fbpx
Zdravlje deteta

Kada staviti bebu da spava posle pada i udarca glavom?

Nekada internet zna da nas i uplaši bez preke potrebe. Prvi bebin pad je sam po sebi neprijatno iskustvo, a neretko nailazimo i na članke koji izazivaju paniku. Ne morate odmah juriti u bolnicu, a kada staviti bebu da spava posle pada i udarca glavom?

Beba posle udarca glavom – Da li je bezbedno pustiti bebu da spava posle udarca?

Kretanje bebe donosi nove strahove roditeljima. Sa mogućnošću da se okrene sa leđa na stomak i sa stomaka na leđa beba će verovatno prvi put pasti sa kreveta. Često se dogodi da beba padne i pre nego što roditelj primeti da može da se okrene.

Važno je da znate kada ne treba dizati paniku oko bebinog pada, a kada je pad ozbiljniji. Bebe nakon dugog plakanja od straha što su pale najčešće žele da odremaju, a roditelji nekada nisu sigurni da li smeju da im dozvole i šta je znak da nešto nije u redu.

beba 13
Photo by Tara Raye on Unsplash

Kada staviti bebu da spava posle pada?

Sve zavisi kako je beba pala i da li postoje posledice pada. Ako beba ima malu ogrebotinu na glavi koja je ne muči dugo, trebalo bi da je sve u redu. Takođe, ako je pri padu udarila glavu i neko vreme plače, a nakon toga razvije malu modricu nema potrebe da brinete. 

Držite svoju bebu i tešite je. Na mesto udarca stavite hladnu oblogu. Najzgodnije je da koristite paket smrznutog povrća uvijen u peškir. Sitno povrće se najbolje raspoređuje oko mesta udarca. 

Kretanje bebe tokom prvih šest meseci

beba 12
Photo by Chris Anderson on Unsplash

Udarci glave su normalni i očekivani

Uobičajeno je da bebe udaraju glavom kada počnu da se kreću. Roditelji daju sve od sebe da zaštite sve opasne ćoškove, stoje iznad deteta, opominju ga, paze i opet se u nekom trenutku dogodi udarac ili pad. Bebe udaraju glavom nekada manje, a nekad više. Sve to je za njih novo iskustvo i uči ih da paze.

Najvažnije je da ne paničite kada se dete povredi i ne krivite sebe, partnera ili onog ko je u datom trenutku trebao da brine o bebi. Takve stvari se događaju i kako bude rasla u narednom periodu će se tek dešavati. Svi mi smo prošli razne udarce i lomove na putu odrastanja. 

Ako ste veoma zabrinuti za bebino zdravlje i nakon nekog vremena beba ne deluje kao da je sve u redu, pozovite doktora za savet. Ukoliko mislite da je beba imala ozbiljniju povredu glave, nemojte je stavljati da spava, već je odvedite kod najbližeg lekara. 

staviti bebu da spava posle pada
Kada staviti bebu da spava posle pada

ODMAH zovite hitnu pomoć ako beba:

  • postaje nesvesna nakon udarca glave kratko ili u dužem vremenskom intervalu,
  • ako je veoma uznemirena duže vreme,
  • više puta povraća,
  • izgleda zbunjeno i dezorijentisano,
  • ima napade, groznicu ili temperaturu.  

Uvek verujte svom instinktu, jer vi najbolje poznajete svoju bebu. Ako ste uznemireni i niste sigurni da je beba dobro, odvedite je kod lekara na pregled. 

Objavljen: 1. februar 2018. godine, ažuriran: 25. april 2024. godine

Photo by Lisa Fotios from Pexels

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button