fbpx
Trudna sam

Zanimljivosti o placenti: 5 stvari koje sigurno niste znali o posteljici

Posteljica je najintigantniji organ u telu, a ove zanimljivosti o placenti sigurno niste znali. Ona je mnogo više od organa koji samo transportuje kiseonik i hranljive materije do fetusa. Imuni sistem majke pomaže da se posteljica i fetus pravilno razvijaju i funkcionišu, a to je ono što je još uvek izazov za istraživanje mnogih naučnika.

Zanimljivosti o placenti

Prvi i najveći organ koji se razvija tokom začeća je i dalje zagonetka za mnoge istraživače. Placenta je najmanje istražen ogran u ljudskom telu. Posebno je postalo intrigantno kada je, nakon početka epidemije zika virusa 2015. godine, uočeno da ovaj virus prolazi kroz placentu i može da izazovi smrt fetusa, ali i teška oštećenja mozga. Do tada virusi koje prenose komarci poput žute groznice i denga virusa nisu uspevali da prođu kroz placentu i zaraze plod.

Istraživanja su pokazala i da neke suptilne varijacije placente mogu uticati na zdravlje osobe kasnije u životu.

Zanimljivosti o placenti 1: Brz razvoj organa

Struktura placente i njen osnovni razvoj su dobro shvaćeni. Zna se koliko je ona teška u vreme porođaja i da je jedan deo pričvršćen za zid materice, kao i da niz krvnih sudova prelazi u pupčanu vrpcu koja je povezana sa fetusom. Ona se brzo razvija i obavlja poslove drugih organa poput jetre, pluća i bubrega, dok oni ne postanu u potpunosti funkcionalni.

Sposobnost posteljice da preusmeri protok krvi majke na sebe je najvažnija.

Tek poslednjih godina, istraživači su otkrili da placenta oslobađa velike količine DNK fetusa u krv majke, a ovo saznanje je omogućilo prenatalno genetsko testiranje samo uzorkom krvi majke. Ovi testovi zamenjuju horiocentezu, a u perspektivi bi mogli da zamene i amniocentezu.

beba 11
Photo by Jimmy Conover on Unsplash

Zanimljivosti o placenti 2: Uticaj mikrookruženja na posteljicu i razvoj fetusa

Mikrookruženje igra vitalnu ulogu u razvoju placente. Istraživanja poslednjih decenija su otkrila koliko je uspešna trudnoća zavisna od razmene između majčinih ćelija u tkivu materice i fetusa. Majka „toleriše“ placentu iako je polovina gena u njoj očeva. Međutim, imuni sistem, iz nekog razloga, placentu ne prepoznaje kao strano telo koje nastoji da uništi. I, ne samo da je toleriše, majčino telo aktivno promoviše rast placente i fetusa.

Leukociti, koji obično odbijaju transplantirane organe nisu u stanju da se akumuliraju u zid materice u blizini placente i ne mogu da je napadnu i odbace. „Prirodne ćelije ubice“ koje ubijaju tumore i ćelije inficirane virusom podržavaju razvoj placente.

Zanimljivosti o placenti 3: Kako dolazi do „grešaka“ i problema sa posteljicom

S obzirom na to kojom se brzinom razvija placenta i različite tipova ćelija koje čine nju i zid materice, ne treba da iznenađuje što nekada dolazi do „grešaka“ prilikom formiranja konekcije između majke i bebe. Neke od velikih grešaka su:

  • prevremeni porođaj,
  • intrauterino ograničenje rasta i
  • preeklampsija.

Preeklampsija pogađa oko 8% prvih trudnoća, ako se ne leči, može dovesti do ozbiljnih komplikacija, kako kod bebe, tako i kod majke. Saznajte više: Preeklampsija

Prevremeni porođaj se događa kod oko 10% trudnica i ima tendenciju rasta učestalosti. Mnogi prevremeni porođaji nemaju jasan uzrok. Saznajte više: Prevremeni porođaj

trudnoca 11
Photo by Vanessa on Unsplash
Zanimljivosti o placenti 4: Trajni uticaj

Velike gestacijske nepravilnosti mogu dovesti od određenih stanja koja se mogu lečiti do stanja koja su trajna i nelečiva. Veruje se da se određeni uticaj u problemima sa placentom kod određenog broja ljudi ne ispoljava u detinjstvu već kasnije, kroz pojavu različitih bolesti.

Hipotezu o fetalnom poreklu prvi put je predložio britanski epidemiolog Dejvid Barker 80-ih godina prošlog veka kada je pokušao da objasni visoku stopu učestalosti kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa u siromašnim oblastima Engleske. On je uočio da je veća verovatnoća da se jave problemi kod osoba koje su pri rođenju imala manju telesnu težinu, kao i kod onih čije su majke imale nedovoljnu ishranu tokom trudnoće.

Istraživanja pokazuju i da deca čije su majke u trudnoći imale određene infekcije poput gripa imaju veći rizik od autizma, šizofrenije i bipolarnog poremećaja.

Zanimljivosti o placenti 5: Prenošenje

Virus zika je pokazao da određeni virusi ipak prolaze kroz placentu i uzorkuju probleme. Dok je u jednoj američkoj studiji objavljeno da se kod 6% zaraženih fetusa uočavaju zdravstveni problemi, u brazilskoj studiji objavljeno je da se radi o gotovo polovini fetusa čije su majke bile zaražene Zika virusom. Ono što za sada nije poznato je način prenošenja. Da li zika virus prolazi kroz placentu ili ipak dospeva u fetalno tkivo tako što se dospeva u matericu vaginalnim putem? Kako god da dospeva, naučnici su utvrdili da može ostati u placenti mesecima, kao i da može nastaviti da se razvija nakon rođenja bebe.

zanimljivosti o placenti
Zanimljivosti o placenti – Photo by Anna Hecker on Unsplash

Zika nije jedini virus koji može da škodi fetusu, jer je isti slučaj i sa rubeolom, a smrtonosna oštećenja ploda mogu da izazovu i ebola, malarija i herpes.

Ostalo je još mnogo toga što istraživači treba da otkriju kada je placenta u pitanju, te možemo očekivati da ćemo tokom narednih godina imati još mnoštvo novih saznanja.

Izvor: SCIAM

Objavljen: 18. marta 2024. godine, ažuriran: 29. aprila 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button