fbpx
Ishrana deteta

Maslinovo ulje u bebinoj ishrani

Maslinovo ulje u kašicama

Najsličnija masnoća onoj koja se nalazi u majčinom mleku je upravo u maslinovom ulju. Novorođenčad su od prvog dana života naviknuta na unos oleinske masne kiseline putem majčinog mleka. Najpogodnije je koristiti ekstra devičansko, hladno ceđeno maslinovo ulje.

Osim oleinske, maslinovo ulje sadrži i linolnu i alfa-linoleinsku kiselinu (esencijalne masne kiseline) koje se moraju unositi hranom, a neophodne su za pravilan rast, razvoj mozga, vida, zdravlje kože i očuvanje ostalih telesnih funkcija.

Odnos zasićenih i nezasićenih masnih kiselina najpribližniji je odnosu ovih masnih kiselina u majčinom mleku.

Jedna kašičica maslinovog ulja sadrži istu količinu esencijalne, linolne masne kiseline kao 100ml majčinog mleka.

Ekstra devičansko, hladno ceđeno maslinovo ulje je izvor vitamina E, beta karotena, polifenola i antioksidansa. Osim toga, masti u ishrani su bitne da bi se mogli iskoristiti svi vitamini i minerali iz povrća.
Pročitajte više: Važnost unosa masti u ishrani bebe

maslinovo ulje

Kako i kada davati maslinovo ulje u bebinoj ishrani?

Sa uvođenjem čvrste hrane počinje se između navršena četiri, pa sve do navršenih 6 meseci starosti. Kada se počne sa unosom povrća, počinje se i dodavanje maslinovog ulja. Kasnije se ono dodaje i u meso, ribu, jaja i iznutrice. Par kapi maslinovog ulja (do jedne kafene kašičice) dodajte obroku kada je već gotov.

Dodatak maslinovog ulja osigurava izvor korisnih masti dok istovremeno pomaže apsorpciju vitamina topljivih u mastima – A, D, E i K. Ovi vitamini se ne mogu adekvatno apsorbovati bez masnoće.
Pročitajte više: Najvažniji vitamini i minerali u bebinoj ishrani

maslinovo ulje u bebinoj ishrani
Maslinovo ulje u bebinoj ishrani

Unos adekvatnih masti u najranijem detinjstvu je ključ za borbu protiv gojaznosti, zdrav organizam, bez problema sa holesterolom, srčanim, kožnim oboljenjima i dobar imunitet u daljem životu. Danas se bolesti kao što su problemi sa srcem, dijabetes i gojaznost zovu i pedijatrijskim bolestima jer se smatra da imaju koren u ishrani tokom prve godine života. (Izvor: SolidFood)

Photo by Ron Lach from Pexels

 Save

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button