fbpx
Porođaj

Carski rez

Šta je carski rez?

Svaka žena bi trebalo da se pripremi tokom trudnoće da postoji mogućnost da će morati da se porodi carskim rezom. Informisanost će doprineti tome da se osećate opušteno ukoliko se ukaže potreba da je neophodno da se porođaj završi na ovaj način. Usled nedostatka znanja o ovom načinu, žena često može osećati strah i anksioznost. Bez obzira da li ga planirate ili ne, veoma je važno da budete informisane o proceduri.

U Velikoj Britaniji čak postoji mogućnost da žene koje imaju anksioznost zbog straha od vaginalnog porođaja biraju carski rez. Pročitajte – Carski rez za uplašene trudnice

Carski rez je rođenje deteta kroz rez napravljen na stomaku majke i materici. Ova hiruška procedura se izvodi u operacionoj sali. Postoje situacije u kojima je carski rez unapred planiran i tako se i izvodi, dok je nekada hitan.

U proseku se svaka četvrta beba rodi carskim rezom.

Pre carskog reza morate potpisati saglasnost koja doktoru omogućava da obavi tu proceduru. Zatim se radi analiza krvi. Nakon toga, stavlja se braunila u ruku. Kroz nju ćete primati infuziju tokom porođaja, koja će vas hidrirati, a tu će vam dodavati i lekove. Kada se sve pripreme završe, odvešće vas u salu za porođaje.

Anestezija i carski rez

Tek poslednjih godina, u Srbiji je počela intenzivnije da se savetuje lokalna anestezija tokom porođaja. Nasuprot nama, u svetu, gotovo da ne postoje situacije kada se carski rez izvšava u opštoj anesteziji.

Najčešći i najpogodniji anestetik su epiduralna i spinalna anestezija. Sa obe vrste, bićete budni tokom porođaja i moći da vidite svoju bebu u prvim sekundama po rođenju. Tokom ovog postupka, anesteziolog će vam dati analgetike blizu kičme. Osetićete utrnutnost i/ili obamrlost abdomena i nogu.

Opšta anestezija se savetuje samo situacijama kada je porođaj suvišhitan nema vremena da se plasira kateter za neku vrstu lokalne anestezije. Nažalost, u Srbiji još uvek ne postoji ovo kao ustaljena praksa.

Rizik za bebu tokom carskog reza

Postoji veliki rizik da će beba rođena carskim rezom neposredno posle rođenja imati problem da uspostavi disanje. Ponekad se ovo dešava jer plućna tečnost ne može da se izbaci tako dobro kao tokom vaginalnog porođaja. Ovo se rešava relativno brzo i retko dolazi do infekcije, ali može biti zastrašujuće za roditelje.

Takođe, bebe rođene na ovaj način su u nešto većem riziku od beba rođenih vaginalnim putem da obole od alergije i astme, a tokom života su u proseku gojaznije od beba rođenih vaginalnim putem. Većina naučnika nije sigurna zašto je to tako, ali istraživanja potvrđuju ovo pravilo.

Carski rez je rutinska procedura, bez obzira da li je ranije planiran ili hitan. Ukoliko ste dobro informisani, nema razloga da mirno ne čekate porođaj.

Save

Related Articles

Back to top button