fbpx
Nedonošče

Prevremeno rođene bebe: 7 činjenica koje treba znati

U Srbiji se svake godine prevremeno rodi čak 4.148 beba, a u svetu godišnje ima oko 15 miliona dece koja su prevremeno rođene bebe.

Sve o prevremeno rođenim bebama

Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti novorođenčadi i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece u svetu. Prevremeno rođene bebe na svet stižu sa znatno manjom telesnom masom, a često imaju probleme sa disanjem, vidom, sluhom, zatim motorne probleme. Mnogi od njih prate dete tokom celog života.

Najmlađa beba koja se uspešno lečila u beogradskom Institutu za neonatologiju rođena je u 22. nedelji trudnoće i imala je svega 500 grama.

Dan prevremeno rođenih beba obeležava se 17. novembra.

Prevremeno rođene bebe

Ako beba je rođena pre 37. nedelje trudnoće, smatra se da je prevremeno rođena (oko 11 posto svih bebe su prevremeno rođene po ovoj definiciji). Saznajte sa kojim serizicima nedonoščad suočava, procedurama porođaja, i što možete očekivati.

nedonošče

Određivanje gestacijske starosti bebe

Trajanje trudnoće se meri gestacijskom starošću (ili koliko je vremena proteklo od prvog dana poslednje menstruacije). Normalna trudnoća traje 40 nedelja ili 279 dana. Ako se porođaj desi pre 37. nedelje trudnoće, beba se smatra prevremeno rođenom.

Neki elementi koji mogu otežati izračunavanje gestacijske starosti vaše bebe su nepravilnan menstrualni ciklus ili vaginalno krvarenje u prvom tromesečju. Da bi poboljšali tačnost procene gestacijske starosti, lekari koriste pregled ultrazvukom pre 20. nedelje trudnoće, ne bi li potvrdili ili ispravili procenu gestacijske dobi.

Razumevanje porođajne težine deteta na rođenju

Porođajna težina takođe može da pokaže da li je beba rođena prevremeno. Deca rođena sa težinom manjom od 2.500 grama se smatraju da su niske porođajne težine. Uopšteno, deca sa porođajnom težinom ispod 2500 grama su nedonoščad. Međutim, deca mogu biti nedonoščad, a težiti više od 2.500 grama pri rođenju. Takođe, mogu biti rođena na termin, a imati manje od 2500 grama težine. Ne postoji savršen sistem za kategorizaciju dece i zato je sve od koristi, i porođajne težine i gestacijska starost.

Prevencija prevremenog porođaja

Oko 11 posto sve dece je rođeno pre 37. nedelje trudnoće. Mnogi prevremeni porođaji su blizu datuma termina i ta su deca uglavnom dobro. Novorođenčad rođena pre 32. nedelje trudnoće redovito zahtevaju dug boravak u bolnicama i specijalnu postneonatalnu negu.

Rizik od komplikacija se uvećava što je gestacijska starost manja. Deca rođena 16 nedelja ranije imaju mnogo više komplikacija od onih koji su rođeni osam nedelja ranije.

Prema CDC (Centar za kontrolu bolesti), stopa prevremenog porođaja je porasla dva posto u 2004. na 12,5 posto svih rođenih. Više od pola miliona dece rođene pre vremena u 2004., a to je najveći broj prijavljenih od kada se gestacijska starost upisuje pri rođenju u kartone (što je započeto u 1981.g.).

prevremeno rođene bebe
Prevencija prevremenog porođaja

Uobičajeni faktori rizika za prevremeni porođaj

Neke žene imaju mnogo veći rizik od prevremenog porođaja od drugih. Ovde su neki od najčešćih faktora rizika:

  • Životna starost (mlađe od 18 godina ili starije od 35 godina)
  • Prethodni prevremeni porođaji
  • Vaginalna infekcija
  • Malformacije materice (septum, itd.)
  • Povišen krvni pritisak u trudnoći
  • Višestruke trudnoće, kao što su blizanci ili trojke
  • Afro-američka rasa

Ako imate bilo koji od tih činioca, trebali biste da razmotrite rizik od prevremenog porođaja sa svojim lekarom.

prevremeno rođene bebe
Kako da smanjite rizik da se rode prevremeno rođene bebe

Prelaz iz unutrašnjosti materice spoljašnju sredinu je ono što uzrokuje probleme nedonoščeta. Nakon rođenja, deca više nisu u mogućnosti da zavise o majkama za biološku podršku. Pluća, srca, mozga, jetra i crevni trakt su svi priseljeni da deluju nezavisno od sredine u kojoj su bili do tada, majčine materice. Zavisno od toga kako ranije je rođena beba, neki od tih organa nisu potpuno spremni da preuzmu svoje funkcije.

Povedite svoje nedonošče kući

Svaka bolnica ima malo različite kriterijume za otpust prevremeno rođenih beba. Novorođenčad se takođe razlikuju po vremenu potrebnom za sazrevanje. Generalno, deca moraju biti u stanju da učine sledeće stvari pre nego što odu kući:

  • Održavati telesnu temperaturu izvan inkubatora. Dok su bebe sa oko 1.700 grama težine, oni obično nemaju dovoljno telesne mase i potkožnog masnog tkiva za održavanje njihove telesne temperature.
  • Disati samostalno. Prevremeno rođene bebe ponekad zaboravite da dišu, a to se zove apnea. To je vrlo uobičajeno među nedonoščadi i obično poboljšava kako se beba približava 40. nedelji starosti (ukupno gestacijska starost plus nedelje od rođenja). Čak i ako je apnea još uvek problem kada je dete inače spremno za otpust iz bolnice, može ipak biti pušteno kući, a uz apnea monitor.
  • Samostalno se hraniti. Prevremeno rođena odojčad možda neće imati koordinisane reflekse sisanja i gutanja pri rođenju i još nekoliko nedelja nakon toga. U bolnici po pravilu se hrane preko sonde. Pre otpuštanja, gotovo sve bolnice zahtevaju da je dete u mogućnosti da se hrani bilo sisanjem bilo preko flašice.

Novo obećanje za nedonoščad

Prevremeni porođaj je jedan od najvažnijih uzroka teških bolesti među novorođenčadima. Nedavno smanjenje stope smrtnosti decese dogodile u prvom redu zbog uspešnijeg tretmana prevremeno rođene bebe.

I za većinu nedonoščadi izgledi se poboljšavaju. U februaru2006., najmlađe nedonošče je pušteno kući nakon četiri meseca boravka u intezivnoj nezi na neonatologiji bolnice Miami Baptist Children’s Hospital. Amillia Sonja Taylor, rođena 24. oktobra 2006., bila je nepunih 25 centimetara duga i manje od 315g teška na rođenju. Ona je rođena nakon što je neverojatno kratkih 21. nedelju i šest dana provela u stomaku.

Lekari to objšnjavaju time da se tokom godina tehnologija koja je na raspolaganju za negu te nedonoščadi dramatično poboljšana. Danas možemo spasiti decu koja nikako ne bi preživela pre 10 godina.

Osim toga, studija sprovedena na Univerzitetu u Floridi, a objavljena u martu 2006. u publikaciji „Pedijatrija“, utvrdila je da kod jako malde nedonoščadi, devojčice imaju 1,7 puta veću verovatnoću da će preživeti nego dečaci. I devojčice crne rase su 2,1 put veće mogućnosti da prođu kao dečaci bele rase.

Ova studija takođe prikazuje neke obećavajuće statistike stopa preživljavanja za prerano rođene bebe.

“Racial and Gender Differences in the Viability of Extremely Low Birth Weight Infants: A Population-Based Study,”Pediatrics,Jan. 2006, volume 117, number 1.

prevremeno rođene bebe - stopa preživljavanja

Prevremeni porođaj je čest uzrok smrtnosti odojčadi i razlog za smeštaj u Intenzivne jedinice neonatologije. Srećom, čak i za vrlo rano rođenu decu, ishod je često pozitivan i stalno se poboljšava.Najbolji tretman prevremenosti porođaja je prevencija. Možete smanjiti rizik od prevremenog porođaja: redovnim kontrolama tokom trudnoće, izbegavanjem korišćenja duvana i droge, te momentalnim kontaktiranjem doktora zbog bilo kakvih znakova i smetnji koji bi mogli da ukazuju na prevremeni porođaj ili druge komplikacije.

Photo by Mufid Majnun

Objavljen: 15. april 2012. godine, ažuriran: 27. april 2024. godine

 

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs
Back to top button