fbpx
Zdravlje deteta

Sindrom iznenadne smrti novorođenčeta – SIDS

Smanjenje rizika od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta

Neznanje kako najčešće dolazi do sindroma iznenadne smrti novorođenčeta je ono zbog čega mnogi roditelji strahuju i boje se da ostave bebu samu. U Sjedinjenim Američkim Državama ovo je vodeći uzrok smrti beba do prve godine jer tamo čak 2.500 beba godišnje premine u snu. U Srbiji, ovaj broj je daleko manji. 

SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) je iznenadna i neobjašnjiva smrt bebe mlađe od godinu dana. Najčešće se dešava u snu, pa otuda i naziv „smrt u kolevci“. 

Ovaj sindrom se najčešće javlja između drugog i četvrtog meseca starosti, a češće se događa tokom hladnih meseci. Faktori koji stvaraju potencijalni rizik su:

 • pušenje, konzumiranje alkohola i droga u trudnoći,
 • nedovoljno brige o trudnoći,
 • prevremeno rođena deca i bebe sa telesnom masom ispod proseka na rođenju,
 • starost majki ispod 20 godina,
 • izlaganje bebe duvanskom dimu po rođenju,
 • pregrevanje bebine odeće i postelje.

sidsSpavanje na stomaku i rizik od SIDS-a

Brojne studije su pokazale da je najčešći faktor SIDS-a spavanje bebe na stomaku. Neki istraživači smatraju da stavljanje bebe na stomak stvara pritisak na detetovu vilicu, sužava disajne puteve i ometa disanje.

Druga teorija je da se stvari poput plišanih igračaka, ogradice, drugog kreveta, nalaze u blizini bebine glave i kada ona izdiše vazduh, ne može doći do novog svežeg vazduha. Kako beba udiše i izdiše, nivo kiseonika u telu se troši i akumulira se ugljen-dioksid. Ovaj nedostatak na kraju dovodi do SIDS-a.

Spavanje na leđima i SIDS

Američka akademija za pedijatriju (AAP)  sprovela je istraživanje nad 1992 dece, sva su spavala na leđima (u takozvanoj ‘’opuštenoj’’ pozi) i sva deca su bila zdrava. Posle ove preporuke Američke akademije za pedijatriju, stopa SIDS-a je opala za 50%. I pored toga, ovo je još uvek najčešći uzrok smrti novorođenčadi i još se mora upozoravati na njega. 

Stavljanje bebe na stranu nije dobra ideja, jer postoji velika šansa da se iz tog položaja, u snu, beba prevrne na stomak.

Neki roditelji su takođe zabrinuti i da se bebi ne stvori ravna površina na potiljku od ovog položaja, međutim to se rešava tako što ćete menjati bebin položaj u vreme kada je ona budna, dok  je držite, mazite se i igrate. 

U vreme kada bebe počnu da se prevrću (obično između četvrtog i sedmog meseca), one će same odabrati položaj u kom im odgovara da spavaju.

Bljuckanje i spavanje na leđima

Mnogi roditelji strahuju da spavanje bebe na leđima može dovesti do gušenja, ako beba povrati. 

Povećan rizik od gušenja NE POSTOJI kod zdrave dece.

Međutim, postoji povećan rizik za decu koja imaju problem sa refluksom ili određenu malformaciju gornjih disajnih puteva. Spavanje na stomaku može biti bolja opcija. Ipak, savetujemo da se konsultujete sa pedijatrom svog deteta u ovakvim slučajevima i odredite najbolji način za spavanje bebe.

Saveti za smanjenje rizika od SIDS

Pored postavljanja zdrave dece da spavaju na leđima, postoje i sledeće mere kojima se smanjuje rizik od SIDS-a:

 • Postavite bebu na čvrst dušek ili u korpu, nikada na jastuk, kauč, stolicu ili druge meke površine.
 • Da biste sprečili da beba ostane bez kiseonika, ne stavljajte ćebad, jorgane, punjene igračke i jastuke pored.
 • Uverite se da previše ne utopljavate bebu dok spava. Držite prostoriju na temperaturi koja je prijatna za odrasle u kratkim rukavima. Neka istraživanja pokazuju da je bebama kojima je previše toplo, teže da se probude.
 • Nemojte pušiti, piti ili koristiti droge u drugom stanju i ne izlažite bebu pasivnom pušenju.

Bebe majki koje su pušile u trudnoći imaju trostruku veću opasnost od SIDSa od onih čije su majke bile bez duvanskog dima. Istraživači pretpostavljaju da pušenje utiče na centralni nervni sistem, počev perinatalno i nastavlja se  po rođenju. sids

 • Vodite računa da imate zdravu trudnoću, kroz unos dodatnih vitamina.
 • Redovno obavljajte sistematske preglede bebe.
 • Dojite, ako je moguće. Postoje dokazi da dojenje smanjuje rizik od SIDS-a. Razlozi za ovo još uvek nisu poznati.
 • Ako vaša beba ima refluks, budite sigurni da sledite savete lekara za hranjenje i spavanje.
 • Cucle su povezane sa smanjenim rizikom od SIDS-a. U ove svrhe je odlično da beba spava sa njom u ustima. Ako vaša beba odbaci cuclu, nemojte forsirati.

Ostavite bebu da spava sa cuclom do prve godine života.

 • Deca mogu biti u krevetu roditelja na hranjenju, maženju, da ih smirite, međutim posle toga, obavezno ih vratite u krevetac, kolevku ili korpu, kada su spremni za spavanje.
 • Dobro bi bilo da krevetac ili korpa budu u sobi roditelja.

Rastuća svest javnosti o ovom problemu dovodi do smanjenja stope smrti novorođenčadi. Međutim, uvek su potrebne mere predostrožnosti i još uvek u velikoj meri treba raditi na edukaciji kako bi se ova stopa nastavila smanjivati.

Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/baby-sleeping-on-white-cotton-161709/

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button