fbpx
NeplodnostTrudnoća

PCOS i trudnoća: Da li je moguće zatrudneti nakon 30. godine sa policističnim jajnicima?

Često se spominju poteškoće kada su policistični jajnici – PCOS i trudnoća u pitanju. Opšte je poznato da PCOS može da izazove poteškoće pri zatrudnjivanju, ali da li su tačne neke tvrdnje da je to posebno teže nakon 30. godine?

PCOS i trudnoća

Sindrom policističnih jajnika pogađa žene u reproduktivnom periodu. Za njega je karakteristična hormonska neravnoteža koja može da poremeti ovulaciju. Najčešći simptom je neredovna menstruacija ili njen izostanak, a ovo su i ostala obeležja policističnih jajnika

Neredovna menstruacija može da bude veoma frustrirajuća i posebno brine žene koje žele da ostanu u drugom stanju. Važno je da obave lekarski pregled i utvrde kada i da li imaju ovulaciju, kako se ne bi previše psihički iscrpljivale dodatno.

demetra 83
Photo by Caleb Frith on Unsplash

Da li PCOS može da ugrozi plodnost?

Ključni problem koji dovodi do neplodnosti kod žena sa sindromom policističnih jajnika je anovulacija. Anovulacija znači da jajnici ne oslobađaju jajne ćelije redovno ili čak uopšte nema ovulacije. Hormonski disbalans koji se javlja kod osoba kojima je ugrožen menstrualni ciklus može da ugrozi ovulaciju, izazove rast mnogo folikula, ali tako a nijedan ne poraste dovoljno i samim tim smanji šanse za prirodno začeće.

Visok nivo insulina u krvi kod osoba sa PCOS može da utiče na to da jajnici ne mogu da proizvode zrele jajne ćelije koje su spremne za oplodnju.

Da li je moguće zatrudneti nakon 30. godine sa policističnim jajnicima?

Mnoge žene se bore sa sindromom policističnih jajnika i ostvarivanjem potomstva, ali to ne znači da nakon 30 godine nije moguće prirodno zatrudneti. Starost, sama po sebi, ne određuje mogućnost začeća kod žena sa PCOS. Istina je da plodnost opada s godinama, posebno nakon 35. godine, ali još uvek je moguće ostvariti trudnoću.

Žene starije od 30 godina sa PCOS se suočavaju sa većim rizicima kod trudnoće, ali je moguće da imaju zdravu trudnoću. Ključ leži u upravljanju simptomima i adekvatnoj terapiji.

Zdrava ishana i redovno vežbanje su najdelotvorniji za ovo stanje, ali zahtevaju i vreme pre same trudnoće. Pored toga, važno je da uzimate redovnu terapiju i redovno radite OGTT sa analizom nivoa insulina. Kompletna terapija i praćenje se podrazumeva samo uz pratnju lekara.

demetra 75

Da li PCOS utiče na trudnoću?

Pored toga što plodnost može biti ugrožena, mogući su i neki problemi u trudnoći. Bebe majki sa PCOS su u većem riziku da budu na odeljenje intenzivne nege nakon rođenja. Razlog tome su komplikacije koje mogu da se dogode u trudnoći:

  • Spontani pobačaj – Žene sa PCOS imaju tri puta veće šanse da dožive spontani pobačaj u prvom trimestru od žena koje nemaju PCOS. Neka istraživanja pokazuju da dijeta i redovna terapija lekovima za insulin mogu da smanje ovaj rizik, dok druga istraživanja kažu da je potrebno još studija na ovu temu. Izvor: PubMed
  • Gestacijski dijabetes je češći kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika. Ovo je tip dijabetesa koji imaju samo trudnice. On se leči u trudnoći i kada se drži pod kontrolom ne izaziva probleme. Žene sa gestacijskim dijabetesom i njihova deca imaju veći rizik od dijabetesa tip 2 kasnije u životu. Više: Gestacijski dijabetes – Dijabetes u trudnoći
  • Visok krvni pritisak kao posledica trudnoće – može da se javi u drugoj polovini trudnoće i ako se ne leči, može da izazove preeklampsiju. Može uticati i na porođaj bebe.
  • Preeklampsija je naglo povećanje pritiska posle 20. nedelje trudnoće i može uticati na bubrege, mozak i jetru majke. Ako se ne leči, može da preraste u eklampsiju. Kada se dogodi ovo stanje, pristupa se i prevremenom porođaju, ako je potrebno. Više: Preeklampsija
  • Prevremeni porođaj – rođenje deteta pre 37. nedelje trudnoće. Više: Prevremeni porođaj
  • Porođaj carskim rezom je češći kod trudnica sa PCOS. Više o tome zašto je ova vrsta porođaja komplikovanija i oporavak traje duže: Carski rez

PCOS i trudnoća

Važno je imati na umu da PCOS utiče drugačije na svaku ženu. Neke žene se suočavaju sa velikim izazovima, posebno kako godine prolaze, dok druge relativno lako ostaju u drugom stanju. Ukoliko se jave problemi prilikom začeća, javite se lekaru za savet i pomoć oko ostvarivanja trudnoće.

Kada lekovi nisu dovoljni, opcija je vantelesna oplodnja od koje ne treba bežati. Imajte na umu šta je ono što je rezultat svega. Ukoliko uskoro ne planirate trudnoću, razmislite o zamrzavanju jajnih ćelija.

Objavljen: 16. oktobar 2023. godine, ažuriran: 31. decembar 2023. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button