fbpx
Dojenje

Razlika između dojenja prve i druge bebe

Dojenje prve bebe dolazi bez iskustva i koliko god da ste o tome učili, što će vam veoma značiti, opet nećete imati praksu i prolazićete kroz neke neprijatne situacije dok sve ne dođe na svoje mesto. Koja je razlika između dojenja prve i druge bebe? Šta sve drugi i svaki naredni put znate, što prvi niste znali?

Prvo što uvek morate imati na umu jeste da ne postoji dvoje iste dece. U ređim situacijama, ali se dešava i da prvi put dojenje protekne lakše nego naredni iz brojnih razloga. Međutim, postoje neke uobičajene stvari koje su razlika između dojenja prvi i drugi put.

Koja je razlika između dojenja prve i druge bebe?

Ova dva perioda se ne razlikuju samo emocionalno, već i fiziološki. Koji su to uobičajeni izazovi i nedoumice?

Emocionalne promene sa kojima ste se suočili

Svaki roditelj se menja kada dobije novo dete i nikada nije isti. Isto je i kada je dojenje u pitanju. Bez obzira što možda ne prođe ni godinu dana ili pak prođe više godina, prema novoj bebi ćete biti drugačiji. Do drugog deteta ćete imati znanje i iskustvo koje će vas voditi, uticati na vaša osećanja i ophođenje prema novom detetu.

razlika između dojenja prvi i drugi put
Razlika između dojenja prve i druge bebe

Moguće je da ćete drugi put biti samouvereniji

Majke koje drugi put doje bebu imaju više samopouzdanja, posebno ako su prethodni put uspele da ostvare svoj cilj kada je dojenje i dužina dojenja u pitanju. Čak i ako nisu bile uspešne, ali su shvatile u kom momentu su grešile, ovaj put će biti raspoložene za saradnju i da u tome budu uspešnije. Svakako će i one imati bar neko iskustvo sa nadolaženjem mleka.

Majke koje su dojile bebe duže od 6 meseci verovatno su iskusile različite poteškoće, razvile načine kako da ih prevaziđu, izborile se sa skokom razvoja i uvođenjem čvrste hrane, pa samim tim imaju više samopouzdanja za naredni put.

Rođenje drugog deteta

Činjenica je i da rađanje druge bebe kod nekih izaziva stres, ali kada se beba rodi, prethodno iskustvo i resursi obično prevagnu da stvari idu bolje nego što su očekivali. Žene koje su imale teško iskustvo dojenja prvi put, možda će imati dodatan osećaj zabrinutnosti kako će to izgledati ovaj put i to je sasvim normalno. Važno je da se na vreme pripreme i planiraju podršku koja će im pomoći na tom putu u vidu stručne osobe. Ono što znate jeste da će vam trebati više pomoći i nemojte se ustručavati da je angažujete.

Razlika između dojenja prve i druge bebe je u tome što je verovatnije da ćete naredni put slediti instinkte

Da li ste znali da kada odmah nakon rođenja stavite bebu na stomak, čak i pre nego što je presečena pupčana vrpca, ona će polako dopuzati do dojke i početi da sisa. Novorođenče ima prirodan instinkt da sisa, a majka da nastavi da hrani bebu kao što je to činila dok je beba bila u stomaku. Beba pak prvih 6 meseci još uvek ne razume da je odvojena ličnost od majke i sve što želi jeste da i dalje, kao u stomaku bude u blizini njenog srca, jer je otkucaji smiruju.

Mnoge majke će drugi put reći i da im je manje stalo do toga šta misle ljudi iz njihovog okruženja u vezi sa time kako se treba ophoditi prema bebi, kako je treba hraniti i slično. Ovo je i zbog toga što će imati više vere u sebe i svoje instinkte.

Savet svih stručnjaka jeste da bi bilo dobro kada bi majke više verovale svom instinktu kada je beba u pitanju i tokom prve trudnoće, pa nadalje. Majka uvek zna šta je najbolje za bebu, ali nekada iz straha potiskuje instinkt i veruje savetima koje dobija iz okruženja.

kosa opada od dojenja
Razlika između dojenja prve i druge bebe

Koja je fiziološka razlika između dojenja prvi i drugi put?

Kao što drugi porođaj obično kraće traje, ukoliko vas je brinulo kašnjenje u nadolaženju mleka ili nedovoljna količina mleka, imajte na umu da možete očekivati da drugi put imate više mleka. (Izvor: The Lancet) Sa druge strane, ma koliko mala količina mleka bila prvi dan, bebi je svaka kap dragocena. Imajući u vidu da se bebe rađaju sa želucem veličine trešnje, njima i ne treba odmah previše mleka, već taman toliko koliko vi imate.

Nakon svakog porođaja, žena će tokom prvih dana prvo proizvoditi kolostrum koji je žućkast do narandžast, a veoma je važan i smatra se prvom bebinom vakcinom. Nakon toga će joj drugi put trebati možda manje vremena da se proizvodete veća količina mleka. Što je manja razlika među decom, to je veća verovatnoća da proizvedete više mleka. Mlečne žlezde pamte kako se pravi mleko i naredni put rade brže i efikasnije.

Istraživanje o radu mlečne žlezde drugi i svaki naredni put

Trudnoća je glavni modulator aktivnosti mlečne žlezde i izaziva veliku ekspanziju epitela dojke i stvaranja novih struktura za proizvodnju mleka. Tokom prve trudnoće, mlečna žlezda može reagovati manje snažno, nego tokom sledeće trudnoće. Ispitivanje sprovedeno na miševima pokazalo je da mlečna žlezda reaguje snažnije drugi put i zadržava dugoročnu memoriju trudnoće.

Pretpostavlja se da epigenetsko pamćenje prve trudnoće pokreće aktivaciju mreža ekspresije gena koji promovišu funkciju mlečne žlezde u narednim reproduktivnim ciklusima. Reakcija na estrogen i progesteron u trudnoći izaziva veliko povećanje rasta epitelnih ćelija dojke, formiranje novih kanala i ukupnu podršku proizvodnji i transportu mleka. (Izvor: Cell Repost)

Važno je da imate na umu da na količinu mleka pre svega utiče koliko često ćete bebu stavljati na dojku i da li ćete dojiti na zahtev. Za dojenje je važno uspostavljanje ponude i potražnje mleka.

Dojenje drugi put: Svaka beba je različita

Iako roditelji znaju da se deca razlikuju, iznenadiće se koliko je svaka beba priča za sebe. Samim tim, način na koji je sisala prva beba može se u potpunosti razlikovati od ritma koji će imati drugo dete. Na primer, jedna beba će možda sisati na svaka dva do tri sata, dok će druga želeti svakog sata. Jedno može sisati sporo i uspavljivati se na dojci, dok će drugo sisati energično i završavati za samo par minuta.

Najveća razlika između dojenja prve i druge bebe

Glavna razlika sa kojom ćete se suočiti jeste da ćete sada imati starije dete o kome treba da brinete istovremeno. Ujedno je i velika zamka u koji roditelji lako upadnu mišljenje da starijem detetu niste podjednako potrebni i da treba da se strpi jer ste bebi potrebniji. Dešava se čak i da roditelji starije dete pošalju kod bake u prvim bebinim nedeljama što je veoma velika greška.

Prepuštanje starijeg deteta drugima, ma koliko bili bliski detetu je veliki stres za starije dete i može ostaviti trajne posledice, čak i ako se radi o partneru ili osobi koja inače brine o detetu.

Starije dete će već preživeti stres zbog maminog odsustvovanja prilikom odlaska u porodilište, a ogroman stres biće i dolazak novog člana, ma koliko mu se radovalo. Zbog svega toga, najmanje što starije dete treba da oseti jeste to da mama više nema vremena za njega i njegove potrebe.

Stoga je dojenje drugog deteta veći izazov. Majke često opisuju kako su sa prvim detetom sedele ili ležale i puno vremena provodile tako, dok sa drugim već od prvog dana često trče da starijem detetu jednom rukom obrišu guzu dok drugom drže bebu koja sisa. Greju starijem ručak ili ga sprečavaju da se povredi. Dojenje drugi put je uglavnom dosta haotičnije, ako imate starije dete mlađeg predškolskog uzrasta, ali to ne treba da vas obeshrabri.

Uključite starije dete u proces brige o bebi

Nađite način da starije dete brine sa vama o bebi. Dajte mu jednostavne zadatke poput donošenja pelene, maramica ili kreme. Možete pripremiti i posebnu kutiju sa igračkama koju ćete davati detetu samo dok beba sisa, kako bi bilo zauzeto, ali i osećalo da ono dobija nešto posebno.

Jedan od načina jeste da uvedete i ritual čitanja slikovnica dok beba sisa. Tako će i drugo dete biti u vašem zagrljaju i zadovoljno što ste skoncentrisani na njega.

Razlika između dojenja prve i druge bebe
Razlika između dojenja prve i druge bebe

Da zaključimo:

Iskustvo olakšava dojenje drugog puta, a tome doprinosi i fiziološki bolji odgovor tela na dojenje u odnosu na prvi put. Svako iskustvo je pak jedinstveno i bebe se razlikuju. Stoga ćete imati i različita iskustva. Možda ćete naići na frustracije i prepreke sa drugom bebom koje niste imali prvi put, a možda sve bude lagodno i jednostavno čak i ako prvi put niste dojili.

Najvažnije je da budete samouvereni, da imate podršku, da se ne libite da tražite pomoć, da radite ono što vama prija. Dojenje je najvažnija hrana za bebu, ali ne treba da isključuje pažnju koju posvećujete starijem detetu ili deci.

Objavljen: 20. januar 2023. godine, ažuriran: 10. januar 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button