fbpx
Pre trudnoćeZatrudnjivanje

Važnost pregleda pre trudnoće: Sistematski pregled pre zatrudnjivanja

Trudnoća predstavlja jedno od najuzbudljivijih i najznačajnijih razdoblja u životu žene. Ne zanemarujte važnost pregleda pre trudnoće. Pre nego što parovi odluče proširiti svoju porodicu, važno je da buduće majke prođu kroz redovne medicinske preglede kako bi obezbedile optimalne uslove za zdravu trudnoću, čak i ukoliko nemaju hronična zdravstvena stanja.

Važnost pregleda pre trudnoće – Kako mogu da utiču zdravstvena stanja kod oba partnera

Određene zdravstvena stanja mogu značajno uticati na sposobnost ostvarivanja trudnoće. Ovo može uključivati različite faktore, kako kod muškaraca, tako i kod žena. Evo nekoliko ključnih načina na koje određena zdravstvena stanja mogu uticati na plodnost:

1. Hormonski disbalans:

  • Kod žena: Problemi sa hormonskim nivoima, poput sindroma policističnih jajnika (PCOS) ili poremećaja u radu štitne žlezde, mogu značajno otežati proces ovulacije i smanjiti plodnost.
  • Kod muškaraca: Nizak nivo testosterona ili drugi hormonski poremećaji kod muškaraca mogu uticati na proizvodnju zdravih spermatozoida.

2. Problemi sa jajnicima i testisima:

  • Kod žena: Ciste, tumori ili endometrioza mogu oštetiti jajnike, blokirati jajovode ili uticati na njihovu normalnu funkciju.
  • Kod muškaraca: Infekcije, povrede ili genetski faktori mogu uticati na proizvodnju, transport ili funkciju spermatozoida.
3. Infekcije:

4. Autoimune bolesti, gde imunološki sistem napada sopstvene ćelije, mogu uticati na reproduktivni sistem i ometati trudnoću.

    5. Hronične bolesti:
    • Hronične bolesti poput dijabetesa, hipertenzije ili poremećaja u radu bubrega mogu povećati rizik od problema tokom trudnoće ili smanjiti plodnost.
    • Takođe, lekovi koji se koriste za upravljanje hroničnim bolestima mogu imati uticaja na plodnost.

6. Psihološki faktori: Stres, anksioznost i depresija mogu uticati na reproduktivni sistem, ometati ovulaciju i smanjiti seksualni nagon.

zatrudnjivanje 1

Šta još može da utiče na ostvarivanje trudnoće?

Godine starosti – Kod žena: sa starenjem opada broj jajnih ćelija i kvalitet jajnih ćelija može opadati, povećavajući rizik od problema sa začećem. Već od 35 godine, žena ne bi trebalo da čeka duže od 6 meseci, ako ne uspe da ostvari trudnoću. Kod muškaraca: stariji partneri mogu imati smanjen broj i kvalitet spermatozoida. Saznajte više: Trudnoća u 30-im i 40-im godinama

Strukturni problemi – Anatomske nepravilnosti, poput oštećenja jajovoda, fibroida kod žena ili problema sa testisima kod muškaraca, mogu otežati začeće.

Težina i ishrana – Gojaznost ili ekstremna mršavost mogu uticati na hormonalni balans i otežati ovulaciju kod žena. Loša ishrana, koja ne pruža sve potrebne nutrijente, takođe može uticati na plodnost kod oba partnera.

Različiti faktori mogu uticati na plodnost kod žena i muškaraca, i stoga je važno da parovi koji imaju problema sa začećem potraže medicinsku pomoć kako bi identifikovali i rešili potencijalne uzroke. Lekari i stručnjaci za plodnost pružaju podršku, dijagnostiku i tretmane koji mogu poboljšati šanse za uspešno začeće.

zatrudnjivanje 38
Foto: Canva/Demetra
Važnost pregleda pre trudnoće

Rano otkrivanje potencijalnih zdravstvenih problema

Redovni medicinski pregledi pre trudnoće omogućavaju identifikaciju eventualnih zdravstvenih problema koji mogu uticati na začeće ili trudnoću. To uključuje endokrine poremećaje, infekcije, anemiju, problem sa štitnom žlezdom ili genetske faktore.

Planiranje trudnoće

Medicinski pregledi pre trudnoće omogućavaju parovima da razgovaraju s lekarom o njihovim planovima za proširenje porodice. Lekar može pružiti ključne informacije o zdravstvenim faktorima koji utiču na trudnoću, poput optimalnog vremena za začeće, saveta o ishrani i životnom stilu.

Suplementacija i ishrana

Lekar može preporučiti određene suplemente kako bi obezbedio adekvatan unos važnih hranljivih materija pre trudnoće. Folna kiselina, gvožđe, vitamin D i omega-3 masne kiseline igraju ključnu ulogu u ranoj fazi trudnoće i razvoju fetusa. Saznajte više: Koje suplemente treba piti, a koji ne pomažu?

Vakcinacija

Pre nego što planirate trudnoću, lekar može proveriti da li su vaše vakcine ažurirane. Ovo uključuje imunizaciju protiv bolesti poput rubeole i varičela, koje mogu predstavljati rizik tokom trudnoće.

Prevencija genetskih bolesti

Lekar može ponuditi genetske testove kako bi identifikovao potencijalne rizike od genetskih bolesti. Rano otkrivanje genetskih faktora omogućava planiranje i pripremu za eventualne izazove tokom trudnoće.

Pregled zdravstvenih navika

Medicinski pregledi pružaju priliku za razgovor o zdravstvenim navikama. Lekar može pružiti savete o prestanku pušenja, konzumaciji alkohola, unosu kofeina i prilagođavanju fizičke aktivnosti kako bi se obezbedilo optimalno zdravlje pre trudnoće. Pročitajte: Spermatogeneza i muški infertilitet: Uticaj spoljašnjih faktora na odvijanje spermatogeneze

Psihološka priprema

Planiranje trudnoće može biti emocionalno izazovno. Medicinski pregledi pružaju priliku da se razgovara o emocionalnim i mentalnim pripremama za trudnoću. Stručnjak može pružiti podršku i resurse za prevazilaženje stresa i anksioznosti.

Rezime

Redovni medicinski pregledi pre trudnoće predstavljaju ključnu fazu u planiranju porodice. Oni ne samo da omogućavaju otkrivanje i rešavanje zdravstvenih problema već pružaju i dragocene informacije i podršku za zdravu i bezbednu trudnoću. Parovi koji ulažu vreme u svoje zdravlje pre začeća postavljaju osnovu za srećno i uspešno roditeljstvo.

Važnost redovnih pregleda
Važnost pregleda pre trudnoće – Foto: Canva/Demetra

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button