fbpx
Nedonošče

Dolazak kući sa prevremeno rođenom bebom

Posle često višemesečnog iščekivanja i neizvesnosti da li će sve biti u redu, dolazak kući sa prevremeno rođenom bebom može da bude veoma stresan. Naravno da ćete uz biti i neopisivo srećni i uzbuđeni.

Vreme je da svoju prevremeno rođenu bebu dovedete kući

Poslednjih meseci ste sigurno sanjali o ovom danu kada napokon, posle višemesečnog čekanja stižete kući sa svojom bebom. Možda ste čak potajno strepeli i da se to nikad neće dogoditi, a onda je taj dan došao. Vaša beba je dovoljno ojačala da može da krene kući.

Normalno je da ste preplavljeni osećanjima. Pomalo zbunjeni, pomalo uplašeni, a sa toliko srećom se prosto pitate da li možete da se nosite.

Ukoliko se plašite, imajte na umu da osoblje neonatologije sigurno neće pustiti vašu bebu kući, pre nego što bude uvereno da je sa bebom baš sve u redu spremna da krene sa roditeljima.

Beba je obično spremna onda kada:

  • joj nije potrebna medicinska oprema i nega,
  • može samostalno da diše u svom krevetiću,
  • neprestano dobija na težini uz dojenje ili adaptirano mleko,
  • može da održava svoju telesnu temperaturu stabilnu na otvorenom.

Ovo se uglavnom dešava nekoliko dana pre ili posle očekivanog termina rođenja u zavisnosti od toga koliko se beba ranije rodila.

Ne bi bilo loše da razmislite ko bi mogao da vam bude pomoć i podrška kada beba dođe kući, ako bude potrebe. Možda baka i deka, prijatelji, kumovi, komšije ili dadilja.

Pregledi u prvim mesecima

Prilikom otpusta ćete dobiti i preporuku za naredne preglede koje će biti potrebno obavljati i kojim specijalistima ćete narednih meseci trebati da vodite bebu. Osim kod izabranog pedijatra u domu zdravlja i kontrole u savetovalištu, bebu ćete voditi i na specijalističke preglede dok lekari ne procene da je uspela da sustigne svoje vršnjake.

Pripreme za dolazak kući sa prevremeno rođenom bebom

Povratak kući će proći bez problema. Samo se opustite i ne brinite što medicinsko osoblje više neće biti neko na koga se oslanjate. Obavite par priprema, da možete lakše da funkcionišete kada bude tu:

  • Razmislite da spemite malo više hrane koju ćete i zalediti, kako ne biste morali da brinete o ručku.
  • Obavite veliko spemanje kuće i pripremite sve za bebu, kako neko vreme o tome ne biste morali da razmišljate i da možete da imate više vremena za bebu.
  • Obezbedite auto sedište i probajte da ga pravilno montirate u auto.
  • Prihvatite pomoć porodice ili prijatelja o brizi o bebi, ali i kućnim poslovima ili nabavci hrane.

Informišite se o važnim stvarima

Možda će vam biti lakše da zapisujete šta treba obaviti vezano za bebu, ako ima neku terapiju ili koristi neku medicinsku opremu. Takođe zapišite i kada su vam zakazani pregledi.

Upoznajte se sa bezbednim položajem za spavanje bebe, kako je najbolje da je nosite i kako hranite.

Objasnite porodici i prijateljima da dolazak kući prevremeno rođene bebe nije tipičan

Objasnite porodici i prijateljima da će vam biti potrebno neko vreme da nemate posete jer dolazak prevremeno rođene bebe nije isti kao kada je u pitanju beba rođena u terminu. Prevremeno rođenu bebu je važno sačuvati od infekcija i prestimulisanja. (Izvor: raisingchildren.net.au)

Prvih meseci prevremeno rođenu bebu ne treba voditi gde je buka, u gužve na ulici ili kod prijatelja, kao ni na proslave bilo kog tipa. Dozirajte posete i potrudite se da ima mir koji vam je svima preko potreban.

Izlazak bebe iz bolnice

dolazak kući sa prevremeno rođenom bebom

Potrudite se da izlazak iz bolnice provedete u što mirnijoj i opuštenijoj atmosferi. Neka beba i kod kuće oseti mir, bez više osoba koje će praviti buku oko nje. Idealno je da sa bebom kod kuće boravite samo vi, partner i ostala deca tokom prvih dana.

Beba će se opustiti uz vašu blizinu i vremenom će sve doći na svoje. Ne morate ni preterivati u izolaciji i tišini. Ali sve samo polako i dozirano. Kontakt koža na kožu je ono što bebi najviše treba i vaša blizina i otkucaji vašeg srca.

Photo by Isaac Taylor from Pexels

Objavljen: 17. januar 2022. godine, ažuriran: 5. februar 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Back to top button