fbpx
Spontani pobačaj

Da li stres uzrokuje pobačaj – Stres kao uzrok spontanog pobačaja

Da li stres uzrokuje pobačaj?

Često se stres dovodi u vezu da preživljenim spontanim pobačajem.

stres u trudnoci

Međutim, nema dokaza da je pretrpljen ili konstantan stres uzrok pobačaja. To su samo priče koje nemaju medicinsku potporu. 

Sasvim je prirodno stanje da, dok ste u drugom stanju, s vremena na vreme budete napeti. Posebno tokom prvih dana trudnoće, dok se i sami navikavate na novonastalu situaciju, neretko praćenu pospanošću i mučninom, a tim pre ako je trudnoće došla posle dužeg iščekivanja ili vantelesne oplodnje.

Razgovarajte sa partnerom o tome kako se osećate. Probajte da nađete neki način da vam on pomogne da e opustite (možda da poradi neke poslove po kući, dok se vi opuštate u toploj kupki).

Nekada se u ovo vreme poljulja veza sa partnerom. Vi očekujete da ima više razumevanja, ali nemate strpljenja, sve vam smeta, a najčešće je partner taj koji najviše trpi. On dođe sa posla u vreme kada ste već umorni, posebno ako i vi radite, očekujete da vam pomogne, ali ni sami često ne znate kako. Iskren razgovor je najbolji lek da rešite probleme koje imate.

Ako je posao glavni uzrok vašeg stresa, uzmite godišnji odmor ili razgovarajte sa svojim poslodavcem o fleksibilnijem radnom vremenu (ako je to izvodljivo na vašem radnom mestu) i mogućnosti da povremeno radite od kuće ili da privremeno radite na drugom radnom mestu, gde biste bili rasterećeniji.

Svoje brige podelite sa svojim ginekologom. Možda je taj razgovor ono što vam treba da vas uveri da je sve u redu. A ukoliko ste i dalje anksiozni i napeti, možda je najbolje da se za razgovor obratite psihologu.

Objavljen: 29. septembra 2016. godine

Save

Save

Save

Related Articles

Back to top button