavaju sa nizom situacija prvi put. Prva bebina temperatura je jedna od frustrirajućih stvari jer su tada svi uznemireni i nisu sigurni šta treba da rade i kako da postupe. Način merenja temperature kod beba je jedna u nizu dilema.

Kako izmeriti bebi temperaturu?

Najbolje je da za merenje bebine temperature koristite digitalni toplomer koji ćete staviti ispod bebine ruke. On će vam najbrže i jasno dati rezultat. 

Nemojte meriti temperaturu odmah nakon kupanja ili ako je dete neko vreme bilo pod debljim pokrivačem ili veoma toplo obučeno. Sačekajte 20 minuta pre nego što budete izmerili temperaturu.

Postupak merenja temperature kod bebe

  • Ako koristite digitalni toplomer, prvo ga uključite i sačekajte da se uključi oznaka da je spreman za novo merenje temperature.
  • Stavite bebu u krilo, najlakše će vam biti da je držite položenu ili da sedi.
  • Povedite računa da sam vrh toplomera držite ispod bebinog pazuha u središnjoj jami, kako bi dobili pravo očitavanje.
  • Blago pridržavajte bebinu ručicu  preko grudi, kako bi toplomer mogao da očita bebinu temperaturu.
  • Kada toplomer zapišti, možete pročitati kolika je bebina temperatura.

Uređaj za merenje temperature u uhu

Ako imate uređaj za elektronsko merenje temperature u uhu, on nekada možda neće dosledno očitati temperaturu. Ovakvi uređaji moraju da se koriste precizno i pozicioniraju tačno pravo u uho.

Kod beba mlađih od tri meseca, merenje temperature u uhu je izuzetno teško jer su njeni ušni kanali premali.

Koristite ga kao i digitalni toplomer, povedite računa da skinete zaštitni poklopac i da termometar usmerite direktno ka bubnoj opni.

 {loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Izbegavajte uređaje za merenje temperature kao što su flasteri jer oni mere samo temperaturu bebine kože, ali ne i njenog tela.

Živini toplomeri takođe nisu dobar izbor, posebno kod beba. Uvek postoji rizik od lomljenja i oštećenja, a živa je veoma otrovna. 

Kada bebu hitno voditi kod lekara zbog temperature?

Ako je beba mlađa od tri meseca, a ima temperaturu 38 i više odmah je odvedite kod lekara.

Ako je beba mlađa od šest meseci, a ima temperaturu 39 i više, takođe nemojte odlagati odlazak lekaru.

Temperatura nije strašna pojava, u veoma retkim situacijama ona može da škodi bebi. Ovo je njen način da odbaci infekciju sa kojom se suočava. Ako ste ipak uplašeni, odvedite bebu kod lekara.

Temperatura kod beba – važno je znati

Beba ima temperaturu

Roditelji su uglavnom uplašeni kada beba dobije temperaturu. Ovo je često prva situacija u kojoj moraju se pitaju da li stvari prave ispravno. Nema razloga za paniku, povišena temperatura je sasvim normalna i prirodna pojava.

Bebama i deci temperatura lako može da bude povišena ako su u toploj prostoriji, borave u vrućoj kupki, previše su toplo obučeni ili dehidriraju. Čak i doba dana može uticati na temperaturu, jer ujutru temperatura pada, a uveče raste.

Merenje rektalne temperature

Povišena temperatura kod bebe je kada ima rektalnu više od 38˚C. Kada se vaša beba probudi užarenih obraza i deluje vam previše toplo, a njena rektalna temperatura je niža od 38˚C, ne treba da preduzimate ništa. Samo dajte bebi vodu ili joj dajte da sisa, raskomotite je i pratite. Nema potrebe da je vodite kod lekara ili joj dajete lek.

Rektalna temperatura niža od 38˚C se smatra normalnom.

Da li je beba bolesna ili ima toplotni udar?

Često roditelji pomisle da je beba dobila povišenu temperaturu jer se razbolela. Često je problem u tome što je beba bila pretoplo obučena ili je prostorija u kojoj boravi previše zagrejana.

Više o simptomima toplotnog udara možete pročitati OVDE.

Zašto je važno da ne pretopljavate bebu, možete pročitati OVDE.

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button